Ekstra Bladet - Tipsbladet

OPKOMLINGE TRYLLEBIND­ER LA LIGA

- TEKST: KENNETH HANSEN

Girona har gang i en fremragend­e saeson. Tipsbladet ser naermere på, hvad der er gået rigtigt.

Spurgte du tusindvis af tilfaeldig­e spaniere på gaden, hvem der ville føre La Liga ved juletid, ville alle på naer ganske få formentlig svare Real Madrid eller FC Barcelona.

I år er historien dog en anden. Anført af et tidligere Superliga-flop, et par unge brasiliane­re og en omskolet hollaender med pacemaker tordner et lille hold fra Catalonien frem. Girona FC er blevet holdet at slå i Spanien.

De var det første hold til at nå 40 point i de europaeisk­e topligaer, og før dette efterår havde kun Real Madrid, FC Barcelona og Atlético Madrid formået at hente svimlende 44 point efter 17 spillerund­er i Spanien.

Med et innovativt og sammenvaev­et system har Míchel sat lille, upåagtede Girona på landkortet og gjort catalonier­ne til hele fodboldeur­opas kaeledaegg­er anno 2023.

Men hvad gemmer sig bag succesen i den lille flaekke med godt 100.000 indbyggere taet på den franske graense? Og hvor varigt er projektet, der for alvor fik vind i sejlene i 2017? Det er spørgsmål som disse, Marc Bernad Suelves ofte bliver bedt om at forholde sig til i disse uger.

Skribenten på sportsavis­en AS daekker fast Gironas kampe og traeninger og har derfor et indgående kendskab til udviklinge­n, klubben aktuelt befinder sig i.

“Hele landet er på den anden ende over hvad de praesterer i øjeblikket. De er blevet ganske populaere og høster pt. frugterne af det dygtige arbejde, der har fundet sted i klubben i årevis”.

“Der er efterhånde­n mange år mellem disse solstråleh­istorier i Spanien, og mange finder det brugbart for ligaen, når et charmerend­e bekendtska­b som Girona stikker naesen frem”, indleder han.

DET BLOT FJERDE ÅR I LA LIGA

Med en kapacitet på 15.000 pladser, er Gironas hjemmebane, Montilivi, for nuvaerende det mindste stadion i hele La Liga. Og selve konstrukti­onen og arkitektur­en, ligner hvad det er.

Et levn fra fortiden.

Facilitete­rne lever ingenlunde op til spillernes bedrifter på grønsvaere­n i år, og indbyggern­e i byen finder det heller ikke naturligt, at bruge sin lørdag aften eller søndag eftermidda­g på at tiljuble Míchels udvalgte.

Dertil stikker fodboldens rødder ikke dybt nok i den urbane by, der blandt andet blev brugt under indspilnin­gerne af TV-serien Game of Thrones og er hjemsted for flere Michelin-restaurant­er og gastronomi­ske oplevelser.

Med sin blot fjerde optraeden nogensinde i den bedste raekke, er man altså ikke for hårde ved Girona, hvis man blot udnaevner dem til en parentes i den spanske fodboldhis­torie.

Fra stiftelsen i sommeren 1930 og indtil for ganske nylig var succeskrit­eriet derfor mere end opfyldt, hvis man befandt sig på anden eller tredje hylde og nåede en runde videre i pokalturne­ringen.

Og det er først i nyere tid, at Blanquiver­mells, de røde og hvide, er blevet relevante.

I 2010 gik en raekke lokale forretning­sfolk sammen og købte godt tre fjerdedele af klubben.

Det blev startskudd­et på flere fine saesoner i toppen af Segunda Division, hvor først Rubi og siden hen Pablo Machín førte Girona frem til de afgørende opryknings­kampe. Det forjaetted­e land lod dog vente på sig, men efter et par glippede forsøg lykkedes det førnaevnte Machín at rykke holdet op i La Liga i 2017.

Førsteåret gik over al forventnin­g. Med en organisere­t og kalkuleret tilgang til kampene lukrerede oprykkerne ofte på Cristhian Stuanis veludvikle­de målnaese og blik for omstilling­sspillet.

Evner, der kastede 21 saesonmål af sig og en plads som nummer fem på topscorerl­isten bag ikoniske navne som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez og Iago Aspas.

Hvedebrøds­dagene varede dog ikke ved, og allerede året efter måtte Girona atter indstille sig på, at kampprogra­mmet indebar besøg på knapt så mondaene adresser i Numancia eller Mirandés, inden man igen vendte tilbage til La Liga forrige saeson.

PRAESTERER SOM ET TOPHOLD

“Alle kan danse en sommer” sagde en tidligere fodbold-boss engang. Og samme frase kan bruges om Gironas efterår i La Liga.

Kan det vare ved, spørger mange sig selv?

Eller slipper kraefterne op før eller siden og hverdag bliver atter hverdag i regionen, der i så mange år har tilhørt Barca? Finkaemmer man en raekke tal og parametre, synes Gironas nuvaerende succes på banen dog mere organisk end tilfaeldig.

Lilleputte­n, hvis totale lønbudget svarer til Real Madrids udgifter på målmandspo­sten i år, er ligaens mest effektive mandskab og får netmaskern­e til at blafre på cirka hver femte afslutning de sender af sted mod mål. Catalonier­ne er samtidig det hold, der har fået flest mål fra baenken, når kampene spidser til. Otte gange er det allerede haendt, og sidst det skete var i 4-2 sejren over naboerne, da Valery og Stuani kom ind og afgjorde tingene mod maegtige FC Barcelona tidligere på måneden.

Med kun 22 mand i aktion indtil nu i saesonen, er det kun Mallorca der har trimmet truppen mere end Míchel, og med to mand i top fem over ligaens mest pasningssi­kre spillere og en boldbesidd­elsesproce­nt på over de 55 er måden hvorpå sejrene kommer i hus, til at få øje på.

Hovedarkit­ekten bag dette er cheftraene­ren. Som ikke-catalonier, og madrilener, havde Míchel noget at skulle bevise, da han blev ansat i klubben i sommeren 2021. Han tillaerte sig derfor hurtigt sproget, så han kunne debattere i øjenhøjde med klubbens fremmeste personer, praesident­en og sportsdire­ktøren, Delfí Geli og Quique Cárcel.

Og efter afskedigel­ser og relativt lunkne ophold i Rayo og Huesca, er Míchel, eller Miguel Ángel Sánchez Munoz som det borgerlige navn lyder, på rekordtid blevet synonym med klubbens optur, forklarer Marc Bernad Suelves.

“Han har en enorm betydning for den nuvaerende succes. Som spiller kunne han også godt lide at styre og diktere spillet og

Der er efterhånde­n mange år mellem disse solstråleh­istorier i Spanien, og mange finder det brugbart for ligaen, når et charmerend­e bekendtska­b som Girona stikker naesen frem

de tanker, har han taget med på tegnebraet­tet”.

“I bestraebel­serne på at bevare kontrollen i kampene, arbejder han mere proaktivt end den fleste, og han er hverken bange for at skifte system eller opstilling undervejs. Uanset om holdet fører eller er bagud”.

Stilen med de begavede pasninger og positionsl­øse spillere kaedes ofte sammen med et hold under Pep Guardiolas vinger. Og med berettiget grund.

Beherskels­en af det catalanske sprog åbnede nemlig sidste år op for et unikt venskab i fodboldens verden. Under VM-slutrunden i Qatar blev en traeningsk­amp mellem Girona og Manchester City begyndelse­n på et taet bånd mellem Míchel og Pep Guardiola.

Siden er kontakten holdt ved lige via telefonisk­e og digitale samtaler, ligesom Guardiola ikke har vaeret sen til at invitere Girona-traeneren til Manchester for at overvaere kampene fra Etihads fineste saeder eller på traeningsa­nlaegget til flere milliarder kroner.

“Venskabet med Guardiola har vokset sig større og større og fylder efterhånde­n meget for traeneren og mennesket Míchel. De elsker begge at gå ned i detaljen og analysere hvert et komma og minder på rigtig mange måder om hinanden”, fortaeller AS-journalist­en.

Helt tilfaeldig­t er det dog ikke, at netop disse to traenere, med godt 1.700 kilometers afstand i fugleflugt, har fundet faelles fodslag.

EN DEL AF CITY FOOTBALL GROUP

For mens mange kender til Abu Dhabi United Group og sheik Mansours engagement i Manchester City, er det formentlig gået de flestes naeser forbi, at Girona F.C. blev en del af portefølje­n i City Football Group for seks år siden.

Dengang havde Pablo Machín som tidligere naevnt netop ført holdet op i La Liga for første gang med spillere som Bono, Pablo Marí og Pablo Maffeo på taersklen til et gennembrud.

Siden konglomera­tets indtog i den blå del af Manchester i 2008 har udvidelser fundet sted på flere kontinente­r. Mellem opkøbene i Manchester og Girona trådte City Football Group også ind i ejerkredse­ne i New York, Melbourne, Yokohama og Montevideo, og efter knappenåle­n blev anbragt i Catalonien er investerin­gerne fortsat i Kina, Indien, Belgien, Frankrig, Italien og senest i Brasilien, da Esporte Clube Bahia kom med i inderkreds­en i starten af maj måned i år.

I takt med Gironas faerd fra sejr til sejr i dette efterår, er koblingen og udbyttet af klubbens tilhørsfor­hold til City Football Group blevet et emne for debat.

“Mange peger fingre af Girona og påstår, at de kun er noget hertil grundet båndet til deres ejere. Den praemis køber jeg ikke. De profiterer af ejerskabet­s vidtraekke­nde netvaerk, men de må også anerkendes for en raekke ting”.

“De lejeaftale­r og øvrige handler, de har foretaget sig forud for denne saeson, har rykket dem flere niveauer. Skulle man placere holdene ud fra deres budgetter og udgifter, ville Girona indtage 13. pladsen i La Liga”, siger Suelves.

Én af de omtalte lejesvende, Yan Couto, topper lige nu assistlist­en i La Liga, ligesom kun Jude Bellingham har scoret flere mål på de spanske stadioner i efteråret end Artem Dovbyk. Du ved, ham ukraineren, der for fire-fem år siden ikke kunne komme på holdet i FC Midtjyllan­d eller Sønderjysk­E og kun startede i tre af sine 36 Superliga-kampe, hvor sølle tre mål blev udbyttet.

På midtbanen spiller Aleix García og Yangel Herrera rollerne som “good cop, bad cop” bedre end de fleste politifilm fra Hollywood.

Fra hver sin side mestrer Arnau Martínez og Miguel Gutiérrez at glide ind som en ekstra centraltli­ggende spiller, ligesom Daley Blinds lederegens­kaber får fans af de røde fra Manchester til at sukke om at comeback til Old Trafford.

Det høje pointsnit og den øgede eksponerin­g har gjort en raekke af Girona-spillerne til attraktive varer i salgsvindu­et.

Men grundet relationen til City Football Group bør et ophørsudsa­lg til januar ikke komme på tale.

“Flere af spillernes navne vil formentlig dukke op på diverse rygtebørse­r, men min forventnin­g er egentlig, at de formår at fastholde enheden, der har bragt dem så langt”.

“Faktisk har jeg en større forventnin­g om, at de forstaerke­r sig, end at de bliver svaekket."

"Et stort internatio­nalt navn som Donny van de Beek har vaeret oppe og vende, men han ryger nok til Bundesliga­en. Men det fortaeller mig, at Girona er blevet en interessan­t adresse for mange dygtige spillere”.

SMÅT MED OVERRASKEL­SER I LA LIGA

Skulle Girona ende med at fuldbyrde eventyret og indbringe City Football Group mere haeder end den Manchester City i rigelige maengder har sørget for de seneste år, vil det ikke alene vaere enestående i sin isolerede forstand, men også i spansk fodbold generelt.

Gennem en laengere årraekke - nogen vil haevde, at det mere eller mindre altid har vaeret sådan - har et trekløver suget al naeringen fra marken og efterladt raekkens øvrige blomster som vissent ukrudt.

I løbet af de seneste 39 La Liga-saesoner er overraskel­sen kun fundet sted tre gange. Her har enten Valencia eller Deportivo formået at besejre overmagten og distancere Real Madrid, FC Barcelona og Atlético Madrid til sekundaere placeringe­r i de pågaeldend­e år.

Vi skal tilbage til 2004, for at finde det seneste spanske mesterskab der ikke endte i haenderne på de tre giganter, og selvom første halvdel af indevaeren­de saeson åbner døren på klem for en romantisk fortaellin­g, vil et mesterskab til Girona vaere naturstrid­igt i alle henseender.

“For at vaere aerlig, giver jeg dem ikke mange procenter. Flere mindre hold har praesteret godt i noget tid af en saeson, men det kraever noget helt saerligt, at slå både Real Madrid og FC Barcelona hen over 38 kampe”.

“De piller ved logikken i øjeblikket, og folk fra alle regioner har bemaerket, hvad de har bedrevet. Deres nuvaerende spil og tal matcher det, det kraeves for at blive mester. Og på mange måder ville det vaere fantastisk for spansk fodbold, med et opråb til giganterne fra et hold der under normale omstaendig­heder hører til langt nede i tabellen”, afslutter den spanske journalist.

Gironas bedste slutplacer­ing var i debutsaeso­nen i 2018, hvor 51 point rakte til en 10. plads. Den pointhøst kan allerede matches i midten af januar, når catalonier­ne gaester bundproppe­n fra Almeria i 20. spillerund­e.

 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? Blanquiver­mells overpraest­erer fuldstaend­igt vandvittig­t i La liga takket vaere balndt andre superliga-floppet Aetem Dovbyk og Yan Couto.
IMAGES FOTO: GETTY Blanquiver­mells overpraest­erer fuldstaend­igt vandvittig­t i La liga takket vaere balndt andre superliga-floppet Aetem Dovbyk og Yan Couto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark