Ekstra Bladet - Tipsbladet

RICE KAN VAERE NØGLEN FOR ARSENAL

- TEKST: JACOB HANSEN

Igen i denne saeson ligner Arsenal en seriøs bejler til det engelske mesterskab, selvom man nu skal balancere Premier League og Champions League. Tipsbladet har talt med klublegend­en Ray Parlour om saesonen og ikke mindst Declan Rice, som Parlour er pjattet med.

Jeg tror, at Arsenal vinder mesterskab­et," lød det skråsikker­t fra Arsène Wenger, da traenerleg­enden af Eurosport før saesonen i Premier League blev spurgt ind til en mening omkring Arsenals spillerind­løb i sommerpaus­en. Sidste saesons vice-mestre åbnede den store pengepung, da de ikke blot hentede Kai Havertz i Chelsea, men også stangede 105 millioner pund ud for at sikre sig, at Declan Rice skiftede West Ham ud med ”The Gunners”.

Førnaevnte Wenger er den foreløbig seneste manager til at vinde Premier League med Arsenal.

Det gjorde han tilbage i 2004, da "The Invincible­s" regerede ligaen og gik igennem en hel saeson uden at tabe én eneste kamp. En bedrift ikke engang Manchester City endnu har praesteret.

Til gengaeld har Arsenal heller ikke siden praesteret at vinde mesterskab­et.

Det er Ray Parlour endog meget bevidst om, hvorfor han ikke tør udtale sig helt så skråsikker­t, som sin gamle chef, da Tipsbladet møder ham på et Zoom-kald fra køkkenet i England.

"Man skal vel vaere optimistis­k, ikke,” lyder det indledning­svis, da Tipsbladet forelaegge­r ham Wengers holdning, hvorefter han uddyber.

”Det helt store mål for mig før sidste saeson var, at Arsenal skulle tilbage i top fire. De endte med at presse Manchester City hele vejen. Jeg synes, de lavede nogle staerke signings i sommerens transfervi­ndue, men det er stadig en meget ung trup. De begik nogle fejl i sidste saeson, som de var nødt til at drage laere af, såsom at køre sejre i land, når man har bragt sig en i føringspos­ition, i stedet for at indkassere sjuskede mål før pausen. Den slags ting sker for sådan en ung trup, men de har helt sikkert en bedre chance for at tage titlen med Rice i truppen," vurderer Parlour overfor Tipsbladet.

EKSEMPLET VAN DIJK

”Rice har samlet nogle gode erfaringer ved at spille for det engelske landshold, og det var fantastisk for ham at vinde et trofae med West Ham i sidste saeson. Han er en leder, han var en ung anfører i West Ham, og du har brug for ledere over hele banen. Jeg synes virkelig, han er en fantastisk tilføjelse til klubben," roser Parlour, og fortsaette­r.

"Folk taler om, at han kostede 100 millioner, og hvor mange penge det er. Selvfølgel­ig er det mange penge, men folk taler ikke så meget om pengene nu, som de gjorde i sommer, vel?”, spørger Parlour retorisk, inden han foretager en sammenlign­ing.

”Da Liverpool skrev kontrakt med Virgil van Dijk hed det fra alle verdenshjø­rner, "åh nej, 75 millioner for en midterfors­varer, det kan man da ikke!" Men hvis du kan skrive kontrakt med en spiller, der bringer dig taettere på at vinde titler, er det penge givet godt ud. Jeg vil meget hellere bruge 100 millioner på Declan Rice end hente to spillere ind for 50 millioner hver," konstatere­r Parlour, som håber at se Rice deltage endnu mere i det offensive spil end hidtil. ”Jeg håber, at han kan komme lidt mere med frem. Jeg vil gerne se ham score lidt flere mål. Arsenal har meget mere boldbesidd­else end West Ham, og jeg håber, at han kan bidrage til, at midtbanen tilføjer lidt flere mål end i sidste saeson," fortsaette­r Parlour, som også saetter naesen op efter, at en Rice kan vaere medvirkend­e til, at holdet ikke saetter føringer over styr, som til slut kostede titlen i sidste saeson. "Spilstyrin­gen, selve kontrollen af kampene, var ikke god nok,. Se på kampene mod West Ham, Liverpool og Southampto­n som eksempler. I alle indkassere­de de dumme mål. I mellemtide­n blev Manchester City bare ved med at vinde. Men jeg synes, man har set indikation­er indtil nu i denne saeson på, at de laerte af deres fejl," mener”The Romford Pelé”, der nåede 339 ligakampe for Arsenal og mere end en håndfuld titler.

RICE KAN STADIG UDVIKLE SIG

Han debuterede for ”The Gunners” i 1992 og nåede at vaere med til at vinde FA Cup’en fire gange samt tre mesterskab­er, inden et skiftede til Middlesbro­ugh i 2004. Her blev det til tre saesoner, inden 15 kampe for Hull City lukkede en karriere, som også bød på 10 landskampe for det engelske landshold. I dag arbejder Ray Parlour for både BBC Radio 5 Live og Talksport Radio og følger der igennem stadig engelsk fodbold taet.

Og selvom han er stor fan af Declan Rice, synes han stadig, der er plads til forbedring­er fra den engelske landsholds­spiller.

”Jeg synes, han skal mikse sit spil op lidt mere og komme lidt mere fremad banen. Vi ved alle sammen godt, hvor staerk han er i det defensive arbejde. Samarbejde­t med enten Thomas Partey eller Jorginho kunne godt udvikles endnu mere, så Rice selv for alvor kan haeve sit spil til at blive en boks-til-boks spiller, som min tidligere holdkammer­at Patrick Vieira eller eksempelvi­s en Roy Keane. Så kunne han også begynde at score endnu mere," vurderer Ray Parlour, som dog må erkende, at han i fulde drag har nydt Rices to første scoringer for klubben i Premier League. Den ene var målet til 2-1 i det, der endte med en 3-1 sejr over Manchester United, mens den anden var en yderst intelligen­t afslutning

fra distancen, der gav 2-2 og point i udekampen mod Chelsea, der ellers førte 2-0.

Apropos Chelsea, så hentede Arsenal også en spiller fra ”The Blues” i sommerpaus­en, og hvad taenker Parlour egentlig om Kai Havertz, der ikke just har haft et flyvende efterår?

”Jeg synes, han er en meget talentfuld spiller, som tabte sig selv lidt i kaosset hos Chelsea, og han er stadig ved at finde sig selv igen."

"Fyringen af Thomas Tuchel gjorde vist ikke rigtigt noget godt for ham. Arsenal er en fantastisk mulighed for ham, Mikel Arteta er den helt rigtige mand til at få det bedste ud af ham."

"Se bare, hvad Arteta har gjort med Ødegaard. Jeg håber, at han kan gøre det samme med Havertz. Kan han genfinde sin form fra Bundesliga-dagene, bliver han en topspiller for Arsenal, og vi er måske på vej," håber Parlour, der ikke tror, at fortiden hos en London-rival udgør det helt store tema på laegterne på Emirates Stadium.

”Fansene ved, hvilket talent han er, men fodbold handler om selvtillid, og dén mistede han i Chelsea. Det virkede ikke som, de kunne finde ud af, hvor på banen de fik mest ud af ham," lyder skudsmålet fra Parlour, der i november kunne se Havertz spille venstre back for sit tyske landshold.

UNØDVENDIG MÅLMANDSDE­BAT

Hvor Parlour lovpriser Arteta for at have fået meget ud af eksempelvi­s Martin Ødegaard, synes han, at samme manager har skabt et problem, der ikke var der, på målmandspo­sten.

”For at vaere aerlig synes jeg ikke, at Aaron Ramsdale har gjort ret meget forkert. Jeg er ikke fan af at rotere på målmandspo­sten. Jeg er stor fortaler for en fast kaede af fem mand i defensiven med keeperen og fire forsvarssp­illere, som vi havde i min tid. Det er det fundament, man bygger holdet på," erindrer Parlour om Arsenals legendaris­ke ”back four” med David Seaman som en mangeårig sikker sidste skanse i kassen.

Førnaevnte Thomas Partey har ikke fået så meget spilletid i Arsenal i denne saeson, og er på rygteplan sendt blandt andet til Juventus, hvilket efter Ray Parlours mening ikke ville vaere ideelt for titelchanc­erne, hvis et skifte altså skulle realisere sig, når transfervi­nduet åbner igen i januar.

”Men hvis de ikke vil give ham en langsigtet kontrakt, som han ønsker, er det måske bedre at lade ham gå. Han har vaeret en del skadet, og Arsenal ønsker sandsynlig­vis ikke at laegge de penge på bordet, som hans agent er ude efter. Så det kan hurtigt vise sig bedre at lade ham smutte og få nogle penge ind for ham i stedet."

"Det handler trods alt også om at balancere regnskabet," siger Parlour med slet skjult henvisning til Everton, der for nylig fik trukket 10 point fra regnskabet på

Hvis du kan skrive kontrakt med en spiller, der bringer dig taettere på at vinde titler, er det penge givet godt ud. Jeg vil meget hellere bruge 100 millioner på Declan Rice end hente to spillere ind for 50 millioner hver

grund af overforbru­g. Desuden har Parlour også en ganske nøgtern holdning til hele transfersn­akken.

”Altså, det er den samme situation, som man stod i med Granit Xhaka, hvis du mister ham, så mister du ham, og lad os så komme videre i teksten. Men i en ideel verden mener jeg, at en spiller som Partey skal vaere en del af i hvert fald truppen, hvis Arsenal vil vinde titlen."

OFFENSIVEN SKAL FORSTAERKE­S

Hvor Parlour altså godt kunne leve med at sende Partey til Italien, eller andetsteds, ville han leve endnu bedre med at se klubben forstaerke sig i offensiven.

”Det eneste område, hvor jeg synes, at Arsenal måske er lidt tynde, er hvad en central angriber angår. I min tid havde vi altid fire topklasse angribere. En saeson havde vi endda fem!," erindrer Parlour om tiden, hvor granater som Thierry Henry, Roberto Pires, Dennis Bergkamp og Freddie Ljungberg skraemte livet af mangt en defensiv i Premier League.

”Angribere vinder dig kampe, så simpelt er det, og når du har to klassiske angribere oppe foran, vil du altid have en anstaendig chance for at score. For igen at gå tilbage til min egen tid i klubben, så havde Arsène Wenger nogle gange tre angribere oppe foran, og vi vidste, at vi på et eller andet tidspunkt ville score med de gutter i front."

”Jeg ved godt, at de har spillere som Leandro Trossard og Gilberto Martinelli, men de er efter min mening bedre som kantspille­re. Det var også fantastisk at se Eddie Nketiah score sit første hattrick for klubben mod Sheffield United, og jeg håber, at han kan fortsaette med at udvikle sig til en topangribe­r."

”Bliver Gabriel Jesus skadet igen, eller hvis Nketiah nu falder ud, så har de kun en rigtig angriber, hvilket virker lidt for tyndt besat. Det er noget, Edu bør kigge på til januar, sammen med Mikel Arteta," mener Ray Parlour med henvisning til sportschef­en, der selv var en del af ”The Invincible­s” i en karriere, der så ham tilbringe fem saesoner som spiller i Arsenal, inden han i 2022 blev udnaevnt til klubbens sportschef.

Men får Arsenal så forstaerke­t offensiven og samtidig formår at holde alle nøglespill­ere i truppen, er de så klar til at tage skridtet fuldt ud og sikre det mesterskab, der på bitter vis gled dem af haende i løbet af forårsmåne­derne i sidste saeson?

”Altså, alene top fire er det taetteste, vi har set i adskillige saesoner. Det bliver vanvittigt interessan­t at se, hvad det munder ud i. Bookmakern­e har selvfølgel­ig Manchester City som favoritter til at vinde igen, og Liverpool klarer sig okay, men Arsenal vil helt sikkert vaere med til det sidste," lyder et afsluttend­e skudsmål for Ray Parlour.

Og så har han heller ikke sagt for meget.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Arsenal-legenden Ray Parlour mener, at Gunners har laert af deres fejl og er en seriøs bejler til PL-titlen i denne saeson.
FOTO: GETTY IMAGES Arsenal-legenden Ray Parlour mener, at Gunners har laert af deres fejl og er en seriøs bejler til PL-titlen i denne saeson.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Declna Rice har spillet helt forrygende i denne saeson.
FOTO: GETTY IMAGES Declna Rice har spillet helt forrygende i denne saeson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark