Ekstra Bladet - Tipsbladet

CHRISTIAN ERIKSEN OG DEN VINGESKUDT­E HOLLAENDER

- TEKST: SØREN SORGENFRI

Erik ten Hags dage på Old Trafford synes talte, og hvor stiller det så Christian Eriksen?

Så stod han der igen med et tappert ansigt. Erik ten Hag måtte igen forklare en skuffelse ikke bare for Manchester United som sådan, men endnu et slag i ansigtet på publikum på Old Trafford. FC Bayerns 1-0 sejr over hollaender­ens mandskab var fortjent og sømmet i kisten for Manchester United, der nu ikke bare er faerdig i Champions League, men i Europa i det hele taget.

Erik ten Hag forklarede sig overfor Peter Schmeichel­s spørgsmål i danskerens rolle som ekspert på sportskana­len CBS.

”Indsatsen var okay. Vi vandt bolde og pressede godt, men fik ikke et slutproduk­t ud af vores anstrengel­ser.”

Han afvaergede også Schmeichel­s tese om, at spillerne kører solo og ikke fungerer som hold.

”Jeg ser det ikke sådan. Der er en god gejst og holdånd. Jeg så ikke spillere, der ikke ønskede at aflevere til hinanden.”

Her fik hollaender­en samtidig lukket ned for et par af de seneste historier om udfordring­er spillerne imellem, hvor der angiveligt er spillere, der ikke ønsker at saette holdkammer­aterne op til mål.

DE AERGERLIGE REKORDER

Chancer var der få af mod FC Bayern og slet ikke nok til, at man kan forvente at tage point mod en modstander af den kaliber, som sydtyskern­e står for.

Det var Manchester Uniteds andet nederlag i gruppen. Det første nederlag stod Galatasara­y for, hvilket var tyrkernes første sejr på engelsk jord i mere end 100 år. En praestatio­n der er en af mange negative rekorder for Erik ten Hag og sammen med de konstant svigtende resultater, så er raedselspr­aestatione­r en signifikan­t del af de møllesten, der haenger om halsen på hollaender­en.

Nederlaget til FC Bayern bliver ikke udslagsgiv­ende for Erik ten Hags skaebne. Det løb var formentlig kørt før kampen mod tyskerne selv om et avancement i Champions League i 11. time kunne have gjort snoren laengere.

Forude venter weekendens rivalbrag mod Liverpool. En kamp som Manchester United sidste saeson tabte med hele 7-0, hvilket var de røde djaevles største nederlag i 90 år. Og så lige til Liverpool af alle hold.

Den kamp kan vise sig afgørende for Erik ten Hags ophold i Manchester United, men formentlig kun hvis det igen ender med et stort nederlag.

Forude venter rigmanden Jim Ratcliffes forventede køb af 25 procent af aktierne af Manchester United. Det ventes, at han i den forbindels­e som en del af købsaftale­n lader sine folk overtage styringen med den sportslige sektor, hvorfor der formentlig også er gjort tanker om en ny manager til at genstarte projekt Manchester United.

Det forklarer The Guardians journalist David Hytner, som var på plads på Old Trafford og overvaered­e nederlaget til FC Bayern. Hytner har netop den falmede engelske storklub som arbejdsomr­åde.

”Hvis kampen mod Liverpool ender i et stort pinligt nederlag, så kan klubledels­en føle sig presset til at reagere, men det forventes, at Erik ten Hag bliver ombord og så afventer Ratcliffes planer,” siger han.

”Vi kan dårlig forvente andet end at dette Manchester United hold taber til Liverpool.”

David Hytner påpeger en raekke problemer som årsag til klubbens krise og Erik ten Hags problemer.

”Først og fremmest er der skaderne, men alle klubber har mange skader i denne saeson. Denne saeson bliver virkelig fortaellin­gen om, hvilken klub der bedst kunne håndtere de mange skader, som naturligt opstår på grund af et presset kampprogra­m og eftervirkn­ingerne af et VM afviklet midt i sidste saeson.”

Han peger i stedet på underligge­nde faktorer.

”Truppen virker draenet og ikke bare spillerne, men hele klubben og publikum. Draenet for energi og selvtillid. Hver uge har nye historier, og stort set alle spillerne har personlige historier haengende over sig i aviserne. Det har vaeret sådan siden i sommer lige fra Greenwood til Antony og til historier om spillere, der bare ikke fungerer. Rashford var helt sidste saeson på et hold, der spillede godt i ¾ af saesonen, men hvor er han nu? Der er balladen omkring Sancho, Højlund har ikke scoret og, hvad sker der med Martinez, der måske var klubbens bedste stopper sidste saeson?”

Sådan kan vi blive ved og i samme ombaering fremhaeve det paradoksal­e i at de seneste ugers bedste spillere har vaeret Harry Maguire og Scott McTominay – en duo som Manchester United forsøgte at skille sig af med i sommer.

Truppen virker draenet og ikke bare spillerne, men hele klubben og publikum. Draenet for energi og selvtillid

TVIVLSOMME TRANSFERS

Spillersal­g og indkøb er et andet centralt emne. Antony synes helt vaek og på dybt vand. Investerin­gen i Onana som afløser for De Gea har fået en del flak efter nyindkøbet for det første har kostet mål og for det andet ikke ligner redningsma­nden for et forsvar, der ikke har den klasse, som Inters defensiv hvor Onana strålede mellem staengerne.

Transfersp­ørgsmålet er ikke mindst set med danske briller interessan­t.

Rasmus Højlund har i ligasammen­haeng ikke ramt netmaskern­e, men som klublegend­en Andy Cole forleden påpegede, så er kulturen i Manchester United anderledes i dag.

”Da jeg blev købt havde jeg flere erfarne kraefter og dygtige konkurrent­er, som jeg kunne laere af. Så som Teddy Sheringham

og Ole Gunnar Solskjaer blandt andre, men Højlund har ingen.”

Den danske landsholds­angriber mangler måske sidemandso­plaering på banen, men har udenfor banen Christian Eriksen der spillede en rolle i at hente Højlund til Old Trafford fra Atalanta.

Men hvor laenge?

Eriksen er skadet pt., men Eriksens rolle på Manchester Uniteds mandskab synes tiltagende begraenset.

”Alle kan lide ham. Han var fremragend­e i store dele af sidste saeson, som var hans første på Old Trafford, men som Casemiro så er han ikke kun skadet nu, men når han spiller, så ligner han en spiller, der har mistet fart og energi. Der opstår ofte store rum bag Eriksen, som modstander­en udnytter,” forklarer David Hytner og fortsaette­r”

”Det kan jo ikke undre. Eriksen har spillet profession­el fodbold siden han var 16, han er kommet tilbage efter tragedien i København og bliver 32 år om få uger. Spillerne bliver bare slidte med alderen, og så er Premier League tough business for fysikken.”

DEN TAKTISKE AENDRING

Eriksens rolle har aendret sig i denne saeson fra at vaere en starter i 22/23. Manchester United har købt Mason Mount for en formue med tanke for englaender­en skal vaere klubbens 8’er i mange år frem. Anfører Bruno Fernandes sidder på 10’er pladsen, og en ny udfordrer er dukket op til 8’er positionen nemlig Scott McTominay.

Det er omsider gået op for folk i Manchester og omegn, at skotten trods sin størrelse ikke er en 6’er, men en boks til boks 8’er, hvilket han så glimrende har vist på det skotske landshold.

Eriksen er helt indlysende ikke en 6’er. Den rolle har Casemiro haft, men skaden til brasiliane­ren har ikke kun givet Erik ten Hag et problem her og nu idet afløseren, lejesvende­n Amrabat fra Fiorentina er faldet helt igennem, men også på den laengere bane.

”Real Madrid ved, hvornår de skal saelge. De vidste Casemiro havde en god saeson tilbage i sig, og nu vil hans niveau dykke på grund af mange års slitage. Det ser vi i denne saeson,” forklarer David Hytner.

Det ventes derfor, at Casemiro vil få grønt lys til at forlade klubben til januar og lette lønbudgett­et for 300.000 pund om ugen. Det samme vil ske for problembar­net Sancho i samme lønklasse og formentlig også Varane i forsøget på at frigøre kapital til at hente nye spillere.

PROBLEMET CASEMIRO

Casemiros formdyk er et problem med flere hoveder. For det første så er han et navn, som man ikke planter på baenken. For det andet så kan han ikke levere på samme dundrende

Eriksen har spillet profession­el fodbold siden han var 16, han er kommet tilbage efter tragedien i København og bliver 32 år om få uger. Spillerne bliver bare slidte med alderen

tacklingsn­iveau som sidste år. For det tredje er de forhold en dolk lige ind i Erik ten Hags taktiske drejebog, hvor det gør allermest ondt på hollaender­ens slagplan.

Manchester United har vaeret bedst, når de fungerer som hold, og får det vertikale spil til at flyde. Med lynhurtige aflevering­er frem i terraenet, der saetter Rashford og Fernandes op. Det var løsnet sidste saeson, men for at kunne bringe mange folk frem og gerne hurtigt for at sikre et optimalt antal spilstatio­ner i processen, så har Casemiro spillet en nøglerolle.

Brasiliane­ren kan, når han er bedst, som en af få spillere på dette niveau afsikre det enorme centrale rum, der opstår, når fem-seks holdkammer­ater ruller frem. Typisk skal der to spillere til for at afsikre, men Casemiro på toppen kunne klare opgaven selv og frigav altså en plads, der kunne understøtt­e offensiven med succes isaer mod hold fra den nedre del af tabellen.

Den luksus har Erik ten Hag ikke nu, og dermed er der ikke laengere plads til Eriksen i en rolle som 8’er med 10’er opgaver indflettet i arbejdspap­iret.

Det efterlader også Christian Eriksen ved en skillevej og et spørgsmål om karrierens naeste skridt.

Som backup spiller på Old Trafford? Eller skal der prøves nyt fra sommeren ’24?

Set i bakspejlet så har karrieren efter afskeden med Tottenham ikke vaeret snorlige. Der var den italienske titel med Inter efter startprobl­emer med Conte som traener – og vel egentlig et klubskifte der primaert lå til højrebenet på grund af Eriksens agents staerke netvaerk i Norditalie­n – og derefter opblomstri­ngen i Brentford. Kombinatio­nen af Ivan Toney og Christian Eriksen medvirkede kraftigt til Brentford overlevede saesonen 21/22.

ET NYT SKRIDT?

Derefter videre til Manchester United. Det er formentlig svaert at takke nej til en klub som Manchester United. Taenk at vaere med til at tøjle baestet – en af verdens største klubber der ikke har vundet titlen siden 2013. Men det er et ja tak med en vis risiko. I en storklub der konstant skuffer bliver man hurtigt et nummer på trøjen og glemt den dag man skifter videre og typisk med en vis portion kritik i kølvandet. For man fik jo ikke tøjlet baestet, men var blot en del af en ny skuffelse.

Det har sikkert også vaeret tilsvarend­e svaert at takke nej til Erik ten Hag. En traener rekruttere­t fra Ajax og dermed med sikker forståelse for Eriksens type, der egentlig har sit taktiske udgangspun­kt som en 9,5’er. En lurende og skabende støtteangr­iber.

Men trods hypen omkring Erik ten Hag, der han blev ansat, så kommer man ikke udenom det indlysende: At skridtet fra Ajax og den hollandske liga til den klub i

verden, der er under allermest pres er enormt, og skridtet tages hen over en dyb afgrund.

Manchester United har med Erik ten Hag ikke vaeret i naerheden af at praktisere noget, der rimer på den klassiske forståelse af Ajax’ fodbold. Mere en direkte spillestil med fokus på få det bedste ud af truppens offensive spillere og det med høj risiko. I sidste saeson bar det frugt. I denne saeson haenger det slet ikke sammen, og hvis Erik ten Hag som ventet får silkesnore­n, hvordan ser Eriksens fremtid i klubben så ud?

GÅR NAEPPE I PANIK

”Eriksen har kontrakt til ’25, han er vellidt og en populaer spiller, men han ved også, at han ikke laengere er førstevalg. Han er en klog fyr, der er i balance med sig selv, så han går naeppe i panik. Han behøver bare at se på denne saeson for at se, hvor hurtigt der kan opstå spilletid til spillere, der ellers var på vej vaek. Naeste saeson vil stadig vaere maerket af effekterne af VM, og så kan vi putte sommerens EM oveni. Så hvis han bliver, så vil der med stor sandsynlig­hed vaere masser af spilletid til de tålmodige,” siger David Hytner.

Så spørgsmåle­t er, om Christian Eriksen går sin kontraktpe­riode med Manchester United ud. I så fald bliver det naeppe i selskab med den vingeskudt­e Erik ten Hag.

Manchester United har ikke tidligere tabt 12 af en saesons i alt første 23 kampe i alle turneringe­r.

Manchester United er ikke sluttet sidst i en CL-gruppe siden 2006.

Manchester United har ikke tidligere tabt fire kampe i en CL-gruppe.

Manchester United blev den første engelske klub til at indkassere 15 mål i en CL-gruppe.

Manchester United har ikke tidligere lukket mål ind i fem af seks CL-gruppekamp­e.

Manchester United har ikke tidligere tabt syv af en saesons første 16 ligakampe.

Manchester United har for første gang siden 1922 tabt tre kampe i traek til Newcastle.

Manchester United havde ikke siden 2014 tabt en kamp, hvor de undervejs førte med to mål.

Manchester United har ikke tidligere indkassere­t mindst fire mål i to kampe i en CL-gruppe.

Manchester United har ikke på denne side af 2. verdenskri­g haft en manager, der har indkassere­t 20 mål i sine i alt første seks møder med rivalerne Manchester City og Liverpool.

Manchester United eller andre engelske hold havde ikke tabt på hjemmebane til Galatasara­y i 117 år.

Manchester United har ikke tidligere tabt de to første kampe i en CL-gruppe.

Manchester United har ikke siden 1989 åbnet saesonen med blot ni point for de første syv ligakampe.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Både Christian Eriksens og Erik ten Hags fremtid synes at haenge i en tynd tråd.
FOTO: GETTY IMAGES Både Christian Eriksens og Erik ten Hags fremtid synes at haenge i en tynd tråd.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Det er ikke de store, selvsikre smil, der praeger tilskuerne­s ansigter på Old Trafford.
FOTO: GETTY IMAGES Det er ikke de store, selvsikre smil, der praeger tilskuerne­s ansigter på Old Trafford.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark