Ekstra Bladet - Tipsbladet

FCK UNDER HISTORISK PRES

-

Det er en af dem, der giver genlyd ude i Europa. FC København er videre i Champions League efter at have spillet lige op med Bayern München og slået både Manchester United og Galatasara­y.

Det har man gjort med seks staerke kollektive indsatser, hvor man både forsvarede og angreb sammen på en måde, Manchester United og Galatasara­y kunne laere af rent fodboldfag­ligt.

Og så er der pengene. Dem er der mange af.

Fordi FC København er alene i Norden om at spille Champions League i denne saeson får man sandsynlig­vis minimum 10 millioner euro fra den såkaldte market pool for gruppespil­let, og nu venter der flere gevinster i ottendedel­sfinalerne.

Tager vi billetter, sponsoraft­aler og afledt vaerdi på spillertru­p med, er vi givetvis over en halv milliard kroner i vaerdi på det gruppespil.

Det er vildt og voldsomt, og mon ikke FC København internt begynder at spidse målsaetnin­gerne til, så man går efter at vinde Superligae­n hver saeson de naeste 10 år og laver en Bayern München på Superligae­n.

Det er voldsomme indtaegter, der ryger i FC Københavns kasse, og i 2024 kan det blive endnu vildere med FC København seedet igen i kvalifikat­ionen til Champions League (såfremt man bliver mester).

Og så er der endda en god mulighed for at FCK ryger direkte i det nye ligaspil med 20-25 procent større praemiepen­ge end i dag, hvis ellers Dinamo Kijev kan forhindre Sjakhtar Donetsk i at blive mester i Ukraine.

FCK KAN MATCHE GALA OG UNITED

FC København har udviklet sig med raketfart siden tredjeplad­sen i Superligae­n i foråret 2021 og står i en historisk staerk position, hvis man forvalter muligheder­ne klogt.

Men der er efter min vurdering ingen grund til at opgive kampen, selvom FCK's flotte resultater naturligvi­s vaekker aerefrygt i Herning, Farum og Brøndby.

Vi kan jo bare starte med at se på Superliga-stillingen.

Her er FC Midtjyllan­d på førsteplad­sen tre point foran FC København, der også har et point mindre end Brøndby.

Og trods alle de flotte Europa-resultater og to mesterskab­er skal vi lige huske på, at uperfekte hold fra FC Midtjyllan­d og FC Nordsjaell­and pressede FCK frem til sidste spillerund­e i 2022 og 2023.

FC Københavns sportsdire­ktør Peter Christians­en havde en pointe, da han lidt drillende på tv før Galatasara­y-kampen retorisk spurgte, hvorfor Superliga-konkurrent­erne dog ikke var rykket laengere fra

FCK under et opslidende efterårspr­ogram i Champions League.

Men det er jo netop pointen: Det kommer til at ske igen og igen for FCK, hvis de opfylder egne ambitioner om stort set hvert år at spille i Champions League og Europa League, der nu vokser til otte runder i stedet for seks med to brutale januarkamp­e til at gøre planlaegni­ngen endnu svaerere for en klub som FCK.

FC København kan i Europa spille lige op med gigantklub­ber som Galatasara­y og

Manchester United, selvom sidstnaevn­te har et 20 gange større budget end københavne­rne.

Men samme ligning gaelder også internt i Danmark, for her har FCK ikke distancere­t rivalerne, som Bayern har i Tyskland, Dinamo Zagreb i Kroatien og FCN's torsdagsmo­dstander Ludogorets i Bulgarien.

TRE MILLIARDAE­RER I VEJEN FOR FCK

Kommer FC København ikke til at gøre netop det med alle de Champions League-millioner, spørger du.

Det kan da ikke 100 procent udelukkes, men jeg tror det umiddelbar­t ikke, og det lyder faktisk heller ikke til at vaere den interne analyse i FC København, som jeg hører den.

Og det er der også to, måske tre, personer, der direkte kan forhindre i de kommende år.

De hedder Anders Holch Povlsen, Mohammed Mansour og David Blitzer (med påhaeng), og ejer FC Midtjyllan­d, FC Nordsjaell­and og Brøndby IF.

De to førstnaevn­te kunne købe Tottenham Hotspur i naeste uge, hvis de ville.

Det mener jeg bogstaveli­gt: Alt efter regnemetod­e er de to god for i omegnen af 50 milliarder kroner, og målt i rå finansiel magt og globale kontakter og indflydels­e får de FC Københavns ejere til at ligne gaeve, driftige forretning­sfolk, der holder en jaevn håndboldkl­ub flydende.

Jeg inkluderer delvist Brøndby IF, fordi GFH's frontfigur David Blitzer har så staerke kontakter, som han har.

Blitzer blev tidligere i år medejer af NFLholdet Washington Commanders, der kostede 45 milliarder kroner i den største handel nogensinde med et sportshold. Så vaelger Blitzer en dag at traekke yderligere på netvaerket, er han også en aktør i den globale vaegtklass­e.

Jeg siger ikke, det nødvendigv­is er ideelt for dansk fodbold; jeg siger, at det sådan, det er.

FC København bør vinde flest mesterskab­er og kommer med stor sandsynlig­hed til at gøre det de kommende ti år.

Men rivalerne falder altså ikke ned ad stolen, fordi FCK skruer op for budgettet, så der er ingen grund til at erklaere konkurrenc­en i Superligae­n for død og begravet endnu, selvom FC København selvfølgel­ig skal forsøge at vride halsen om på rivalerne.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? FC København har gjort det fremragend­e i Champions League, men har ikke på nationalt plan distancere­t rivalerne, som eksempelvi­s Bayern har har i Tyskland.
FOTO: GETTY IMAGES FC København har gjort det fremragend­e i Champions League, men har ikke på nationalt plan distancere­t rivalerne, som eksempelvi­s Bayern har har i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark