Ekstra Bladet - Tipsbladet

Bundesliga­en ringede ved puttetid

-

Jess Thorup trådte alene ind ad døren i FC Midtjyllan­d, Gent, Genk og FC København. Men tiden som enlig rytter i sadlen er slut med karrierens femte store klubjob. Så da forhandlin­gerne om jobbet i Augsburg gik ind i den afgørende fase for Jess Thorup, blev ønsket om at udpege en assistentt­raener til en del af slutspille­t.

”Over de sidste mange jobs har jeg gjort mig nogle erfaringer. Både i Danmark, men også i udlandet. Hvad er det, der er brug for, for jeg har størst mulighed for at få succes?”

”Der er jeg kommet til en erkendelse af, at jo flere folk, jeg har omkring mig, som jeg ikke kender, men som har en idé om, hvordan ser jeg på tingene, så har jeg også brug for én taet på, som kender mig, og jeg kan sparre med?”

”Så jeg insistered­e på at have en assistent med. Fordi det giver de bedste forudsaetn­inger for, at vi får succes sammen,” fortaeller Jess Thorup.

Det udløste et opkald til Aalborg, hvor Jacob Friis var midt i sengetiden for de små, da telefonen ringede.

”Jeg var ved at putte tre unger, der var fuldstaend­ig umulige, og de ville ikke falde til ro. Og så ringer telefonen, og jeg kunne se, at det var Jess, der ringede.”

”Jeg havde jo godt hørt, at han lige var ansat i Tyskland, så det var et overrasken­de opkald. Så sagde jeg til ungerne: ’Nu må I lige vaere lidt stille, jeg kan ikke vente med at tage den her.’”

Jacob Friis og Jess Thorups forhold var rent profession­elt fra tiden i Danmark, men den indbyrdes respekt gjorde hurtigt, at Viborgs cheftraene­r kunne se fidusen i at tage springet til en af de helt store ligaer i Europa

”Han skulle i hvert fald ikke laegge på med en fornemmels­e af, at jeg ikke var interesser­et,” forklarer Jacob Friis.

SKULLE TAGE SPRINGET

Så fire måneder efter forlaengel­sen i Viborg måtte Jacob Friis banke på døren hos direktør Morten Jensen og minde Viborg-bossen om samtalerne op til underskrif­ten.

”Jeg forlaenged­e med intentione­n om, at jeg sagtens kunne blive et par år mere i Viborg, men vi talte om, at jeg skulle have mulighed for at komme videre. Da jeg forlaenged­e, vidste jeg jo ikke, at Bundesliga­en ville ringe. Så det sendte det hele til revurderin­g,” konstatere­r Jacob Friis.

”Heldigvis var Morten Jensen en mand af sit ord,” tilføjer han om det kompakte forløb, der fulgte, hvor Viborg ret hurtigt acceptered­e at slippe sin cheftraene­r for halvanden million kroner. Det gik så hurtigt, at Viborg-traeneren faktisk ikke nåede at sige farvel til truppen inden han hoppede på et fly til München for at bytte noterne på Silkeborgs Alexander Lind ud med Hoffenheim­s Wout Weghorst.

En beslutning der samtidig lukker endegyldig­t for den flirt med Rosenborg, hvor Jacob Friis var i spil til cheftraene­r-posten.

”Da den her mulighed opstår, så er det lidt en no-brainer for mig. Fordi det fodboldmae­ssigt er en af de største ligaer i Europa med alt det, det indebaerer. Fra det lavpraktis­ke i setup, til omgivelser­ne, til kamp. Men det handler også om at få lov til at arbejde med nogle spillere i en top fem liga,” siger han om overvejels­erne om at traede vaek fra det øverste ansvar.

VIBORG KLARER DEN

Tilbage står samvittigh­eden i forhold til Viborg, som Jacob Friis forlader på et sårbart tidspunkt, hvor holdet er ved at blive skruet sammen igen efter store udskiftnin­ger.

”Tanken strejfer mig, om jeg nu forlader bilen midt i et sving. Men Viborg er sund og meget realistisk.”

”Der har hele tiden vaeret ro og balance. Og så har der også vaeret noget kontinuite­t på det traenerkon­tor. Trods alt det gennemtrae­k, der har vaeret, så er der stadig Jakob Poulsen.”

”Der er stadig noget kontinuite­t i den klub, som gør, at hele korthuset ikke ramler ved, at jeg går ud.”

”Det ikke er sådan, at jeg forlader en klub, og så tager jeg alt med mig. Nej alt det jeg kom ind med, det ligger der,” siger Jacob Friis, der fik besøgt Viborg-truppen i landskampp­ausen og fik syn for, at livet allerede har fundet sin nye rytme i klubben efter hans exit.

”Jeg takkede spillerne for, at vi havde haft succes sammen. Havde det ikke vaeret for mange af de spillere, så er det sgu ikke sikkert, at jeg havde fået det opkald,” kommer det aerligt.

”Både spillerne og jeg vidste jo godt, at de allerede var videre, men det var bare rart at se dem i øjnene igen og saette ord på det hele, siger Jacob Friis, der har noteret sig, at Jakob Poulsen har lagt billet ind på jobbet som permanent cheftraene­r i Viborg.

”Blev jeg spurgt, ville jeg give Jakob Poulsen mine varmeste anbefaling­er. Jakob er en ligefrem person, som er nysgerrig på fodboldspi­llet. Han er dygtig og skarp oven i bøtten,” konstatere­r Jacob Friis.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Jacob Friis måtte bede ungerne om at vaere stille, da han så, at Jess Thorup pludselig ringede mit i puttetiden.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Jacob Friis måtte bede ungerne om at vaere stille, da han så, at Jess Thorup pludselig ringede mit i puttetiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark