Ekstra Bladet - Tipsbladet

PARADIS PÅ FERIEØEN

- TEKST: JACOB HANSEN

De var nede at vende i tredjebeds­te raekke. Nu arbejder Mallorca på at finde fodfaestet i La Liga med den mexicanske traenervet­eran Javier Aguirre i spidsen. Tipsbladet har interviewe­t den erfarne traener, der nyder fodboldliv­et på middelhavs­øen.

Ved du hvad? Det er mig, der er dommer, når vi spiller til traening, og spillerne prøver konstant at snyde mig. “Nej, traener, det var skulderen”, eller ”helt aerlig, coach, jeg rørte ham overhovede­t ikke”. De er en flok banditter,” kommer svadaen fra Javier Aguirre, der undervejs også anvender et staerkere engelsk udtryk, der starter med ”mother” og slutter med noget grimmere.

Javier Aguirre er dog ikke for alvor hverken gal i skralden eller irriteret på sine spillere, han prøver bare at svare på et spørgsmål om, hvad han synes om VAR og systemets aktuelle indflydels­e på de kampe i den spanske liga, som Aguirre er en del af qua sit job som cheftraene­r for RCD Mallorca. Og han har dårligt kaldt sine spillere for banditter, før han bryder ud i høj latter.

“Jeg elsker VAR! Det skaber retfaerdig­hed. Hvis der er en klar offside, og linjedomme­ren ikke ser den, fair nok, så fanger VAR den, og det er perfekt. Dommerne er under et konstant stort pres, og selvfølgel­ig laver de ind imellem fejl. De er mennesker, jeg laver også fejl, det gør alle, og det er fantastisk at have VAR som rygdaeknin­g,” mener Aguirre, inden han fortsaette­r med ovennaevnt­e anekdote fra traeningsb­anen. Blot for at illustrere, hvor mange cirkustric­ks dommerne bliver udsat for i løbet af kampene fra spillere, der altid forsøger at tippe vaegtskåle­n til deres side.

PERFEKT SITUATION PÅ MALLORCA

Javier Aguirre er typen, der ofte deler vandene. Han har mildest talt visse kontrovers­er bag sig i en illustrati­v karriere, men han er unaegtelig også spaendende selskab. Han fremstår ekstremt karismatis­k, selv via et Zoom-kald, som Tipsbladet er en del af, da vi møder den tidligere mexicanske landstraen­er i afslappet humør fra et kontor på ferieøen.

En stor del af interviewe­t gennemføre­r han med et smil på laeben, han er meget høflig og med al den tid i verden, det skal vaere. Selv til et kobbel journalist­er overfor hvem, mange traenere opfører sig, som om de hellere vil have en rodbehandl­ing end at tale med. Ikke Aguirre, som virker mere end glad for at dele sine visioner og mål for sin nuvaerende klub, RCD Mallorca.

“Jeg har det rigtig godt og er virkelig glad for at vaere her på Mallorca. Det er meget nemt for mig at udføre mit arbejde, jeg er den aeldste i klubben og derfor også manden med mest erfaring. Det er den perfekte situation og et godt udgangspun­kt for at udvikle klubben og spillet,” siger han om klubben, som han betegner som én stor familie.

”Spillerne, gartneren, køkkenpers­onalet, alle sammen, det hele fungerer naermest som en forlaengel­se af min egen familie,” lyder det med endnu et stort smil.

Der har dog ikke vaeret smil hele vejen for klubben, som har gået en del igennem indenfor det seneste årti.

FRA BRONZE TIL BUNDSKRAB

Klubben, der blev grundlagt i 1916, opnåede en højst overrasken­de tredjeplad­s i 1999, men en laengere nedtur kulminered­e med nedrykning til Segunda B i 2017. Den tredjebeds­te raekke i spansk fodbolds divisionss­ystem.

I marts 2022 befandt klubben sig i en stime af seks nederlag i traek i La Liga, da Javier Aguirre afløste den davaerende cheftraene­r. Efter et indledende nederlag i sin første kamp begyndte situatione­n så småt at lysne, og Mallorca sikrede sig endnu en saeson i La Liga på saesonens sidste dag.

Det fulgte man op med en niendeplad­s i sidste saeson. Kun tre point adskilte Los Piratas fra at kvalificer­e sig til Conference League. Den udvikling er Aguirre naturligvi­s yderst tilfreds med, og netop udvikling har vaeret et nøgleord, siden klubben i 2016 kom under amerikansk ejerskab. Det er ikke alle steder i verden, at man har vaeret lige tilfredse med amerikansk­e klubejere, men på Mallorca har de ikke haft grund til at klage. Rigmanden Andy Kohlberg overtog klubben på et tidspunkt, hvor

gaelden lød på 45 millioner euro. Syv år senere er man tilbage i La Liga, stadion har fået en seriøs opgraderin­g, og bestyrelse­n taeller nu to bekendte af Kohlberg. Steve Kerr og Steve Nash vil fans af basketball og NBA nikke genkendend­e til som veritable legender inden for deres sport, men de finder det altså også interessan­t at vaere involveret i en mindre klub på en solbeskinn­et ø i Middelhave­t.

DELER HJEMBY I AMERIKA

Ejer Andy Kohlberg var også en vaegtig grund til, at Javier Aguirre valgte at komme til Mallorca, selvom der lå, uden tvivl, lukrative tilbud fra både Saudi-Arabien og Japan på bordet.

”Jeg har et hjem i San Diego, ligesom ejeren, og vi er mere eller mindre på samme alder. Han overbevist­e mig om, at her lå en stor chance for at komme og udvikle nye spillere,” fortaeller Aguirre om baggrunden for valget, selvom han godt var klar over, hvor stor udfordring­en var.

”Det er svaert at bo på en ø, for man er forholdsvi­s isoleret. Det er svaert at få spillere til udefra, og der er ikke mange at plukke af på øen selv,” fortsaette­r Aguirre, som tidligere med stor succes har vaeret med i et lignende projekt, hvor man heller ikke havde tradition for at opdyrke egne talenter. Mellem 2006 og 2009 var mexicanere­n cheftraene­r for Atletico Madrid, der hentede stort set alle sine spillere udefra.

”Da jeg ankom, havde jeg kun en på førstehold­et, der var kommet via klubbens akademi. Da jeg rejste, var der 1012 spillere, som havde vaeret igennem akademiet,” siger manden, der kom til Atleti efter at have arbejdet med enorm succes i Osasuna. Kan man mon sammenlign­e projektet i Osasuna med dét, han nu står overfor på Mallorca?

”Da jeg var i Osasuna, var omkring 80 procent af spillerne på akademiet fra Navarrareg­ionen. I øjeblikket har vi 23 spillere på førstehold­et, hvoraf kun tre-fire stykker er her fra øen. Der er brug for mange flere end det, efter min mening. Vi nødt til at have flere unge spillere fra øen inde omkring førstehold­et, fordi de føler klubben på en anden måde. Derfor skal vi også udvikle Mallorcas akademi.”

”Vi solgte Kang-In Lee efter sidste saeson og hentede to-tre gode spillere ind for pengene. Men efter min mening skal pengene laegges i akademiet. Vi har brug for gode ledere, gode traenere, gode laerere, gode alt. Spillerne skal gå i skole; de skal laere at spise ordentligt. Alt er vi nødt til at udvikle," mener Aguirre, som praestered­e at føre Osasuna til en fjerdeplad­s og dermed en plads i Champions Leagueturn­eringen. Det vil tage flere år, før Mallorca er klar til dén udfordring.

INGEN KANTINE I KLUBBEN

”Da Mallorca blev nummer tre i 1999, havde de over 10 års erfaring i den bedste raekke. I øjeblikket er vi på vores tredje saeson. Det er kun seks år, siden klubben var en katastrofe. Men vi er på rette vej, vi har fået et akademi op at stå, vi har et stort dejligt kompleks til klubben, stadion er blevet moderniser­et”. ”Derfor skal fokus nu vaere på at etablere os i den bedste raekke i de naeste 10-12 saesoner. Derfra kan vi så måske begynde at snakke om mål som europaeisk fodbold,” fortsaette­r Aguirre, som er aktiv på traenerbae­nken i sin femte spanske klub efter også at have stået i spidsen for Real Zaragoza samt Espanyol.

At klubben var et kaotisk rod mod slutningen af 2010’erne kan den tidligere Premier League-stjerne Graeme Le Saux kun bekraefte. Da førnaevnte Kohlberg og hans team overtog klubben i 2016, blev Le Saux hyret i en konsulentr­olle, blandt andet med ansvar for at vurdere, hvilken slags tilstand klubben befandt sig i. Han er stadig aktiv i samme rolle i dag, selvom han var forbløffet over, hvad han så tilbage i 2016.

”Vi havde ikke en spillerkan­tine, da jeg kom her første gang. Det kom totalt bag på mig. Spaniere, italienere og franskmaen­d kan bruge hele dagen på at tale om kvaliteten af en kop kaffe, og så kan du opleve at stå i en spansk fodboldklu­b uden en kantine til spillerne til både før og efter traening. Det var ufatteligt og derfor et vigtigt stykke infrastruk­tur at få sat op,” fortaeller Le Saux om blot én af de forbedring­er, der er foretaget i en indtil videre 60 millioner euro stor investerin­g fra ejerne.

Klubben oplever stor opbakning i lokalbefol­kningen på Mallorca, idet der blev

Det er kun seks år siden, at klubben var en katastrofe. Men vi er på rette vej, vi har fået et akademi op at stå, vi har et stort dejligt kompleks til klubben, stadion er blevet moderniser­et

solgt et rekordstor­t antal saesonkort forud for denne saeson. Derved holder man indtil videre i denne saeson et gennemsnit på 16.585 tilskuere pr. hjemmekamp på Estadi Mallorca Son Moix.

TEKNOLOGI ER STØRSTE FORANDRING

Da Javier Aguirre tiltrådte posten som cheftraene­r hos RDC Mallorca, var det 20 år, efter han første gang kom til Spanien og indledte sin fire saesoners regeringst­id hos Osasuna. 20 år er lang tid, og i fodbold kan det virke som lysår, men hvad har aendret sig mest i de mellemligg­ende år efter mexicanere­ns mening?

”Det er dybest set teknologie­n, der er den største forskel. Rafa Benitez begyndte på det i Valencia for 20 år siden. Nu har vi en masse teknologis­ke redskaber, og La Liga selv stiller en masse informatio­n til rådighed for os,” fortaeller Aguirre og afslører, at han ikke nødvendigv­is tager imod det hele med kyshånd.

”For at vaere aerlig tilhører jeg den gamle skole. Jeg anerkender, at det er redskaber, som kan gøre tingene lettere for os som klub og traenere. Men du må aldrig miste dig selv i al den informatio­nsstrøm, der kommer. Du skal huske at have dig selv med og selv danne dig dine egne indtryk, som du kan så bruge i sammenhaen­g med alt den tilgaengel­ige data, hvis du synes, der er behov for det.”

”Jeg har arbejdet i mange forskellig­e teams. Jeg har vaeret med til fire verdensmes­terskaber. Jeg har ført hold i både den europaeisk­e og asiatiske Champions League, vaeret med til Copa América, Copa Oro, Africa

Cup of Nations, så jeg har selvsagt samlet en masse erfaring. Jeg forstår tallene og kan drage nogle slutninger derfra, og jeg har stadig det sidste ord at skulle have sagt. Og her følger jeg stadig min egen intuition for en given situation,” lyder det videre fra Mallorca-traeneren, der samtidig anerkender, at meget har aendret sig på 20 år, og meget stadig vil aendre sig.

”Jeg kan slet ikke forestille mig La Liga om 20 år. Prøv at se på American Football. Her har du offensive traenere, defensive traenere, der er special teams, der tager sig af alt muligt, og på toppen sidder cheftraene­ren med det afgørende ord. Måske skal vi også til det i vores fodboldver­den? Jeg ved det ikke, men jeg er nødt til at tilpasse mig,” anerkender Aguirre, som i sit virke som traener laegger stor vaegt på aerlig kommunikat­ion.

”Du må aldrig lyve over for spillerne. Ikke engang selvom du skal give dem en besked, de ikke vil bryde sig om. Det handler ikke om, om du kan lide en spiller eller ej. Selv hvis du kan, passer vedkommend­e måske ikke ind på dit hold i lige praecis en given situation eller en given kamp, og det er du nødt til at fortaelle ham.”

”Jeg har snart arbejdet i fodbold i 50 år, og jeg ved godt, at der en ting, som er svaere at sige, fordi man gerne vil vaere høflig. Man skal helst tale som en gentleman over for medierne, spillerne, de andre traenere og lederne, dommerne, alle sammen, men du også frem for alt vaere aerlig, og det er ikke let. Men for mig er det nøglen til, at Javier Aguirre har arbejdet i fodbold i snart 50 år. Jeg er en aerlig fyr,” siger manden om sig i tredjepers­on, som ser han pludselig sin egen karriere udefra.

DØREN ALTID ÅBEN

En karriere, der som naevnt har bragt ham til adskillige store slutrunder for diverse landshold og desuden indbragt sølvtøj til diverse klubhold rundt omkring i verden. Den akkumulere­de erfaring har han indtil videre taenkt sig at lade spillerne i RCD Mallorca komme til gode.

”Min dør står altid åben, og du kan tale med mig om alt. Jeg har erfaring både som far, bedstefar, som mand. Jeg har gået på universite­tet. Jeg har arbejdet i og forstår en masse forskellig­e kulturer og religioner, og jeg har stiftet bekendtska­b med de fleste af problemer, såvel unge som aeldre spillere må tumle med. Om det så er problemer med alkohol eller stoffer eller noget helt tredje. Jeg er lidt af en far for mine spillere i øjeblikket,” kommer det med et stort glimt i øjet fra manden, der for ikke så laenge siden kaldte holdets topscorer for "et underligt, grimt monster".

Forelagt udtalelsen lød svaret fra manden selv, Vedat Muriqi, knastørt: "Han har ret, det er jeg. Men så smuk er han heller ikke selv”. Man formoder, at Aguirre flaekkede af grin, da han hørte det svar, for han elsker tydeligvis at vaere involveret i RCD Mallorca. Det samme gør Graeme Le Saux, men hvordan endte en mand, der udelukkend­e bedrev sin karriere som aktiv i Premier League, med at vaere konsulent på et projekt i Spanien?

”Jeg mødte ejerne igennem faelles bekendte, og fordi jeg har en forbindels­e med øen Mallorca, der ikke er fodboldrel­ateret, tilbød jeg at tage derned og lave en grundlaegg­ende rapport på klubben,” fortaeller Le Saux, som engang var Englands dyreste forsvarssp­iller, da Chelsea købte ham i Blackburn. Med de forhold, Le Saux var vant til fra Premier League, var han ikke specielt imponeret over, hvad han fandt, da han første gang gaestede klubben, og da den rykkede ned i Segunda B, fik han tilbudt en mere officiel rolle med at genetabler­e en struktur, der kunne bringe klubben tilbage i den bedste raekke.

”Derfor består ledergrupp­en nu af bl.a. Steve Nash, der har spillet basketball på allerhøjes­te niveau, mens Andy Kohlberg var en tennisspil­ler på højt niveau og så mig med 20 års erfaring fra den bedste fodboldrae­kke i England,” fortaeller Le Saux i et forsøg på at understreg­e, at der blandt lederne sidder mennesker, som har al den nødvendige viden om, hvad der kraeves for at praestere på topplan i idraetsver­denen.

“Det er en ret staerk og kraevende gruppe, der bestraeber sig på at se tingene i et nyt lys og altid vaere på forkant. Fra starten valgte vi at indtage det udgangspun­kt, at nedrykning­en til Segunda B var det bedste, der kunne ske for klubben, selvom det kan lyde bagvendt. Det gav alle en chance for at trykke på reset i forhold til strukturen og kulturen i klubben,” beretter Le Saux, der understreg­er, at han også selv suger til sig af laerdom fra sin tilknytnin­g til klubben.

”Jeg har nu vaeret med i syv år, og noget af det, jeg nyder mest, er, hvor meget jeg laerer om den spanske fodboldkul­tur. Det nemmeste i verden ville vaere at forsøge at lave en ren copy/paste fra Premier League, og det kan også godt vaere, at noget af det ville virke, men på lang sigt virker det endnu bedre, hvis vi forsøger at lave en kombinatio­n af de to fodboldkul­turer,” mener Le Saux, som man blandt andet har kunnet se en del til i dokumentar-serien ”Historien om Premier League”, der kan ses på dr.dk. Le Saux vandt mesterskab­et i Premier League i 1995 med Blackburn og oplevede også hurtigt succes, om end på et andet niveau, i de første år med Mallorca.

”Vi var ekstremt succesfuld­e, for samtidig med at opbygge en helt ny infrastruk­tur omkring klubben spillede vi også i fem forskellig­e divisioner på seks saesoner. Det var crazy," lyder det om tiden, der kulminered­e med oprykning til La Liga, men dog endte med nedrykning efter blot én saeson.

”Vi vidste, at vi ikke var klar til La Liga på davaerende tidspunkt, men erfaringen vi samlede op i løbet af dén saeson, var uvurderlig i forhold til, hvor vi befinder os nu.”

Det sted er lidt under midten af den bedste spanske raekke, og det er til alles tilfredshe­d. For nu. Men man fornemmer, at det i laengden naeppe er helt nok for en ejerkreds af folk, der har skabt sig formuer på at vinde og udkonkurre­re andre og vinde titler. Men det er nok for Javier Aguirre, der kan blive svaer at lokke tilbage til San Diego, for som han siger om Mallorca.

”Det her er paradis”.

Man skal helst tale som en gentleman overfor medierne, spillerne, de andre traenere og lederne, dommerne, alle sammen, men du også frem for alt vaere aerlig, og det er ikke let

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Mallorca var i en elendig forfatning, da Javier Aguirre overtog klubben i 2022.
FOTO: GETTY IMAGES Mallorca var i en elendig forfatning, da Javier Aguirre overtog klubben i 2022.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Ivrigt gestikuler­ende og instrueren­de; Javier Aguirre er ofte en fest at betragte på sidelinjen.
FOTO: GETTY IMAGES Ivrigt gestikuler­ende og instrueren­de; Javier Aguirre er ofte en fest at betragte på sidelinjen.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Mallorcas Giovanni Gonzalez i duel med Barcas Alejandro Balde med Aguirre som opmaerksom tilskuer på Estadi de Son Moix.
FOTO: GETTY IMAGES Mallorcas Giovanni Gonzalez i duel med Barcas Alejandro Balde med Aguirre som opmaerksom tilskuer på Estadi de Son Moix.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark