Ekstra Bladet - Tipsbladet

NYE TIDER PÅ GAMMELDAGS MANÉR

- TEKST: ANDERS DEHN

AGF er efterhånde­n en mere og mere sjaelden race: en topklub i Superligae­n, der de seneste år hverken er blevet opkøbt eller har ytret ønske om at blive det.

I stedet har en gruppe af lokale investorer vendt underskud og fiasko til overskud og succes på banen – og bestyrelse­sformanden fastholder, at det nuvaerende ejerskab ikke er noget haemsko for at følge med resten af Superligae­n.

”Vores ejerskab er ikke en begraensni­ng for, at vi kan nå vores strategisk­e mål. Tvaertimod så er det en styrke,” siger Lars Fournais.

AGF har over 10.000 aktionaere­r, men de 10 største ejer mellem 70 og 80 procent af aktierne. De fire eneste med over fem procent er ejendomsin­vestoren Hans Vestergaar­d (lige under 25 %), korn- og fodermilli­onaeren Kim Larsen (15 %), ejendomsin­vestor Henning Norup (5,5 procent) og Jens Ole Suhr, endnu en ejendomsin­vestor (5 procent). Resten af de 10 største ejer mellem to og fem procent.

AGF’s ejerskab er af den type, som de fleste Superliga-klubber var for relativt få år siden, før der gik opkøbsbona­nza i den: en bred ejerkreds af lokale pengemaend. Derfor har de også lagt pengene med hjertet. I hvert fald til dels. Som Kim Larsen sagde til Århus Stiftstide­nde for et par år siden:

”Det er noget, jeg har hjertet med i. Det handler om at bygge et sportsbran­d i Danmarks naeststørs­te by, som århusianer­ne kan se sig selv i. Men det er klart, at når man investerer så mange penge, så er der også et forretning­smaessigt sigte.”

Den udlaegning gaelder ikke kun for Larsen, men for ejergruppe­n bredt set. AGF-aktierne er følelser og forretning.

”Jeg mener absolut, at det er en kombinatio­n. Hvis man ligesom skal vaegte det, så tror jeg efterhånde­n, at det bliver mere og mere forretning end følelser, mens det tidligere nok var meget følelser. Nu er man med langsigtet. Man er ikke med for at få en kortsigtet gevinst eller nogle kortsigted­e fordele af at vaere aktionaer. Men man er der, fordi man kan se et langsigtet perspektiv i at vaere aktionaer i AGF,” siger bestyrelse­sformand Lars Fournais.

Tidligere var det sådan i AGF – og i de fleste andre danske klubber – at man var afhaengig af, at lokale velgører ville spytte i kassen. Når klubben var i økonomiske problemer, havde den brug for at få lukket hullerne, og det klarede den blandt andet ved aktieemiss­ioner. Sådan er det ikke laengere.

AGF har lavet fem overskud på stribe og er på vej mod et sjette og rekordstor­t et af slagsen takket vaere nogle store spillersal­g i sommer.

NU SKAL DER SATSES – MED MÅDE

Vejen derhen begyndte i 2014. Da satte ledelsen sig for, at det skulle vaere slut med at gå rundt til husets venner med hatten i hånden og bede om almisser, når den manglede penge. Hvilket den jaevnligt gjorde.

”Det skete på baggrund af, at vi faktisk stod i en meget kritisk situation. Vi var rykket ud. Vi havde ikke nogen administre­rende direktør, vi havde ikke nogen sportschef, og vi havde ikke nogen traener. Og vi havde i øvrigt en underbalan­ce i størrelses­ordenen af 50 millioner kroner. Så kassen var også tom,” husker Fournais.

”På den baggrund definerede vi i bestyrelse­n en helt ny retning i AGF. Vi kunne ikke blive ved med at humpe af sted på den her måde med underskud, på underskud, på underskud og ikke ligge stabilt i Superligae­n. Så derfor så definerede vi den strategi, der hed Det Ny AGF, som vi faktisk har kørt efter lige siden. Og der har vi jo opnået en kontinuite­t.”

Dels har der vaeret få udskiftnin­ger i bestyrelse­n siden, og dels har administre­rende direktør Jacob Nielsen og økonomidir­ektør Dan Jessen vaeret med naesten hele vejen. De har vaeret med til at køre en stram økonomisk kurs.

”Hovedeleme­nterne i den strategi har vaeret, at vi skulle drive en forretning, i hvert fald i de første år, hvor der var balan

Tidligere var stort set alle klubber ejet, som AGF er i dag: Af lokale forretning­smaend, der vil byens hold det bedste. Men selv om ejerskabet ser ud som i gamle dage, har det flyttet AGF vaek fra det problem, der altid plagede klubberne tidligere. Tipsbladet saetter spot på klubejere i ny serie.

Vi kunne ikke blive ved med at humpe af sted på den her måde med underskud, på underskud, på underskud og ikke ligge stabilt i Superligae­n

ce mellem indtaegter og udgifter. De indtaegter, vi kunne generere gennem driften – og det vil altså sige tv-indtaegter, kampindtae­gter, sponsorate­r – skulle ligesom daekke udgifterne, så det kunne gå i nul, og det, der så kom derudover, hvis vi var gode til at saelge spillere eller kvalificer­e os til Europa, var noget ekstra.”

Andetsteds på disse sider kalder investerin­gsøkonom Per Hansen det for en profession­alisering af ejerskabet, bestyrelse­n og ledelsen. Lars Fournais opsummerer det således:

”Frem for at man investerer i sympati for AGF, så er det ikke det, vi ønsker nu. Nu skal man investere i AGF, fordi man simpelthen er betaget af den vision, vi tegner, og det perspektiv, der er i AGF.”

Det tog fem år at vende underskud til overskud, men nu er forretning­en ved at vaere så stabil, vurderer Fournais og co., at de har smidt den selviførte spaendetrø­je.

”Nu er vi i en situation, hvor vi hvor vi simpelthen bliver nødt til at investere kraftigt år efter år i Superliga-holdet og i talentudvi­kling for at følge med i dansk fodbold. Fordi hvis ikke man gør det, så sakker man simpelthen bagud,” siger bestyrelse­sformanden.

”Vi skal i AGF satse efter at spille med i toppen af dansk fodbold hver eneste år. Det er den strategi, vi kører efter. Og derfor bliver der også fortsat investeret ganske kraftigt i udviklinge­n,” siger Lars Fournais og fremhaever udover spillertru­ppen og talentudvi­klingen investerin­ger i et nyt akademi og et nyt stadion.

Nøglen for AGF-ledelsen bliver at ramme den rette balance, så den ikke falder i samme faelde som tidligere, hvor klubben oversatsed­e og måtte hjaelpes ud af problemern­e af velvillige lokale pengefolk.

For det første handler dét om at have de rette folk, siger Lars Fournais. Kvalificer­ede, kompetente mennesker. I toppen skal de traeffe de rigtige beslutning­er, og hele vejen ned gennem organisati­onen skal scouts finde de rigtige spillere, og ungdomstra­enerne skal udvikle talenterne.

Derudover er AGF et andet sted økonomisk. I det regnskab, der sluttede i sommer, lød egenkapita­len på 166 millioner kroner, og med et forventet rekordregn­skab i denne saeson kommer den kun til at vokse.

”Så vi har jo også en polstring som virksomhed, som man kan holde til de der år, som kan vaere mindre gode,” påpeger Lars Fournais.

INGEN OPKØB FORUDE

Der findes selvfølgel­ig også en anden vej til

at skrue op for investerin­gerne i spillere, traenere og facilitete­r. Men hvor en lang raekke Superliga- og divisionsk­lubber de seneste ti år er blevet helt eller delvist opkøbt – eller som minimum har sagt, at de gerne vil det – lyder meldingen anderledes fra Århus.

Her har ejerne ikke umiddelbar­t nogen planer om at saelge, selvom formanden selvfølgel­ig ikke kan udstikke nogen garantier for, at aktier, der er frit tilgaengel­ige på markedet, ikke bliver opkøbt.

”Som jeg plejer at sige, så er vi jo en børsnotere­t klub. Vores aktier kan købes og saelges hver eneste dag på Fondsbørse­n. Og hvis der er nogen, der ønsker at købe AGF-aktier, så kan man jo bare gå i gang,” siger han.

”Men jeg synes, at vi har så solid en ejerstrukt­ur, at hvis vi har behov for at få tilført yderligere penge til noget, som peger fremad, og som kan øge vaerdien af AGF, så har vi jo stadigvaek mulighed for at gå til vores eksisteren­de aktionaere­r. Så jeg ser ikke umiddelbar­t noget behov for et andet ejerskab, medmindre det andet ejerskab kan drive klubben bedre, end vi gør i dag.”

Men hvis ejerne har de økonomiske muskler, hvorfor poster de dem så ikke i AGF, så klubben kan øge sit budget og hamle op med FC København, FC Midtjyllan­d, Brøndby IF og FC Nordsjaell­and? Fordi så havner klubben netop i den situation, at den bliver afhaengig af sine velgørere for at løbe rundt.

”Jeg synes, at det er en usund ting, hvis man puster en økonomi op, fordi man låner nogle penge af sine ejere, eller ejere skyder penge ind. Jeg mener, at vores økonomi skal udvikle sig ved, at vi tjener pengene selv. Det er sund virksomhed­sdrift. Og det kan vi i AGF. Vi kan raekke ud efter meget større indtaegter end det, vi får i dag, og dermed kan vi også stille og roligt laegge på hvert eneste år på vores spillerbud­getter. Og det er det, vi gør,” siger formand Fournais.

Men selv om fremmede penge ikke er noget tema for AGF’s ejere, er det ikke, fordi der ikke er nogen interesse. Den er bare aldrig nået laengere end de indledende manøvrer.

”Hvis der lige pludselig er nogle udefra, der kontakter mig og siger: ”Kan vi købe AGF? Vi vil tilbyde sådan og sådan”, så er det jo min opgave som bestyrelse­sformand at spørge vores aktionaere­r, om de synes, det er attraktivt, og så skal de tage stilling til det. Men indtil nu har der ikke vaeret noget som helst konkret i den retning,” siger han.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARTIN THOMAS FORD ?? "Man er der, fordi man kan se et langsigtet perspektiv i at vaere aktionaer i AGF," siger Lars Fournais.
FOTO: MARTIN THOMAS FORD "Man er der, fordi man kan se et langsigtet perspektiv i at vaere aktionaer i AGF," siger Lars Fournais.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark