Ekstra Bladet - Tipsbladet

FORHOLD PÅ PRØVE

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

FC København tog konsekvens­en af Andreas Cornelius' skadesprob­lemer og hentede Jordan Larsson hos Schalke 04. FC Midtjyllan­d lejede Astrit Selmani af Hapoel Beer Sheva i Israel, Brøndby IF lejede Frederik Winther af Augsburg til et traengt midterfors­var, Randers FC forstaerke­de samme position med Carl Johansson fra IFK Göteborg, og FC Nordsjaell­and forsøgte at afbøde tabet af Andreas Schjelderu­p ved at leje Emiliano Marcondes fra Bournemout­h.

Superliga-klubberne lejede ialt 14 spillere i januar sidste år, og selvom FIFA forsøger at begraense trafikken af disse kortfriste­de handler, ser det ikke ud til, trafikken dør ud foreløbig.

DERFOR ER DER SÅ MANGE NU

At hente spillere på lejeaftale­r har langt fra vaeret saedvanen i Superligae­ns historie.

For ti år siden, hvor Sønderjysk­e lavede en af de bedste af den type aftaler nogensinde ved at hente Rubin Okotie i Austria Wien, var der kun tre andre spillere, der kom på lejeaftale­r i januar 2014.

Året forinden havde der vaeret tre, i januar 2015 var der fem.

Men fra 2019 og frem har der minimum vaeret 10 lejeaftale­r hver januar i Superligae­n, og med tanke på, hvor mange flere handler der er om sommeren end i januar, kan vi roligt fremhaeve lejeaftale­n som en saerligt populaer januar-disciplin.

”På et overordnet plan kunne det have en indvirknin­g, at klubber både i Danmark men isaer i udlandet har gjort det til en forretning at have mange spillere på kontrakt, hvoraf de så udlejer en del.”

”Det kan give mindre klubber adgang til spillere på et niveau, de ellers ikke har adgang til, og i nogle tilfaelde er de store klubber også villige til at aede en del af lønnen. Det kan gøre det interessan­t at leje i stedet for at hente spillere på permanent basis,” siger Niels Erik Søndergaar­d, der er sportschef i AC Horsens og har fulgt udviklinge­n på transferma­rkedet indefra gennem en raekke år.

”Det er måske netop en konsekvens af, at der så mange penge på transferma­rkedet. Multiklub-ejerskaber­ne skubber til det, og de mange penge på transferma­rkedet betyder, at flere klubber gerne vil kontroller­e så mange spillere som muligt,” siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte.

”Når priserne på transferma­rkedet har nået det niveau, de har, bliver det også smartere at udleje spillere, der ikke slår til, og dermed dele en del af omkostning­en til spilleren med en anden klub, hvor man for 10 år siden nok havde ladet den spiller sidde på baenken i stedet. På den måde er der en større villighed til at leje spillere end tidligere,” siger Jesper Jørgensen.

”Mange vil nok hellere eje end leje. Men når man står i januar og enten jagter en oprykning, har mulighed for en god placering eller kaemper mod nedrykning, kan lejeaftale­r vaere en god måde at få spillere til, der kan praestere her og nu, og som også giver en klub sikkerhed for, at den ikke har bundet sig til ekstra omkostning­er laengere end frem til sommer,” siger Niels Erik Søndergaar­d.

POPULAER MODEL

Det er ikke kun i Danmark, lejeaftale­n er på mode.

Under og umiddelbar­t efter coronakris­en var mange klubber i Europa saerdeles interesser­ede i lejeaftale­r, fordi kassen var tom.

Men udviklinge­n havde allerede vaeret i gang i flere årtier – ifølge en undersøgel­se foretaget af Financial Times i 2019 gik andelen af lejeaftale­r i de større ligaer i Europa fra seks procent af handlerne i 1992 til hele 29 procent i 2019.

”Det er ikke kun i Superligae­n, det er alle ligaer i Europa, hvor man ser på lejeaftale­r i januar,” siger Jesper Jørgensen.

I de større ligaer i Europa og efterhånde­n også i mellemliga­er som den danske og på andre kontinente­r er en model kommet på mode, hvor klubber først lejer en spiller for siden at købe spilleren fri permanent under mere eller mindre forudaftal­te vilkår.

FC Midtjyllan­d og FC København havde sådanne købsoption­er på henholdsvi­s Kristoffer Olsson og Jordan Larsson sidste sommer men endte med at få maerkbare prisnedsla­g af henholdsvi­s Anderlecht og Schalke. Blandt de nuvaerende spillere på lejeaftale­r i Superligae­n har FC Nordsjaell­and mulighed for at købe Christian Rasmussen fri af Ajax til en forudaftal­t pris til sommer.

Modellen kan give en købende klub mulighed for at se en spiller an, før man forpligter sig til et langvarigt, ofte dyrt samarbejde med tilhørende transfersu­m på et tocifret millionbel­øb.

Endelig kan lejeaftale­n også vaere et middel til at tilpasse sig licensregl­er og i europaeisk regi Financial Fair Play. Det er eksempelvi­s forklaring­en på, at Lyons amerikansk­e ejer John Textor og hans folk sidste august valgte at hente Ernest Nuamah til Lyon via en af Textors andre klubber, belgi

Hvor populaere er lejeaftale­r i januar, og hvorfor er der kommet flere af dem de seneste år? Tipsbladet har undersøgt en transfermo­del, de fleste egentlig helst vil undgå, men som alligevel fylder meget.

Uden det skal lyde for hårdt, er en profession­el fodboldklu­b også et produktion­sapparat. Man udvikler unge spillere, og klubber vil typisk gerne saelge nogle af dem

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? FC Midtjyllan­d havde købsoption på Kristoffer Olsson.
FOTO: JENS DRESLING FC Midtjyllan­d havde købsoption på Kristoffer Olsson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark