Ekstra Bladet - Tipsbladet

FCK’s pengemaend ’lyttede’ til Ståle – og vandt

-

En af anekdotern­e fra en nu svunden aera i FC København går på, at Ståle Solbakken og den tekniske direktør Johan Lange adskillige gange var inde hos bestyrelse­n for at forklare, at nu var det nu. FC København var nødt til at skrue op for budgettern­e og til at få smidt nogle millioner i investerin­gerne i fodboldklu­bbens fysiske rammer, for europaeisk fodbold bragede derudaf med dyrere og dyrere spillere, og flere og flere klubber, der i modsaetnin­g til FC København brugte løs af pengene for at komme i Champions League og Europa League.

Der er naturligvi­s langt flere lag i historien end at Solbakken og Lange nok havde en pointe, når det kom til spillerkøb­ene.

Men det er i den grad vaerd at huske historien for at forstå, hvordan det kan vaere, at FC København i denne uge snød de globale superklubb­er Manchester United og Galatasara­y for en plads i Champions Leagues ottendedel­sfinaler.

Et hurtigt overslag viser, at FC København har betalt rundt regnet 350 millioner kroner for nye spillere, siden Peter Christians­en i foråret 2021 blev sportsdire­ktør. Det tilsvarend­e tal de tre saesoner forinden var 200 millioner kroner. Dertil kommer et betydeligt større beløb i løn-forpligtel­ser. De tal kan vaere svaere at forholde sig til.

Effekten er, at FC København aldrig har brugt flere penge på spillere.

Og vi ser nu tydeligt, at det var en helt bevidst satsning i 2021, da man havde ansat Peter Christians­en og kunne se, at man måtte bruge pengene på forskud, hvis man ville have en chance for igen at komme i Champions League.

FCK LIGNEDE ALT andet end et Champions League-hold i 2021 og sådan set også store dele af 2022, men god og lidt heldig faerd i kvalifikat­ionen mod Trabzonspo­r og i år mod Sparta Prag, der havde FCK i tovene i Tjekkiet, har nu kastet den helt store jackpot af sig.

Det var ingen selvfølge, at ejerne i FC København ville vaere med til at satse på fodbold, eller at satsningen ville baere frugt.

Et FC Midtjyllan­d-mesterskab i maj 2022, hvor Bo Henriksens

mandskab var med helt til sidst, eller bedre afslutning­er af Sparta Prag i august i år, og historien om FC København havde vaeret en helt anden nu.

Kynikeren vil sige, at FC Københavns ejere bare har beskyttet deres investerin­g og FCK's fede Europa-rangering, der gør klubben så vaerdifuld for udenlandsk­e investorer.

Men det gik godt for FC København, og nu er man blot et mesterskab i foråret og et Dinamo Kijev-mesterskab i Ukraine frem for til Sjakhtar Donetsk fra, at man kommer direkte i det nye Champions League til naeste efterår, hvor praemiepen­gene såmaend er 20-25 procent større.

Førnaevnte Peter Christians­en er blevet dunket i hovedet for dårlige indkøb, som der da også rent objektivt har vaeret undervejs.

I Superligae­n kan det sagtens gå galt for FC København, der er tre point efter FC Midtjyllan­d og ét efter aerkerival­en Brøndby IF her i vinterpaus­en.

Men det har vist sig, at det slet ikke var så dumt endda at satse på fodbold og at satse stort på det, og at der var en mening med de mange og de dyre indkøb og kontrakter.

I 2024 VENTER der to fede ottendedel­sfinaler, massiv interesse for flere af de unge FCK-spillere og nok også for cheftraene­r Jacob Neestrup, der må vaere en attraktiv mand i udlandets øjne som 35-årig og med den evne til at saette et vinderkoll­ektiv sammen i Champions League til et budget, der er latterligt lavt set i forhold til naermest alle andre klubbers i den turnering.

Det skal såmaend blive udfordrend­e nok, og jeg tror slet ikke, de andre Superliga-klubber med staerke kraefter i ryggen har grund til at opgive aevred.

At FC København kunne nå hertil så hurtigt havde jeg forsvoret for 24 måneder siden, og det er samlet set en fremragend­e praestatio­n på og uden for banen. Men historien og konkurrenc­en i dansk fodbold er trods alt ikke slut nu, selvom de sidder på et bjerg af UEFA-penge inde på Østerbro.

Fodboldkam­pene skal stadig spilles, og det er alle glade for, da ikke mindst dem i FC København, der ikke kan have problemer med at finde motivation­en i vinterkuld­en med det 2024 forude.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Diogo Goncalves i duel med Galatasara­ys Angelino i Champions League-opgøret i Parken. På lille foto: Ståle Solbakken.
FOTO: KENNETH MEYER Diogo Goncalves i duel med Galatasara­ys Angelino i Champions League-opgøret i Parken. På lille foto: Ståle Solbakken.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark