Ekstra Bladet - Tipsbladet

Lejeaftale­r i Superligae­n

-

ske Molenbeek, som så straks lejede Nuamah videre til Ligue 1-klubben.

EN MÅDE AT REGNE DEN HJEM PÅ

Lejeaftale­r kan altså vaere gode for klubber for begge sider af en handel.

Om de så er det for spillerne er mindre sikkert, i hvert fald ikke i alle tilfaelde.

For når en klub ikke ejer en spiller, kan en traener og sportsdire­ktør også vaere mindre tilbøjelig til at give spilleren chancer og spilletid, når man alligevel ved, at spilleren ryger tilbage til sin ejerklub om få måneder.

”Uden det skal lyde for hårdt, er en profession­el fodboldklu­b også et produktion­sapparat. Man udvikler unge spillere, og klubber vil typisk gerne saelge nogle af dem. Det vil ofte betyde, at man gerne vil give spilletide­n til unge spillere, isaer dem man selv har uddannet, frem for til en lejet spiller,” siger Niels Erik Søndergaar­d.

”Jeg synes faktisk, klubberne i Danmark er blevet meget profession­elle på det område. Se en klub som FC København, der med den nuvaerende ledelse køber spillere dyrt ind, for at de skal praestere her og nu, samtidig med at man giver flere pladser til akademispi­llere end tidligere. Det er noget af det, FC København gør godt nu, og som adskillige andre Superliga-klubber også formår,” siger Jesper Jørgensen fra Deloitte.

Nogle gange kan der også ligge regnskabst­ekniske forklaring­er på, at klubber udlejer i stedet for at saelge spillere. Saelger man en dyr spiller med et meget stort nedslag i prisen, skal man som klub afskrive hele den oprindelig­e transferbe­taling med det samme. Så kan det vaere smartere at udleje, tage tabet i etaper og håbe, spilleren bliver bedre og måske kan saelges dyrere naeste år.

”Man kan sammenlign­e det med at tegne en forsikring med tilbagevir­kende kraft,” forklarer Jesper Jørgensen og fortsaette­r:

”Hvis man har en dyr spiller, der ikke slår til, taeller man ofte knapperne og taenke laenge over, om man virkelig vil tage hele tabet med det samme, eller om noget kan reddes hjem ved at udleje spilleren,” siger Jesper Jørgensen.

FC Midtjyllan­d gjorde praecis det med Sory Kaba, der blev udlejet til Leuwen og Cardiff, og så solgt til Las Palmas sidste sommer – tre handler der omtrent fik FC Midtjyllan­ds oprindelig­e investerin­g på tre mio. euro betalt til Dijon i 2019 hjem igen.

”Og så kan det ikke udelukkes, at der ligger en kalkule i det for visse spillere på store kontrakter. De kan måske se, at de aldrig får en naer så god kontrakt igen. Så kan det vaere mere økonomisk attraktivt at blive udlejet og beholde lønnen i stedet for at skifte permanent og få en langt lavere løn,” siger Jesper Jørgensen.

Sommer 2023: 12 Januar 2023: 14

Sommer 2022: 14 Januar 2022: 11

Sommer 2021: 17 Januar 2021: 13

Sommer 2020: 12 Januar 2020: 10

Sommer 2019: 17 Januar 2019: 10

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark