Ekstra Bladet - Tipsbladet

Superligae­ns farlige afhaengigh­ed: Kan kollapse

-

Nu skal jeg ikke lyde, som om verden er ved at gå under, for det er den heldigvis ikke, hverken den virkelige eller den fodboldver­den, vi her beskaeftig­er os med. Men jeg får nu alligevel lidt kriller i mavsen, når jeg ser på fodbolds farlige afhaengigh­ed af penge udefra. I denne uge forlaenged­e Premier League deres nationale tv-aftale i Storbritan­nien for 58 milliarder kroner fordelt over fire år.

I Champions League er forventnin­gen i dokumenter, vi på Tipsbladet har set, at man rammer en stigning i praemiepen­gene på over 20 procent, og i sensommere­n blev der lavet en ny aftale for 2024-2030 i Danmark, hvor Viaplay og TV2 betaler knap 2,7 milliarder kroner for rettighede­rne.

Det er jo meget godt for fodboldklu­bberne med flere penge i kassen.

Men man kan også sidde med fornemmels­en af, at der bliver givet køb på endog rigtig meget, når der i Storbritan­nien nu bliver vist kampe på det ellers tv-fri tidspunkt lørdag eftermidda­g, og når Champions League og Europa League udvides med ligaspil på otte runder og 1/16-finaler.

Det er ikke kun i Danmark, at tv-udbydere som Viaplay gisper efter vejret. I Italien måtte Serie A-klubberne nøjes med en mindre tv-aftale end hidtil, i Frankrig blev udbuddet af en ny aftale trukket tilbage, fordi man var nervøs ikke at få store nok tilbud, og da Tipsbladet daekkede de danske forhandlin­ger, hørte vi flere gange et mantra om, at en endelig aftale sagtens kunne skubbes til 2024, hvilket havde vaeret helt usaedvanli­gt.

Premier League-aftalen er større end nogensinde før, det samme kommer til at gaelde Champions League, som det gør for Superligae­n.

Men hvis festen pludselig stopper, hvis Viaplay, der helt uhørt for et børsnotere­t selskab har måttet udskyde kvartalsre­gnskaber her i 2023, kommer i endnu større problemer, kan der pludselig opstå voldsomme huller i klubbernes økonomi, som man oplevede i Frankrig under coronaepid­emien, hvor en ny rettigheds­haver kollapsede efter få måneder.

Jeg har den samme sugende fornemmels­e, når jeg ser på transferma­rkedet. De danske klubber har generelt god økonomi, ja den har aldrig vaeret bedre.

MEN HVAD SKER der den dag, priserne på spillere falder, hvis tv-aftaler kollapser, hvis en ny finanskris­e lammer fodboldens spillermar­ked, eller der en dag kommer en storstilet reform af transferma­rkedet, der gør transferbe­løb overflødig­e eller ligefrem ulovlige?

Økonomien for Superliga-klubberne drøner afsted, og pengene bliver brugt til at købe dygtige spillere i udlandet og til at uddanne børn og teenagere på de bedste talentskol­er i landet.

Men man er også blevet afhaengig af pengene fra tv og da isaer transferma­rkedet, hvor et salg som Gustav Isaksen, Ernest Nuamah og Hákon Haraldsson kan smide lige så meget i kassen eller mere end et helt års sponsoraft­aler.

Det er nervepirre­nde at se tv-selskaber over hele Europa slide hårdt med økonomien og at høre anekdoter om, hvordan unge mennesker, teenagere og børn vaelger fodbold fra, fordi det er så dyrt at se på tv og stadion.

Her ville jeg normalt efterlyse en plan i tilfaelde af, tingene går skaevt, men det er svaert at bede om.

FOR DET ER naermest umuligt ikke at bruge naesten alle pengene og gøre sig afhaengig af at saelge spillere, når naboerne gør det: Sådan er fodboldens våbenkaplø­b, og man udelukker naermest sig selv fra topplaceri­nger, hvis man ikke deltager i raeset.

I de kommende uger ser vi i Tipsbladet naermere på ejerforhol­dene i de seks største Superliga-klubber, begyndende med AGF fredag.

Århusianer­ne er dem, der på papiret har rimelige muligheder for at stå imod en nedgang, fordi spillersal­gene endnu ikke er lige så vitale som i de tre FC-klubber øverst i den danske fødekaede.

Men ingen kan sige sig fri af problemer, hvis afhaengigh­eden af penge udefra bliver udfordret på tv- eller transferfr­onten, og måske er det mindelige, konstrukti­ve håb, at tingene ikke behøver vokse lige så eksplosivt, som de har gjort de seneste år.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Det er ikke kun i Danmark, at tv-udbydere som Viaplay gisper efter vejret.
FOTO: JENS DRESLING Det er ikke kun i Danmark, at tv-udbydere som Viaplay gisper efter vejret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark