Ekstra Bladet - Tipsbladet

Drop den blåøjede naivitet, og flygt fra galehuset

-

Det ville vaere en løgn, hvis jeg haevdede, jeg var overrasket. I denne uge kom det frem, at UEFA’s praesident Aleksandar Ceferin laver regelbogen i UEFA om, så han kan blive siddende som praesident en periode ekstra, end de gamle regler tillod.

Lidt mere overrasket blev jeg, da jeg kunne laese, at DBU-formand Jesper Møller har vaeret i front for den komité, der formelt har arbejdet med aendringer­ne, uden at råbe op om sagen.

Ikke så meget, fordi danskerens opbakning til Ceferin er overrasken­de.

Nej, det handler mere om, at DBU-formanden i UEFA-regi igen risikerer at havne i en klemme mellem det, DBU og Danmark mener, og det UEFA og Ceferin vil, praecis som i Rusland-sagen i efteråret. Men ok, er det så overrasken­de, når det kommer til stykket? Som chef for den juridiske komité i UEFA kunne man måske anføre, at Jesper Møller kunne have gået imod forslaget. Men den tankegang kraever, at man tror på, beslutning­er i fodboldtop­pen bliver til på baggrund af faglighed og hvad der er godt for spillet.

Nej, regelaendr­ingen ligner et diktat fra praesident­en og hans maend, som en lignende aendring i FIFA var.

Så nej, overrasken­de er det ikke.

MEN TRIST ER det selvfølgel­ig at se DBU havne i denne klemme igen, hvor man har én mening i Danmark, når der skal tales demokrati, åbenhed og gode processer, og én når Jesper Møller og Danmarks på mange måder fornuftige tankesaet bliver kørt midtover ude i den store verden.

Det kommer som et vintervådt, trist efterskrif­t på 13 brutale måneder for DBU, landsholde­t og alle, der har vaeret involveret undervejs.

FIFA og Qatar opførte sig svinsk i regnbue-anførerbin­dssagen op til VM 2022, mens DBU var uforberedt.

VM blev et mareridt, hvor jeg må genbruge ordet ’uforberedt’ om alle involvered­e. Tristessen blev båret med ind i 2023 på banen, og udenfor blev det ikke bedre, da formand Jesper Møller og DBU fik kritik for ikke at støtte norske Lise Klaveness som kandidat til UEFA's eksekutivk­omité i foråret.

Og helt farceagtig­t blev det i september og oktober, da netop Ceferin og UEFA forsøgte at snige russiske fodboldhol­ds retur til europaeisk­e turneringe­r igennem.

Jeg troede simpelthen ikke mine egne ører, da Møller ligesom flere andre ude i Europa som veltraened­e papegøjer lirede UEFA's (og Ruslands?) talepunkte­r af sig og minsandten haevdede, at det handlede om at beskytte børns rettighede­r - altså teenagere på 1617 år, der spiller profession­elt på fodboldaka­demier i europaeisk topklasse i Moskva og Sankt-Petersborg.

Vi og flere andre efterlyste Møllers afgang for det stunt, og her set i bakspejlet virker den UEFA- og Ceferin-aktion grundigt koordinere­t med det flertal i IOC, der nu tillader russiske atleter at deltage i OL 2024. Tragikomik­ken blev endnu større efter Rusland-skandalen, da FIFA anført af praesident Gianni Infantino egenhaendi­gt foraerede VM 2034 til Saudi-Arabien og gav VM 2030 til lande på hele tre kontinente­r for at have en undskyldni­ng for at foraere slutrunden til Infantinos bedste ven i Riyadh, kronprins og statsoverh­oved Mohammed Bin Salman.

Aner man et mønster?

Det gør jeg.

FIFA og UEFA er tabt.

Der er ikke mere at komme efter.

De er blevet til diktaturer drevet til aere for verdens rigtige diktatorer, der vil afholde VM, have lov til at spille fodbold, selv om deres land fører morderisk angrebskri­g i Europa, og som kalder al kritik og al snak om demokrati og menneskere­ttigheder for racisme og vestlig arrogance.

VM blev et mareridt, hvor jeg må genbruge ordet ’uforberedt’ om alle involvered­e

JEG KAN IKKE se, hvordan DBU kan blive ved med at haevde, at man aendrer tingene indefra, når tingene år for år, nu måned for måned, fjerner sig stadigt laengere fra sportens egne selverklae­rede vaerdier og aldrig har vaeret laengere vaek fra fans og almindelig­e mennesker i hele verden.

Så drop posterne i komitéerne og laeg i stedet al energi på at skabe en alternativ alliance i sport, som Englands UEFAvicepr­aesident David Gill faktisk prøver lige nu i rasende protest mod Ceferins diktator-tendenser ved at opstille en modkandida­t til naeste praesident­valg i UEFA.

Den blåøjede naivitet og tro på, at tingene aendrer sig ved at arbejde indefra, er slået fejl. Flygt fra det galehus.

Der er ikke mere at komme efter, og tavsheden er ikke det vaerd for at hive store sportsbegi­venheder til Danmark. På et tidspunkt risikerer man også at blive medskyldig i for meget, som Jesper Møllers seneste kattepine viser.

 ?? JULLIART/UEFA FOTO: RICHARS ?? UEFA’s praesident Aleksandar Ceferin laver regelbogen i UEFA om, så han kan blive siddende som praesident en periode ekstra.
JULLIART/UEFA FOTO: RICHARS UEFA’s praesident Aleksandar Ceferin laver regelbogen i UEFA om, så han kan blive siddende som praesident en periode ekstra.
 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark