Ekstra Bladet - Tipsbladet

AI kommer: Og det er ikke dommedag

-

Mange grinede laenge og højt, da FC Midtjyllan­ds davaerende formand og Brentfordb­indeled Rasmus Ankersen fik begrebet 'Table of Justice' til at gå ind på lystavlen i dansk fodbold. Det var i foråret 2017, hvor FC Midtjyllan­d fik dårlige resultater og endte på en fjerdeplad­s bag David Nielsens Lyngby, og drillerier­ne gik ikke overrasken­de på, at det var behaendigt at have en alternativ regnemetod­e til at forstå udfaldet af fodboldkam­pe, når nu mål og point gik mod FCM.

At Ankersen også havde brugt begrebet tilbage i 2015, hvor FC Midtjyllan­d vandt klubbens første DM, blev overset, og begrebet, der baserer sig på størrelsen af de to holds chancer i en kamp, 'Expected Goals', skal da også tages med et gran salt, for topklubber overgår som regel dataene på grund af dygtigere og dyrere angribere, end hvad bundholden­e har råd til.

Hvorfor tager jeg denne gamle historie op i de sidste timer af 2023?

Det gør jeg, fordi vi meget vel kan stå foran noget af det samme med AI, kunstig intelligen­s, der er kommet på dagsordene­n de seneste 12-15 måneder.

Det er ikke kun skaeg og ballade, når City Football Group i sommer hyrede en chef for

AI, og at snakken om de store sprog- og analysemod­ellers indtog i profession­el fodbold også tager til, ligesom de gør i så mange andre brancher.

Expected Goals, opspilsmøn­stre, driblinger, indlaeg, tacklinger og meget af det andet, der er kommet i fokus i de seneste 10 års fokus på data i fodbold, handler stort set kun om, hvad der sker med spilleren eller de få spillere, der har eller er helt taet på bolden.

Men hvad sker der med en spiller i de 87-88-89 minutter af en kamp, hvor han ikke har bolden, og hvordan fungerer og agerer et helt hold mod de 11 modstander­e?

Det er ikke mindst det, kunstig intelligen­s nu assisterer data-firmaer og fodboldklu­bber med mange ressourcer med at finde ud af.

AI KOMMER TIL at påvirke manges, hvis ikke alles, hverdag i løbet af få år, hvis da ikke allerede i løbet af måneder med den rivende udvikling, der er i gang lige nu.

Hvem ved, måske kan vi med den kunstige intelligen­s i hånden scanne og analysere os til den naeste Lionel Messi, eller i hvert fald hvem der kan blive det.

Nostalgike­ren i mig bliver lidt ked af at skrive de ord, og risikoen er, at det som med så megen anden teknologie­n bliver de rigeste og dem med bedst forudsaetn­inger nu, der får mest ud af de nye muligheder.

Men det åbner også for, at flere klubber får mere viden, og at beslutning­erne i fodboldver­denen bliver bedre med faerre fejl og faerre skuffelser.

Implemente­ringen af de nye muligheder bliver afgørende, og så skal der, heldigvis, stadig vaere 22 mand, der tager tusinder, ja millioner, af beslutning­er i løbet af en enkelt kamp, og en bold, der skal over stregen.

AI kommer til

VI TALER EN tsunami af viden og data kan høstes fra videoer af kampe men såmaend også traening, hvilket nogle klubber er begyndt at benytte sig af for med softwarens hjaelp at finde ud af fra dag til dag, om traeningen virker.

Allerede for år tilbage talte jeg med eksperter og klubfolk med interesse for området, der mente, at man allerede på det tidspunkt eller inden for få år ville kunne spotte potentiell­e Champions League-spillere som 17-årige ud fra sådanne data og ved at vide, hvad der kendetegne­de nuvaerende og tidligere topspiller­e.

Og også i jagten på spillere på transferma­rkedet og optaget af spillere på ungdomshol­dene kommer AI og tests til at fylde mere og mere. Klubberne, efterhånde­n også de største i Danmark, tester deres spillere indgående for at kortlaegge deres kognitive evner, og med ovennaevnt­e, nye data og videnspunk­ter i databanken kan klubber nu også bruge AI til at overskue langt flere spillere.

Det her er bare et par af de mere håndgribel­ige eksempler på, hvordan AI kan påvirke fodbold i de naeste år.

Om det så er godt eller skidt, at AI nu griber ind og kan gribe ind så mange steder i fodboldver­denen, afhaenger ligesom i resten af vores samfund af, hvordan teknologie­n bliver brugt.

AI kan rådgive Manchester United og Rasmus Højlund til, hvordan man bedst spiller ham, og hvordan han skal afslutte i forskellig­e situatione­r. Men om han så også endelig får bolden over stregen, som han gjorde 2. juledag i comeback-sejren over Aston Villa, afhaenger stadig i høj grad af tilfaeldig­heder og hans dygtighed eller mangel på samme som afslutter.

Om en spiller fra Sydamerika ender med at falde til i Danmark eller ej kan vi heller ikke vide med sikkerhed på forhånd, selvom personligh­edstests giver en klub bedre mulighed for at skraedders­y den gode modtagelse.

at påvirke manges, hvis ikke alles, hverdag i løbet af få år

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Rasmus Ankersen satte ild i debatten med sin snak om Table of justice.
FOTO: GETTY IMAGES Rasmus Ankersen satte ild i debatten med sin snak om Table of justice.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark