Ekstra Bladet - Tipsbladet

VIRKELIGHE­DEN OG FANTASIEN – DEL 2

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Vi tager lige en runde mere med virkelighe­den og fantasien. Sidste uges mantra var godt nok ’forvent det uventede’. Men der må trods alt vaere graenser for, hvad man kan forestille sig. Mine graenser blev i hvert fald flyttet et paent stykke efter begivenhed­erne i Tyrkiet iweekenden.

Det er selvfølgel­ig situatione­n, hvor Ankaragücü­s klubpraesi­dent styrtede ind på banen og slog dommeren ned med en lige højre (i øvrigt ikke en hvilken som helst dommer – han er faktisk internatio­nal dommer). Til overflod kom der lige et par venner og sparkede dommeren, mens han lå ned. Man tror, at det er løgn, men det var det så ikke. Men det gav et blåt øje (muligvis mere) og et braekket kindben til dommeren – og for at det at gøre det fuldendt, blev praesident­en kørt på hospitalet, da han havde en hjertehist­orik, og man var bange for hans blodtryk. Ja, det tror pokker.

Til de ansvarlige­s ros skal siges, at samtlige tyrkiske klubber (og endda selveste praesident Erdogan) har fordømt optrinnet på det kraftigste. Det samme har både UEFA og FIFA.

Man aflyste samtlige kampe i alle ligaer. Da praesident­en kom ud af hospitalet, blev han anholdt. Nu kommer jeg til at slå på den med magtens tredeling igen, for jeg vil overhovede­t ikke have nogen officiel mening om straffen. Det er der mennesker, som er specialist­er i den slags ting, der må tage sig af.

Men det bliver spaendende at følge. For én ting er det rent fodboldmae­ssige – noget andet er det juridiske efterspil. Det ligner regulaer vold og legemsbesk­adigelse – og oven i købet mod en tjenestema­nd i funktion. Foreløbig er praesident­en i det mindste trådt tilbage (eller måske snarere blevet bedt om det).

DET ER JO ikke ukendt, at der optraeder groteske situatione­r syd for Alperne. Jeg husker stadig en situation fra Graekenlan­d, hvor en praesident fra Thessaloni­ki også gerne ville ind på banen og tale et alvorsord med dommeren – med en pistol i baeltet… Det blev ikke billigt.

På den baggrund skal man jo vaere glad for de danske forhold, hvor selv de mest farverige klubpraesi­denter og sportsdire­ktører dog nøjes med verbale udgydelser (som nu heller ikke altid er egnet til godnatlaes­ning for små børn). Det rigtig interessan­te er faktisk, at de pågaeldend­e slet ikke skal have adgang til banen, medmindre de står på holdkortet og har siddet på baenken. Principiel­t er de bare tilskuere. Baneområde­t er for spillet vedkommend­e personer.

Alle andre må vente til omklaednin­gsrummet. Ikke fordi det behøver vaere kedeligt, hverken herhjemme eller i udlandet, men det foregår trods alt under lidt mere civilisere­de former. I det store udland har jeg haft fornøjelse­n af at eskortere en klubpraesi­dent ud af dommerens omklaednin­gsrum, da det blev for meget. Han var for øvrigt fra Graekenlan­d.

Skaebnen ville, at jeg et halvt år efter stødte på ham igen – og han kunne godt huske mig.

Og klubbens øvrige officials var én stor undskyldni­ng.

MEN I ET lidt større perspektiv er spørgsmåle­t: hvordan hulen får man folk til at blive dommere, når de laeser overskrift­er som disse ? Der er nok et lille projektarb­ejde at tage hånd på hen over vinteren.

Husk dog stadig, at det er et meget sjaeldent antal tilfaelde herhjemme, når man holder det op mod antallet af spillede kampe – for det er naesten udelukkend­e i breddefodb­olden, at det sker.

Jeg checkede undtagelse­svis et par kommentars­por, for dette var alligevel lige spaendende nok – og med specielt hensyn til den danske breddefodb­old. Der var flere, der slog på, at det typisk var indvandrer­hold, der var skyld i miseren. Ingen tvivl om at de er overreprae­senteret (det kan man uden tvivl traekke statistikk­er på), men jeg kan da både fra min egen aktive tid og de senere år komme i tanke om hold, hvor det var vaeret danske indfødte (pardon my French), som har lavet balladen.

For nu at vende tilbage til det, som har med fodbold at gøre, er der jo ikke nogen tvivl om, at den situation fra den seneste uge, som har trukket overskrift­er, var Andreas Bjellands røde kort efter 28 sekunder (cirka) i pokalopgør­et mod Fredericia. Jeg har ikke set rapporten, men nu går jeg alligevel ind og giver en helt personlig vurdering som set fra TV-skaermen. Så må jeg få taesk for det bagefter, men jeg kan ikke bare lade den ligge, for det er jo den situation, som folk taler om. Det ser ud til, at Bjelland saetter en tackling ind, rammer bolden, som fortsaette­r fremefter mod mål – men så løfter han benet og faelder Fredericia-spilleren. Lad os starte med selve forseelsen. Det er i virkelighe­den et helt banalt benspaend – ikke noget med spring på modspiller eller andet. Naeste trin er så, om det er berøven af oplagt scoringsmu­lighed eller ej.

Det bliver en trossag, om Pascal Gregor kan nå at komme på tvaers med den retning som bolden har, og som spilleren ville have, hvis ikke han var blevet lagt ned. Jeg tror ikke, at han når den – og dermed er kendelsen for mig som helt menig tilskuer korrekt. Bjelland har så efterfølge­nde forsvaret sig med, at han jo spillede bolden. Ja, men det er fuldstaend­ig ligegyldig­t. Det giver ikke fripas til hvad som helst efterfølge­nde. Der er to faser i denne situation. Og i virkelighe­den er det overhovede­t ikke et kriterium, om man spiller bolden eller ej. Det er endnu et bevis på, at man kan have spillet fodbold i mange år uden at kende reglerne. Denne gang endda en landsholds­spiller.

Lyngbys anfører var ude at sige, at det var den vaerste dommerprae­station, han nogensinde havde set. Når han er faerdig med at vaske munden med saebe, vil jeg blot håbe for ham, at han aldrig kommer ud for det, som er vaerre. For så er han sluppet billigt.

I et lidt større perspektiv er spørgsmåle­t: hvordan hulen får man folk til at blive dommere, når de laeser overskrift­er som disse ?

VI HAVDE OGSÅ nogle, som harcellere­de over, at de unge dommere var mere af

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

haengige af VAR. Og der var ikke VAR på pokalkvart­finalerne.

Men den blodige ironi er, at selv om der havde vaeret VAR på, ville man aldrig have grebet ind og kaldt dommeren til skaermen – for dette er ikke en klar og åbenlys dommerfejl. Det er et dommerskøn, om Gregor ville have kunnet gribe ind. Jeg så til min store glaede, at langt de fleste kommentare­r var sikre på, at dette var et klart rødt kort. Selvfølgel­ig hører det med, at situatione­n primaert påkalder sig opmaerksom­hed, fordi den optraeder så ekstremt tidligt i kampen.

Mange tilskuere var formentlig ikke engang kommet ud af køerne til de fremragend­e Lyngby-pølser. Udvisninge­n her ryger nok ind i top 3 over de hurtigste udvisninge­r herhjemme (det kan der sikkert også laves statistik på).

TIL NOGET MERE alvorligt: det er bekymrende, at vi har spillere på så højt niveau, som ikke kender reglerne.

Kan man gøre noget – specialtil­bud på et kursus til nedsat pris eller tilsvarend­e. Eller skal vi have fat i den skotske model, hvor du ikke kan få profession­el licens, hvis ikke du har et dommerkort ?

Jeg havde i mange år fornøjelse­n af at undervise A-traener aspiranter (de skal have et dommerkort), og det var et utradition­elt kursus, men det var ganske underholde­nde og skabte en gensidig forståelse. Idéen er til fri afbenyttel­se.

JULEN KRAVLER TAETTERE og taettere på.

Gør nu, som medierne skriver – har man symptomer på noget af det, som florerer lige nu, så bliv indendørs, indtil man er helt rask.

 ?? ??
 ?? FOTO: DEPO PHOTOS/AFP/GETTY IMAGES ?? Stakkels Halil Umut Meler forsøger at daekke ansigtet efter at vaere blevet slået ned af MKE Ankaragücü­s praesident Faruk Koca (tv.). Til overflod tildeler en af praesident­ens venner lige den stakkels dommer et spark i hovedet.
FOTO: DEPO PHOTOS/AFP/GETTY IMAGES Stakkels Halil Umut Meler forsøger at daekke ansigtet efter at vaere blevet slået ned af MKE Ankaragücü­s praesident Faruk Koca (tv.). Til overflod tildeler en af praesident­ens venner lige den stakkels dommer et spark i hovedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark