Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN NAESTE STJERNE PÅ SIDELINJEN

- TEKST: THOMAS PYNDT

Som spiller vandt Xabi Alonso naermest alt det, han kunne, med tålmodighe­d og overblik fra sin position på midtbanen. Nu har han så indledt den traenerkar­riere, alle forventede af ham, og efter en tålmodig start hjemme i San Sebastian er han nu for alvor ved at vise kvaliteter­ne, der måske kan ende med at lukke historien om Neverkusen. Og hvad så bagefter?

Man kan ikke påstå, at Ullevi oppe i Gøteborg er uvant med at få berømte gaester. Den gamle arena, der meget forvirrend­e også er kendt som Nya Ullevi, mens det nyere stadion, hvor IFK Göteborg. Örgryte og GAIS spiller, hedder Gamla Ullevi, blev jo bygget til VM i 1958, så her scorede den 18-årige Pelé, den franske topscorer Just Fontaine og den lokale helt Gunnar Gren, og siden er det bare fortsat.

IFK Göteborg spillede deres store europaeisk­e kampe i 80'erne her under de smukt svungne tribuner, og i sommeren 1992 vandt Danmark et sensatione­lt europamest­erskab qua sejre på Ullevi over Holland i semifinale­n og Tyskland i finalen.

Men efter Gamla Ullevi blev bygget i 2009, og Friends Arena åbnede oppe i Stockholm i 2012, har det vaeret småt med fodbolden på det aeldste Ullevi. Det har mere handlet om musik, hvor arenaen til gengaeld også har lagt rammer om nogle spektakula­ere begivenhed­er. Således er Ullevi en af Bruce Springstee­ns foretrukne europaeisk­e arenaer, efter han var ved at vaelte stadion i 1985, mens Gøteborgs egen Håkan Hellström slog sin rekord forrige sommer, da 71.977 tilskuere var på plads til en af hans legendaris­ke koncerter på hjemmebane­n.

Og her i efteråret dukkede fodbolden så også op igen, da den fjerde Göteborg-klub Häcken skulle ud i Europa på grund af deres svenske mesterskab fra sidste år. For deres normale hjemmebane, Bravida Arena, var alt for lille til Europa League med plads til kun 6.500 tilskuere, og så kunne Ullevi igen maerke det store sus fra fodboldver­denen – også selv om det gik skidt for Häcken.

For den første hjemmekamp blev tabt 1-0 til aserbajdja­nske Qarabaq foran beskedne 8124 tilskuere, og endnu vaerre gik det mod norske Molde, der vandt 3-1 med kun 5106 tilskuere på de gamle laegter. Så Häckens rolle var udspillet, da fodboldhis­torien sidste torsdag igen dukkede op på Ullevi, og 11.234 tilskuere kvitterede ved at dukke op til kampen mod tyske Bayer Leverkusen

under ledelse af den spanske cheftraene­r Xabi Alonso – og det var her, at fodboldhis­torien kom ind i billedet. For selv om den nu 42-årige Xabi Alonso aldrig stod forrest i raekken, når det gjaldt om at promovere sig selv og sine bedrifter som aktiv midtbanema­nd i Liverpool, Real Madrid, Bayern München og på det spanske landshold, har han stadig et cv af en sjaelden karat. Han vandt VM med Spanien i 2010 og rammede den store titel ind med EM-sejre i 2008 og 2012, mens han også var med til Liverpools mirakel i Istanbul i 2005 og var med på vejen, da Real Madrid endelig nåede deres forjaetted­e Decima i 2014. Og så er han også pokalvinde­r i England, Tyskland og Spanien og spansk mester ved en enkelt lejlighed samt tre gange i traek i det tyske.

Det er en dybt imponerend­e rekordlist­e, der naeppe er overgået af ret mange af de tidligere besøgende på Ullevi, men nu var det altså som traener, at han var på besøg i Gøteborg, og selv om han kun har traenet en seniorklub i 14 måneder, går det også fuldstaend­ig forrygende. For han overtog Leverkusen i oktober sidste år, da man lå under stregen, men han kvalificer­ede alligevel klubben til Europa League, og i denne saeson fører man Bundesliga­en an foran maegtige Bayern München.

”Vi var optimistis­ke, men måske ikke så optimistis­ke,” som han sagde om udviklinge­n til pressemøde­t før kampen mod Häcken, der ikke blev den store udfordring.

Leverkusen vandt 2-0 med et reservepra­eget mandskab, hvilket betød, at den tyske klub nåede op på 19 kampe i traek i denne saeson uden nederlag, mens holdet kun en enkelt gang havde scoret mindre

Jeg har vaeret med i mange år, så jeg ved, hvordan jeg skal håndtere det. Mit fokus ligger helt og holdent på det arbejde, jeg har foran mig

end to mål. Og selv om sejren over Häcken blev fulgt op af 1-1 hjemme mod Dortmund i Bundesliga­en, så der nu er to kampe med kun et enkelt scoret mål (den første var 1-0 ude over Qarabaq), er der ingen tvivl om, at Xabi Alonso er et af de varmeste traenernav­ne i verden lige nu.

Men det griber han an med den samme tålmodighe­d, som han også optrådte med på midtbanen i sin aktive karriere, selv om det altså er klubber som Bayern München og ikke mindst Real Madrid, der bliver naevnt.

EN KONTROVERS OM TACKLINGER

”Jeg har vaeret med i mange år, så jeg ved, hvordan jeg skal håndtere det. Mit fokus ligger helt og holdent på det arbejde, jeg har foran mig, og at overføre min overbevisn­ing til spillerne. Det er det, jeg vil, og det er det, der er mit job,” sagde Xabi Alonso ifølge svenske Tidningarn­as Telegramby­rå før kampen mod Häcken på Ullevi.

Og det job har han foreløbig klaret aldeles fremragend­e.

Det var José Mourinho nu heller aldrig i tvivl om, at han ville. For fire år siden sagde han nemlig:

”Man kunne altid se, at der var en traener i Xabi Alonso. Han voksede op med en far, der var spiller og så blev traener, mens han selv blev spiller på samme måde som mig, selv om han selvfølgel­ig var meget bedre.”

”Han havde meget stor viden om spillet. Og så spillede han i Spanien, England og Tyskland. Og han blev traenet af Guardiola i Bayern, af mig og Ancelotti i Real Madrid og Benítez i Liverpool. Så hvis man laegger alt det sammen, så vil jeg sige, at Xabi har forudsaetn­ingerne for at blive en rigtig god traener,” sagde Mourinho dengang i 2019, da Xabi Alonso først lige var begyndt i faget som cheftraene­r for Real Sociedads reservehol­d.

For da han stoppede i Bayern München i sommeren 2017 var det ikke med en direkte linje ud i traenerger­ningen. Han ville vente og se tiden an, og så kom det bare af sig selv, lidt på samme måde som hans fantastisk­e karriere som midtbanesp­iller.

Selvfølgel­ig var fodbolden over det hele, da han voksede op. Hans far, Periko Alonso,

blev spansk mester med Real Sociedad i 1981 og 1982, mens Xabi Alonso blev født midt i det hele i november 1981, og han var også reserve for Barcelonas mesterhold i 1985, før han forsøgte sig som traener, efter familien flyttede tilbage til Baskerland­et.

Her voksede Xabi Alonso op i naerheden af den jaevnaldre­nde Mikel Arteta, og de to spillede på stranden og på de lokale klubhold, hvor de i en periode også havde den nuvaerende Bournemout­h-manager Andoni Iraola med på midtbanen. Men hjemme hos familien Alonso Olano var det hans mor, der bestemte, og hun fokuserede lige så meget på den skolemaess­ige del af livet, så ifølge en feature i El Pais anno 2010 havde Xabi Alonso aldrig taenkt, at han skulle vaere profession­el fodboldspi­ller som sin far, før Javier Clemente gav ham debut for Real Sociedad som 17-årig. Og tankerne om en uddannelse forsvandt først helt, da han kort tid efter skiftet til Liverpool blev klar over, at han nok ikke kunne fuldføre den ingeniørud­dannelse, han ellers var tre år inde i.

På det tidspunkt var han 22 år, han havde allerede vaeret anfører for Real Sociedad og vaeret taet på at vinde det spanske mesterskab i 2003, og han havde også fået debut på det spanske landshold, men i sin første saeson i Liverpool tog han flere store skridt. Det gjorde han personligt ved at flytte til udlandet med kaeresten, spillemaes­sigt ved at skulle forholde sig til stenhårde tacklinger og høje bolde hen over midtbanen og sportsligt ved i sin første saeson at stå som vinder af Champions League efter det vilde comeback mod Milan i Istanbul, hvor Xabi Alonso braendte straffespa­rket ved stillingen 2-3, men fulgte op på returen, så den historiske finale sluttede 3-3.

Han blev fem år i Liverpool under Rafael Benítez, faldt til og sugede til sig – og holdt fast i sine tanker om fodbolden. For han røg ud i en større kontrovers, da han undrede sig over, at et lokalt talent blev praesenter­et i kampprogra­mmet med tacklinger som den største styrke.

”Det er meget bedre at undgå tacklingen. Forudse situatione­n,” som han siden sagde.

I 2009 skiftede han videre til Real Ma

drid og arbejdede under Manuel Pellegrini, José Mourinho og Carlo Ancelotti i en periode, hvor Pep Guardiolas Barcelona var taet på umulige at besejre, men hvor Real alligevel blev mestre i 2012 og vandt det 10. Champions League-trofae i 2014, dog uden den karantaene­ramte Xabi Alonso på banen i finalesejr­en over lokalrival­erne fra Atletico,.

Så lukkede den defensive midtbanema­nd med det store overblik karrieren med tre saesoner i Bayern München, samtidig med at han også sagde farvel til landsholde­t efter det skuffende VM i 2014 oven på tre suveraene slutrunder. Og der var en saerlig grund til skiftet til Bundesliga­en.

”Jeg var nysgerrig efter at laere Guardiolas hemmelighe­der at kende,” som Xabi Alonso siden sagde i et interview med The Athletic.

Således inspireret afsluttede han karrieren i sommeren 2017 med det tredje tyske mesterskab i traek, men selv om alle så ham som en fremtidig traener, havde han ikke travlt. Godt nok havde Carlo Ancelotti tilbudt ham at blive en del af traenersta­ben i Bayern, men:

”Hele mit liv har jeg forsøgt at presse alt ind i fire ugers sommerferi­e. Nu skal jeg ikke planlaegge noget. For første gang i 18 år kan jeg holde weekend,” som han sagde i et afskedsint­erview med engelske The Times.

EN SPANIER I RUHR

Det blev dog kun til et års pause, før Xabi Alonso vendte tilbage til fodbolden igen. Han tog traenerudd­annelsen, og han blev traener for Real Madrids U/14-hold i et års tid, før han tog familien med kone og tre børn med tilbage til ungdommens San Sebastian og blev traener for Real Sociedads reservehol­d.

Det gik også godt. Hans unge hold spillede possession-fodbold og rykkede for første gang i 60 år op i den naestbedst­e raekke, hvilket gav et jobtilbud fra Gladbach, som Xabi Alonso ikke tog imod. Han bevarede den tålmodighe­d, der også kendetegne­de ham som spiller, og selv om de unge reserver ikke kunne fastholde pladsen i Segunda Division, og traeneren selv også viste, at han var klar til nye udfordring­er ved at sige jobbet op efter tre saesoner, så sagde han ikke ja til det første det bedste.

Men i starten af oktober 2022 kom det rigtige tilbud, da Bayer Leverkusen fyrede cheftraene­ren Gerardo Seoane og ansatte Xabi Alonso på en kontrakt til sommeren 2024 og en nødvendig ambition om at få det normale top seks-hold fri af bundstride­n. For Leverkusen lå naestsidst, da Xabi Alonso kom til Ruhr.

”I Xabi Alonso har vi fået en traener, der som spiller var i verdenskla­sse gennem mange år, en intelligen­t strateg og med stor succes i tre af de svaereste ligaer i Europa,” sagde klubbens jaevnaldre­nde sportschef Simon Rolfes, der også selv havde haft en lang karriere som midtbanema­nd, mens båndet til Leverkusen blev yderligere forstaerke­t af, at klubben havde en spansk CEO i Fernando Carro.

Selv om Simon Rolfes i praesentat­ionen fokuserede på Xabi Alonsos fortid, viste det sig hurtigt, at han også havde meget at byde ind med på traeningsb­anen. I den første kamp blev Schalke 04 besejret med 4-0, og selv om det blev fulgt op af 0-3 hjemme mod Porto i en kuldsejlet Champions League-gruppe,

så begyndte fremskridt­ene hurtigt at manifester­e sig, selv om den nye traener greb tingene tålmodigt an.

”En traener skal først vinde spillernes tillid. Og når man har kollektive­t med sig, kan man begynde at forlange noget mere og bede om fysiske og taktiske forbedring­er,” som han fortalte The Athletic et år inde i sin traenerger­ning i Real Sociedad.

Først gjaldt det om at få styr på defensiven, der havde lukket 16 mål ind i de første otte runder af Bundesliga­en, hvilket også medførte, at man måtte spille mere på omstilling­er, men efterhånde­n som spillerne blev undervist i traenerens tanker om fodboldens vaesen, blev man mere og mere spildomine­rende med en imponerend­e udvikling til følge.

Fra den 23. februar til den 5. maj spillede man 13 kampe i traek uden nederlag, og det var ikke bare lige ud ad landevejen. For eksempel mistede Julian Nagelsmann sit job som cheftraene­r i Bayern München efter et 2-1 nederlag ude til Leverkusen, og i Europa League slog man Monaco ud efter en straffespa­rkskonkurr­ence i fyrstendøm­met, selv om man simpelt hen havde braendt de seks foregående spark fra pletten i traek.

”Men vi scorede på alle fem og vandt.

Det var et vigtigt øjeblik for holdet og for os alle sammen,” som Simon Rolfes sagde til The Athletic i september i år, før han tilføjede om Leverkusen­s udvikling under den spanske traener:

”Der er en seriøsitet og en modenhed i vores fodbold, der afspejler Xabi som menneske. Han er en vinder med en medfødt konkurrenc­ementalite­t, og det har skabt en kampånd på holdet,” lød det om et Leverkusen-mandskab, der ellers før i tiden har vaeret kendt som lidt af et luksushold.

Men sådan er det ikke laengere, og selv om Xabi Alonso ikke fik den europaeisk­e triumf i debutsaeso­nen, som han landede

som aktiv med Liverpool – José Mourinhos Roma stod i vejen i Europa League-semifinale­n – så fik han løftet Leverkusen op på en sjetteplad­s i Bundesliga­en trods det intense kampprogra­m hen over foråret. Og i denne saeson er det gået endnu bedre.

STAERKE SOMMERINDK­ØB

Godt nok mistede man den farlige kantspille­r Moussa Diaby til Aston Villa, men de godt 400 millioner kroner (det naeststørs­te salg i Leverkusen­s historie kun overgået af Kai Havertz til Chelsea for 600 millioner kroner i 2020) blev geninveste­ret mere end fornuftigt i fire spillere, der har løftet holdet. Man købte angriberen Victor Boniface i belgiske Union efter at have spillet en del af sidste saeson uden decideret angriber på grund af de mange skader, der har plaget tjekken Patrik Schick, og Boniface har allerede scoret 14 gange og lavet seks assists indtil videre i saesonen. Derudover styrkede man midtbanen med 31-årige Jonas Hofmann fra Gladbach og jaevnaldre­nde Granit Xhaka fra Arsenal, mens det sidste scoop var den frie transfer af den fremragend­e venstre wingback Alex Grimaldo fra Benfica, der har vist sig at vaere det perfekte supplement til hollandske Jeremie Frimpong ovre på højrekante­n.

Og så har det selvfølgel­ig også hjulpet, at 20-årige Florian Wirtz er i topform på den offensive midtbane efter sin korsbåndss­kade tilbage i foråret 2022.

For nu spiller Leverkusen flydende og fantasiful­d possession-fodbold med det laveste antal tacklinger af alle i Bundesliga­en og med 675 aflevering­er per kamp over for Bayern Münchens 644, Manchester Citys 637 og Barcelonas 620 ifølge whoscored.com.

”Vores aflevering­skvalitet giver os kontrol, specielt på banens første tredjedel med forsvarern­e og midtbanesp­illerne. Men på den anden side af det aendrer vi tempoet og forsvaret skubber højt op bag midtbanen.”

”Og så skal der ske forskellig­e ting. Så skal talenterne folde sig ud. Og det kan man ikke rigtig traene, det handler om spillernes talent. Men indtil da prøver vi at skabe kontrol med aflevering­erne og en bevidsthed om bevaegelse­rne i de forskellig­e positioner.”

”Da jeg var spiller, blev jeg opfordret til selv at tage beslutning­er, og det prøver jeg også virkelig at gennemføre her. De skal ikke vaere robotter,” sagde Xabi Alonso i en nylig pressesean­ce, som ESPN gengav.

Og det har altså virket i den grad. Leverkusen-spillerne har købt ind på filosofien fra en traener, der har vundet alt, hvad vindes kan, og stadig er i form til at kunne vise, hvordan aflevering­erne skal laegges, hvis der er brug for det til traeninger­ne. Desuden taler han både flydende engelsk og tysk, så han kan kommuniker­e sine ideer direkte til truppen og til holdet på kampbanen, hvor Leverkusen stiller op i en 3-4-2-1, der har vist sig meget svaer at overvinde for modstander­ne i denne saeson.

For man er ikke bare ubesejret efter saesonens første 21 kampe. Man har vundet alt i Europa League, og i Bundesliga­en har man kun sat point til ude mod Bayern (2-2) og sidste weekend hjemme mod Dortmund. Så lige nu fører man feltet an før søndagens naeste store udfordring ude mod overraskel­sen fra Stuttgart.

Og selv om det er tidligt på saesonen, er der da begyndt at vaere snak om den tyske klubs mangeårige status som Never-kusen eller Vize-kusen, som man siger på tysk. Siden årtusindsk­iftet har man tabt tre pokalfinal­er, sluttet som nummer to tre gange i Bundesliga­en og tabt en Champions League-finale, men måske kan det lykkes at haeve forbandels­en i denne saeson under den fremstorme­nde Xabi Alonso, der også har forlaenget sin kontrakt til sommeren 2026.

Om han bliver så laenge er nu nok tvivlsomt, for Real Madrid kunne meget vel taenkes at få brug for en ny cheftraene­r til sommer, hvis Carlo Ancelotti rykker til Brasilien. Men på den anden side har Xabi Alonso altid udvist stor tålmodighe­d, både på og uden for banen, så...

Der er en seriøsitet og en modenhed i vores fodbold, der afspejler Xabi som menneske

 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Bayer Leverkusen har tilsynelad­ende ramt den helt rigtige formel i denne saeson med Xabi Alonso som cheftraene­r kombineret med et virkelig staerkt Bundesliga-mandskab.
FOTO: GETTY IMAGES Bayer Leverkusen har tilsynelad­ende ramt den helt rigtige formel i denne saeson med Xabi Alonso som cheftraene­r kombineret med et virkelig staerkt Bundesliga-mandskab.
 ?? ??
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Som spiller i blandt andet Real Madrid var Xabi Alonsos fodboldint­elligens altid meget synlig. Her er han i aktion mod FC Københavns Youssef Toutouh i Champpions League i 2013.
FOTO: JAN SOMMER Som spiller i blandt andet Real Madrid var Xabi Alonsos fodboldint­elligens altid meget synlig. Her er han i aktion mod FC Københavns Youssef Toutouh i Champpions League i 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark