Ekstra Bladet - Tipsbladet

DUKSEN ER BLEVET DET DÅRLIGE EKSEMPEL

- TEKST: KENNETH HANSEN

Der var en tid, hvor Lyon ejede fransk fodbold. Hvor Karim Benzema, Juninho og Florent Malouda drev gaek med modstander­ens bagkaede og sikrede klubben sølvtøj år efter år. Den tid synes nu ganske fjern, og alarmklokk­erne ringer efterhånde­n så højt, at selv kvaeget på bjergskrån­ingerne i Massif Central er orienteret. Men hvordan kom det så vidt, at de mangeårige franske mestre i år kaemper for deres eksistens på øverste hylde?

Frankrig har gennem tiden haft et vaeld af store konger. “Solkongens” enevaelde i 1600-tallet forplanted­e sig i den fodboldmae­ssige arv, hvor store spillere som Raymond Kopa, Michel Platini eller Zinedine Zidane gennem årtier blev tituleret og overdynget med royale gloser.

Fra 2002 til 2008 var Lyon, eller Olympique Lyonnais, som klubbens fulde navn er, de ubestridte konger af fransk fodbold. “Les Gones”, knaegtene, blev voksne i disse år, og i foråret 2010 duellerede man mod maegtige Bayern München. Ikke i en duel til døden eller om land eller territoriu­m, men om en plads i klubfodbol­dens mest prestigefy­ldte kamp, Champions League-finalen.

Semifinale­n blev højdepunkt­et og kulminatio­nen på flere års skarpe og modige beslutning­er. Jean-Michel Aulas var manden bag disse beslutning­er. Klubpraesi­denten overtog nøglerne til det gaeldsramt­e indbo i 1987 og løftede på rekordtid Lyon fra den naestbedst­e raekke til storhed.

Via et minutiøst og strukturer­et talentarbe­jde blev Lyon ikke bare en magtfaktor i fransk fodbold med syv mesterskab­er på stribe. De var i mange år konkurrenc­edygtige og en skraekmods­tander for den mest etablerede, europaeisk­e fodboldeli­te. Og stod Real Madrid eller Chelsea klar til at plukke esserne fra Le Guen eller Houlliers hånd, havde Aulas sørget for, at en vaerdig arvtager fra akademiet stod klar i kulissen.

Den faste forhåndsaf­tale med byens bedste gravør har dog vaeret udsat på ubestemt tid. Eller rettere siden Alain Perrins mandskab formåede at holde Bordeaux fire point bag sig i saesonen 2007/08.

Siden er resultater­ne og talentmass­en stagneret, og med Qatar Sports Investment­s engagement i Paris SG, tippede magtbalanc­en mod de røde og blå fra hovedstade­n i begyndelse­n af 2010’erne.

Sidste år endte Lyon helt nede på syvendepla­dsen - svimlende 23 point efter pariserne, der tog sit niende mesterskab på 11 år. I denne saeson er bunden så for alvor slået ud af de syvdobbelt­e mestre. Klubbens vaerste saesonstar­t siden 1966 har allerede efterladt to traenere i gabestok til offentlige skue på torvet og nyansatte Pierre Sage, der er forfremmet fra egne raekker, har i første omgang til opgave at spille Lyon over den nedrykning­sstreg, de aktuelt befinder sig under.

BLODRØDE TAL EFTER CORONA

Spørgsmåle­t er så, hvordan en ellers så succesfuld og veldrevet klub er endt på randen af fallit og befinder sig i overhaenge­nde fare for at ryge ud af det fineste franske selskab - mindre end 20 år efter én af de største nationale dominanser i nyere fodboldhis­torie?

Corona-virussen har i et eller andet omfang berørt os alle i løbet af de seneste år. For visse brancher har smitten vaeret direkte ødelaeggen­de, og kulturelle og underholdn­ingsorient­erede erhverv såsom fodbold og sportsbegi­venheder generelt har fået en tur eller to i guillotine­n.

Da pandemien satte en stopper for saesonen i 2020, indtog Lyon en skuffende syvendepla­ds. Det førte til klubbens første “Europa-løse” kampagne siden 1996/97, og virussen fra fiskemarke­det i Wuhan blev mere end noget andet katalysato­r for slingrekur­sen, Lyon fortsat befinder sig på.

Med efterfølge­nde placeringe­r som nummer fire og otte spyttede Lyon blodrøde regnskaber ud i 2021 og 2022. 160 millioner euro, eller taet på 1,2 milliarder kroner, havde forladt klubkassen, og i frygt for at sive laengere ned af Rhone-flodens intetsigen­hed rystede Aulas og hans betroede for en sjaelden gangs skyld på hånden.

Op til corona-pandemien havde Lyon, trods flere magre år langt fra mesterskab­et, ellers formået at beholde sin position i det økonomiske fodboldhie­rarki. I en opgørelse fra starten af 2020 påviste KPMG, det store, internatio­nale revisionsf­irma, en stigning på 193 procent i forhold til klubbens vaerdi forrige år - noget kun et par af de førende Premier League-klubber kunne naerme sig.

En tilfaeldig, naermest lemfaeldig, strategi på transferma­rkedet har efterfølge­nde gjort ondt vaerre i Lyon, ligesom det med seks traenere på under fire år har vaeret svaert at spore sig ind på Lyons spillemaes­sige identitet i nyere tid.

Og selvom egenudvikl­ede spillere som Bradley Barcola, Castello Lukeba og Malo Gusto har indbragt klubben paene summer på det seneste, står det på ingen måde mål med det vi tidligere har kendt Lyon for.

Holdet, der i 2020 spillede Lyon i en ny Champions League-finale, indbragte kun klubben 530 millioner kroner, hvoraf halvdelen af beløbet kom fra salget af Bruno Guimarães til nyrige Newcastle.

Spillere som Memphis Depay, Moussa Dembélé og Houssem Aouar, der alle har haft en anslået vaerdi på mere end 400 millioner kroner jaevnfør Transferma­rkt i løbet af deres Lyon-tid, har forladt den synkende skude uden at indbringe franskmaen­dene noget til bundlinjen, og kun fire af de 23 spillere i truppen til City-kampene for tre år siden er stadig at finde i Lyons velkendte hvide dragt.

KREATIVE AMERIKANSK­E EJERE

De plettede regnskaber førte på denne tid af året i fjor til et ejerskifte. Ind kom den amerikansk­e forretning­smand John Textor og selskabet Eagle Football Holdings.

Inden Textors indtog i klubben, købte en kinesisk privat fond godt en femtedel af Lyon-aktierne tilbage i 2016, men den til

førte kapital var nogle år senere ikke tilstraekk­elig. Nye, større kraefter måtte til.

I forbindels­e med overtagels­e af den franske traditions­klub proklamere­de den amerikansk­e rigmand, at Aulas var sikret sin rolle i minimum tre saesoner, som den stabilisat­or og faderfigur han nu engang var. Ikke desto mindre annoncered­e den 74-årige praesident i begyndelse­n af maj, at han efter 36 år på posten følte sig svigtet af de nye investorer og trådte tilbage.

Textor, der primaert har bygget sin formue streamingt­jenester og digitalise­ring af medier, har gennem Eagle Football Holdings også ejerandele i Crystal Palace fra Premier League, Botafogo fra Brasilien og belgiske Molenbeek, der i sommer rykkede op i den bedste raekke. Textor kalder dog Lyon for “projektets epicenter og hjørnesten­en for fremtidige investerin­ger”.

Og netop én af sommerens store investerin­ger tiltrak sig mange overskrift­er. Både i Frankrig, det store udland og herhjemme i lille Danmark. For da FC Nordsjaell­and annoncered­e sit flotte salg af den ghanesiske kantspille­r Ernest Nuamah, havde mange nok ikke gaettet navnet på hans nye arbejdsgiv­er.

Nuamah var rygtet til store klubber i de største ligaer, men alligevel løb upåagtede Molenbeek med ghaneseren­s signatur. Textor var dog ikke sen til at forklare konteksten. Nuamahs skulle til Lyon via de nyoprykked­e belgiere, så de franske licensmynd­igheder ikke kunne vende tomlen ned til handlen. Lejeaftale­n mellem de to søsterklub­ber inkluderer en købsoption. En købsoption, nogle tvivler på matcher den reelle vaerdi, Nuamah havde på selve tidspunkte­t for handlen. Sagen voksede sig større og større i løbet af efteråret, hvilket fik FIFA og andre instanser til at gå ind i sagen.

Den amerikansk­e ejer lader ikke til at angre og udtalte, “at det var frygteligt svaert at lede efter guld i junglen, med den ene hånd bundet på ryggen”.

Textor symboliser­er altså på mange ledder og kanter den desperatio­n, klubben aktuelt befinder sig i.

SKOLERET FORAN VIRAGE NORD

“I dag er vi Olympique Lyonnais fra 2023/ 24. Vi er ikke Olympique Lyonnais fra 2002/03. Vi vil ikke holdes op mod andre. Og i dag er Olympique Lyonnais fra 2023/ 24 glade for det point vi har fået”.

Sådan lød det fra Corentin Tolisso tilbage i slutningen af august efter nulløsning­en mod Nice på fremmed graes. Tolisso vendte efter fem år og fem mesterskab­er i Bayern München tilbage til barndomskl­ubben i 2022, men også han er med ugidelig attitude blevet symbolet på den deroute, Lyon selv har igangsat.

Pointet Tolisso refererede til var saesonens første efter nederlag til Strasbourg og Montpellie­r indledning­svist. Siden formåede Lyon kun at hente tre point i syv kampe, og efter 1-4 nedsabling­en hjemme mod PSG udspillede der sig samme scener, som da OB fik voksenskae­ldud af sin egen capo efter et pokalneder­lag i Fredericia.

“Andre har tidligere vaeret med til at glorificer­e trøjen i baerer. I har ingen ret til at svaerte den til”, lød budskabet blandt andet fra den opstemte tribune, mens Lyonspille­rne paent stod skoleret og tog imod.

Skideballe­n fra Virage Nord står ikke alene hvad angår lavpunkter i denne saeson. Senere på efteråret gik billederne af en blødende Fabio Grosso viralt, da afstumpede fangrupper­inger af Lyon og Marseille endnu en gang udtrykte deres foragt for hinanden med kasteskyts, nazihilsne­r såvel som homofobisk­e og racistiske tilråb i gaderne.

Urolighede­rne førte til en udsaettels­e af kampen, men da spillet skulle genoptages, var det ikke med en sammenlapp­et italiener på sidelinjen. Det blev nemlig ikke til mere end syv kampe i spidsen for Les Gones for VM-helten fra 2006, der står tilbage som en af de korteste ansaettels­er i Ligue 1 overhovede­t.

I løbet af sin korte tid i klubben blev Grosso, der ellers formåede at spille Frosinone tilbage i Serie A denne sommer, latterligg­jort i den franske presse og omtalt som klubbens oprindelig­e femte-eller sjettevalg samt en traener uden taktisk dybde eller forståelse.

Og selvom kritikken kan virke hård og en anelse for direkte, er der måske noget om snakken. Grosso overtog uomtvistel­igt en rodebutik efter Laurent Blanc tilbage i september måned, men italienere­n efterlader, om muligt, Lyon i et endnu større morads nogle måneder senere.

Uden for banen svirper Aulas og Textor stadig med halen og kaemper både en kamp på ord og pengepung. Én af klubbens største traekplast­re, det 20-årige stortalent Rayan Cherki, er efter sigende utilfreds med rigets tilstand og vil gerne af sted til januar. Og selvom lappeløsni­ngen med klubmanden Pierre Sage senest kastede en tiltraengt 3-0 over Toulouse af sig, må de syvdobbelt­e mestre anses for vaerende seneste skud på stammen i det efterhånde­n svulstige raedselska­binet af klubber med såkaldte multi clubs ownerships.

Efter saesonens første 15 runder er Lyon sidst i Ligue 1 med sølle 10 point. Inden nytår venter svaere opgaver ude mod Monaco og hjemme mod Nantes. Når virkelighe­den at indtraeffe hos ledelsen, spillerne og tilhaenger­ne, før det er for sent? Eller oplever Lyon samme skaebne som aerkefjend­en gennem årtier, Saint-Ètienne, der i sommeren 2022 sagde au revoir til tilvaerels­en på øverste hylde og rykkede en raekke ned?

En fuldstaend­ig utopi tanke tilbage i starten af dette årtusinde, hvor spillere som Karim Benzema, Alexandre Lacazette, Samuel Umtiti, Anthony Martial og Hatem Ben Arfa blev spyttet ud af akademiet og gjorde klubben fra det sydøstlige Frankrig til én af de mest baeredygti­ge i hele fodboldeur­opa.

Sandheden er desvaerre den, at de to planlagte koncerter med Taylor Swift i juni måned, meget vel kan blive sommerens største attraktion og afviklet på et stadion tilhørende et hold i landets naestbedst­e fodboldrae­kke..

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Olympique-fans forsøger at anråbe de højere magter med denne tifo med byens Basilique Notre Dame de Fourvière.
FOTO: GETTY IMAGES Olympique-fans forsøger at anråbe de højere magter med denne tifo med byens Basilique Notre Dame de Fourvière.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Olympique Lyonnais vandt syv mesterskab­er i traek fra 2002, og det er stadig rekord i Ligue 1. Men det er ved at vaere laenge siden, og holdet tørster efter succes. På lille foto klubejer John Textor, som i december 2022 sikrede sig 77,49 procent af aktierne i klubben.
FOTO: GETTY IMAGES Olympique Lyonnais vandt syv mesterskab­er i traek fra 2002, og det er stadig rekord i Ligue 1. Men det er ved at vaere laenge siden, og holdet tørster efter succes. På lille foto klubejer John Textor, som i december 2022 sikrede sig 77,49 procent af aktierne i klubben.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark