Ekstra Bladet - Tipsbladet

For billigt at tørre lorten af på grådige agenter

-

Som fans og fodboldint­eresserede har I ikke hørt ret meget til det. Men i 2023 har der i fodboldens kulisser raset en bitter kamp om nye regler, der skal kontroller­e agentmarke­det. Det lyder måske som en omgang hamrende kedelig jura, ingen gider høre om i en i forvejen grå januar, og selve ordlyden i de mange og lange cirkulaere­r og udkast er da heller ikke materiale til den naeste Game of Thrones-blockbuste­r.

Men effekten er til gengaeld hamrende dramatisk.

Kort fortalt besluttede FIFA sig for omtrent et år siden efter langt tilløb sig for nye agentregle­r, der laegger et loft på, hvor mange procent af en handels eller kontrakts vaerdi, en agent må få.

Disse begraensni­nger giver god mening, når vi taler om transfers i Erling Haaland- eller Kylian Mbappé-vaegtklass­en, og andre store handler i Top 5-ligaerne og pengestaer­ke raekker som den i Saudi-Arabien, hvor agenternes og familiemed­lemmers samlede honorarer nogle gange er taet på eller ligefrem overstiger transferbe­løbet.

Til gengaeld bliver effekten noget hø, når vi når ned på dansk 1. Divisions-niveau, små aftaler i Superligae­n og det vaeld af lignende, relativt små klubskifte­r, der udgør 99 procent af verdens transferma­rked.

Gennem 2023 har de nationale europaeisk­e fodboldfor­bund i forskellig­t tempo arbejdet på at indføre reglerne nationalt, og det varede ikke mange minutter, før jeg første gang hørte en forudsigel­se om, at det i de mindre handler bare ville skubbe betalinger over i gråzoner eller decideret ulovlige modeller med konsulenth­onorarer, vennetjene­ster eller betalinger under bordet.

I DBU’S DANSKE version af reglerne er der også en standardis­eret kontrakt for dobbeltrep­raesentati­on, altså hvor en agent repraesent­erer både en spiller og en klub, som også gaelder for mindreårig­e spillere under 18 år.

Indførelse­n af de nye regler har mildest talt vaeret kaotisk, og før jul måtte DBU saette en midlertidi­g stopper for reglerne i Danmark under trussel om søgsmål for brud på EU-lovgivning og generelt lovsjusk.

Det samme er sket i en lang raekke lande i Europa gennem 2023, så nu står vi med et endnu mere usikkert og kaotisk spiller- og transferma­rked end før.

Der er 100 procent sikkert meget at komme efter blandt agenter, der på godt og ondt er bindeled mellem fodboldens parter og i nogle tilfaelde ekstremt magtfulde aktører i sig selv, der bestemmer spilleres og hele klubbers skaebne.

Men jeg synes, det er for billigt at tørre lorten af på grådige agenter og haevde, de står bag al dårligdom på transferma­rkedet, som FIFA, klubber og vi andre har haft for vane at gøre i årevis.

Igen, der er helt sikkert tilfaelde, hvor begreber som grådighed og korruption er fuldt berettiged­e.

MEN DET FORBAVSER mig, hvordan fodboldfor­bund og da isaer de store klubber igen og igen lykkes med at vaske haender og fralaegge sig al ansvar for, at transferma­rkedet er mere barsk og uigennemsk­ueligt, end det nogensinde har vaeret.

For hvem vinder ved, at agenterne er indsat som gatekeeper­e for isaer de dygtigste og mest interessan­te spillere og de største talenter?

Det gør de klubber, der har flest penge og er villige til at gå laengst i det hårde spil.

Et spil, hvor man regelmaess­igt bevaeger sig ud i gråzoner, hvad end det er dobbeltrep­raesentati­on, kontakt med potentiell­e nye spillere bag deres nuvaerende klubs ryg og tjenester og alliancer, der skal sikre én selv de bedste spillere og udelukke konkurrent­er fra markedet.

Diverse medier har gjort sig morsomme over, at Manchester City betalte mindre i transfer for Erling Haaland, end Manchester United gjorde for Rasmus Højlund, og at det skulle vaere et eksempel på snusfornuf­tigt, ydmygt købmandska­b.

Gu er det ej.

Erling Haaland endte i Manchester City, fordi City Football Group var villig til at indfri de enorme finansiell­e krav, den afdøde superagent Mino Raiola, hans firma One og faren Alf-Inge Haaland stillede til betaling af honorarer ved siden af transferen. En finte, Manchester United i øvrigt selv medvirkede til tilbage i 2016, da Paul Pogba en kort overgang blev verdens dyreste fodboldspi­ller ved skiftet tilbage fra Juventus til United.

Sådan noget foregår hele tiden, og de nye regler vil i deres nuvaerende udformning kun opfordre yderligere til alle mulige fiffige finter, der kunne få de medvirkend­e faengslet ude i det virkelige erhvervsli­v.

Jeg savner, at klubber og forbund som DBU, der pinedød har et kaempe ansvar for at regulere den måske største og vildeste del af branchen, tager ansvar

JEG SAVNER, AT klubber og forbund som DBU, der pinedød har et kaempe ansvar for at regulere den måske største og vildeste del af branchen, tager ansvar.

At de raekker hånden i vejret og siger, at de skal vaere del af løsningen, og medvirker til at udforme den, i stedet for at man bare skyder skylden på grådige agenter, der hele tiden vil have mere og i øvrigt er nogle uaerlige tølpere.

Jeg siger ikke dermed, at det bliver nemt, men at spille på delvist berettiged­e og i nogle tilfaelde helt uberettige­de forestilli­nger om agenter er ikke nogen langsigtet løsning på et faelles problem for fodboldbra­nchen.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Erling Haaland endte i Manchester City, fordi City Football Group var villig til at indfri de enorme finansiell­e krav, den afdøde superagent Mino Raiola (lille foto), hans firma One og faren Alf-Inge Haaland stillede til betaling af honorarer ved siden af transferen.
FOTO: GETTY IMAGES Erling Haaland endte i Manchester City, fordi City Football Group var villig til at indfri de enorme finansiell­e krav, den afdøde superagent Mino Raiola (lille foto), hans firma One og faren Alf-Inge Haaland stillede til betaling af honorarer ved siden af transferen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark