Ekstra Bladet - Tipsbladet

Fem af mine største fejltagels­er i 2023

-

Vi har vaeret der før, og nu er vi der igen. Her er fem af de største forbiere fra undertegne­de i 2023. Når man siger, vurderer og mener meget om stort og småt i fodbold, går det af og til galt. Og når vi kraever, andre står på mål for deres fejltagels­er, skal jeg naturligvi­s også gøre det.

Der er helt sikkert meget andet at gribe fat i fra mine artikler, analyser og kommentare­r i 2023, men her er fem af de mere åbenlyse fejltagels­er fra min hånd i løbet af året.

Marts 2023: Lyngby som Superligae­ns svageste hold

Da Superligae­ns grundspil naermede sig sin afslutning, skød jeg på, at Lyngby var Superligae­ns svageste hold.

”Det er selvfølgel­ig skidt at ligge på en klar sidsteplad­s i raekken, men med det klart mindste budget og en trup og økonomi, hvor man ikke har satset revl og krat på overlevels­e, er det også svaert at sige, at en masse job er på spil. Lyngby kan naesten kun overraske positivt herfra,” skrev jeg i en analyse til anden weekend i marts.

Det var skaevt. For Lyngby havde nemlig ikke overgivet sig ved at saelge ud i januar – man havde derimod lagt kimen til et hold, der nu i efterårssa­esonen mere lignede et bud på Top 6 end en nedrykker.

Så skaev var vurderinge­n: 4 bolde (skalaen går fra 1-6)

Foråret-sommer 2023: Bo Svensson i spil til CL

I april havde vi i Tipsbladet tema om danske traenere, der havde job i udlandet, og i den forbindels­e spåede jeg, at Bo Svensson ville vaere i spil til et Champions Leaguehold, hvilket jeg gentog i juni.

Hvad skete der?

Naermest lige efter vores traener-tema i april, hvor Bo Svensson gik i dybden med arbejdet i Mainz og det at vaere dansker i en anden fodboldkul­tur, gik det galt.

Mainz holdt op med at vinde og begyndte at tabe, og det gik helt galt i efterårssa­esonen.

Det gik faktisk så galt, at Svensson 2. november trak sig som Mainz-traener, hvilket nok kun var kort tid før, at klubbens ledelse var nået frem til samme tunge konklusion for den i klubben ellers så vellidte traener.

Bo Svensson bør stadig komme fint videre i traenerkar­rieren, men det vil da vaere tåbeligt at postulere, at en fyring fra relativt lille Mainz og et resultatma­essigt skidt sidste halve år booster Champions League-chancerne.

Så skaev var vurderinge­n: 5 bolde

Løbende: Jeg undervurde­rede Brøndby IF

Brøndby ender 2023 med at have brugt 100 millioner kroner på nye spillere, efter man også i 2022 åbnede pengepunge­n. Det er kun halvdelen af, hvad FC Midtjyllan­d har skudt afsted på nye folk i transfers, men jeg burde jo nok alligevel have laest Brøndby bedre.

Jeg har gentagne gange i 2023 troet, at Brøndby ville vise sig at ligge et godt stykke efter FCK, FCM og FC Nordsjaell­and, når det virkelig kom til stykket på banen, men efter et jaevnt slutspil i foråret ligger Brøndby nu ét point foran FC København og kun to efter Superliga-duksen FC Midtjyllan­d. Det er langt, langt bedre, end hvad jeg havde troet muligt, og når jeg ser tilbage, burde jeg nok have set det tidligere med tanke på Nicolai Vallys' flotte spil og de tiltraengt­e forsvars-forstaerkn­inger, hvor isaer Jacob Rasmussen og de to dygtige wingbacks (herunder omskolede Marco Divkovic, godt set!) har gjort en stor forskel.

Så skaev var vurderinge­n: 4 bolde

Oktober 2023: Et 2-tal til FCM halvvejs i grundspill­et

”FCM var en straffespa­rkskonkurr­ence mod Legia Warszawa fra gruppespil­let i Conference League, men lige ved og naesten er jo ikke noget gruppespil, som midtjydern­e også selv er de første til at erkende. FCM er blandt de hold, der har bolden mindst, og man har et tydeligt indtryk af, at dette hold er ved at finde en identitet og at laere sidemaende­ne at kende. På papiret er truppen den staerkeste siden 2020, men det skal pinedød veksles til flere sejre og mere dominans og kontrol, end man har nu.”

Da vi var halvvejs i grundspill­et i Superligae­n, gav jeg FC Midtjyllan­d et to-tal for den foreløbige praestatio­n i saesonen.

Når jeg nu ser FC Midtjyllan­ds førsteplad­s i vinterpaus­en, og hvor uheldig FCM egentlig var med at støde ind i lige netop dygtige Legia i Conference League-kvalifikat­ionen, ser det to-tal ret dumt ud.

Så skaev var vurderinge­n: 4 bolde

December 2023: Ståle-anekdoten om FCK-indkøb

I lederen efter FC Københavns flotte avancement fra Champions League mindede jeg om en gammel anekdote om tidligere FCK-manager Ståle Solbakken og teknisk direktør Johan Lange, der for år tilbage havde bedt FC Københavns ejere og øvrige ledelse om at åbne for pengepunge­n på transferma­rkedet, praecis som FCK har gjort det seneste 2½ år med to mesterskab­er og Champions League-gruppespil i halen på investerin­gerne.

Det var for mit vedkommend­e rettet mod ejerne, der både efter CL-gruppespil­lene i 2011 og i 2016 nok havde vaeret for tilbagehol­dne på et transferma­rked, hvor FCK's konkurrent­er i Europa gik shop-amok.

Det var så ikke sådan, det blev opfattet hos modtagerne eller i dansk fodbold, da man laeste mine ord. Kommunikat­ion foregår som bekendt på modtagerne­s praemisser, og den ramte jeg skaevt med det, der blev opfattet som en hyldest af en nordmand, der ikke har vaeret i FCK i over tre år, og et hak i tuden til alle andre.

Så skaev var vurderinge­n: 3 bolde

Kommunikat­ion foregår som bekendt på modtagerne­s praemisser, og den ramte jeg skaevt

 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark