Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE FYLDTE ALT – MEN HVAD SKETE DER SÅ?

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Noget af det vigtigste for Superliga-klubbers økonomi er at saelge spillere. Men hvad skete der efterfølge­nde med dem, der forlod Superligae­n i 2023?

Da de skulle afsted fra Superligae­n, fyldte de alt. Vi skrev om dem, udenlandsk­e klubber bød på dem, deres danske hold forsøgte at gøre alt for at presse prisen i vejret, og da de langt om laenge kom afsted, fyldte de alt på dagen og de efterfølge­nde døgn.

Men hvad er der siden sket med dem, der kom afsted på spektakula­ere transfers til udlandet? Tipsbladet har tjekket den videre faerd for de spillere, der tog afsted i 2023 i markante transfers vaek fra Superligae­n, og giver dem karakterer fra 1 til 6.

Victor Kristianse­n

Venstre back

FC København til Leicester City (og videre til Bologna)

Sådan gik 2023: 3

Potentiale for et bedre 2024: 4

Det har vaeret lidt af en rutsjebane­tur.

Leicester rykkede overrasken­de og meget skuffende ud af Premier League, og ‘VK’ smuttede videre til Bologna i Serie A.

Her klarer backen sig fornemt for saesonens foreløbige overraskel­se, der ligger nummer fem i Serie A.

Andreas Schjelderu­p

Kantspille­r

FC Nordsjaell­and til Benfica (og tilbage til FCN)

Sådan gik 2023: 2

Potentiale for et bedre 2024: 5

Det hele så rigtigt ud, men nordmanden slog aldrig til i Lissabon og fik i egen optik nok heller ikke en aerlig chance.

Husker man Schjelderu­ps 2022, kan der ikke vaere den mindste tvivl om, at den stadig meget unge nordmand har alle tekniske redskaber til at blive en kommende Champions League-spiller.

Men han skal også finde melodien igen tilbage på leje i Farum, hvor ham glimtede enkelte gange men slet ikke var dominerend­e overhovede­t, som han var for et år siden, hvor traenerne gjorde ham til Efterårets Profil i Tipsbladet.

Det vil vaere sundt for karrieren, hvis det sker nu: Får Benfica og dele af baglandet deres vilje, kommer ‘Schjelde’ til efteråret til en større klub ude i Europa, hvor risikoen for en permanent plads på baenken kan vaere stor.

Andreas Maxsø

Midtstoppe­r

Brøndby IF til Colorado Rapids Sådan gik 2023: 3

Potentiale for et bedre 2024: 3

Langt om laenge kom Andreas Maxsø afsted til udlandet, efter han i flere år var en af Superligae­ns bedste stoppere.

Det er ikke urimeligt at sige, at der før 2023-skiftet havde vaeret større klubber i Europa i spil, og det har ikke vaeret et nemt første år i USA.

For Colorado endte simpelthen sidst af alle 14 klubber i den vestlige halvdel af MLS, så mens Stan Kroenkes andet fodboldhol­d Arsenal klarer sig godt, befinder Maxsø sig på et af de svageste hold i USA.

Med et glimt i øjet kunne man foreslå, at det måske var vaerd at se endnu laengere mod vest, hvor Maxsøs tidligere hold FCN har fået en spritny samarbejds­klub i San Diego, der er begyndt at hente spillere og debuterer om 12 måneder.

Evander

Central midtbane

FC Midtjyllan­d til Portland Timbers Sådan gik 2023: 4

Potentiale for et bedre 2024: 4

Der var et vaeld af klubber i Europa, der overvejede Evander, men ingen var klar til at betale de penge, FC Midtjyllan­d ville have.

Så det endte med at blive Portland Timbers, det sendte en virtuel lastbil fyldt med penge til Herning for at få brasiliane­ren.

FC Midtjyllan­d er efterhånde­n kommet videre og ligger på førsteplad­sen i vinterpaus­en med et helt forandret hold.

I USA har man fundet ud af, at Evander er en markant spiller, der kommer frem til meget og ikke er bange for at bruge sin gode sparketekn­ik. Ni mål blev det til i første saeson, mens man skuffende havnede ude for den ellers meget brede og inkluderen­de playoff.

Gustav Isaksen

FC Midtjyllan­d til Lazio

Sådan gik 2023: 2

Potentiale for et bedre 2024: 4

Rom, Lazio, Maurizio Sarri, endnu mere pasta end saedvanlig­t og krav til den defensive indsats, der får Thomas Thomasberg og assistente­n Niels Lodberg til at ligne dine hyggelige mostre 2. juledag.

Det er ikke for ingenting, at Sarri og Mourinho har de to store fodbold-jobs i Den Evige Stad, og Isaksen har så sandelig også vaeret på arbejde siden ankomsten til Serie A.

463 minutters spilletid fordelt på 16 kampe lyder måske af meget, og Lazio vansmaegte­r i midten af raekken efter en flot andenplads sidste saeson.

Men hvis Isaksen ellers holder sig på Sarris gode side, er der håb om fremgang i 2024.

Pione Sisto

FC Midtjyllan­d til Alanyaspor

Sådan gik 2023: 3

Potentiale for et bedre 2024: 3

414 minutter i ni kampe.

Det lyder ikke af meget, men på den anden side var det også forventeli­gt, efter Sisto ikke havde spillet en betydende kamp for FC Midtjyllan­d siden november 2022.

Alanyaspor har fået gode resultater på det seneste med sejre i Istanbul over Besiktas og Başakşehir, men der er ikke samme dominans i kampene som i FC Midtjyllan­d.

Nul mål og assists skal der laves om på i 2024, ellers er tålmodighe­den med erfarne, udenlandsk­e spillere som bekendt ikke den største i Süper Lig.

Mads Hermansen

Målmand

Brøndby IF til Leicester

Sådan gik 2023: 4

Potentiale for et bedre 2024: 4

Det skifte så jo lidt sjovt ud her i Danmark, da Daniel Iversen havde spillet det skuffende forår faerdigt for Leicester efter adskillige års venten.

Men det har indtil videre fungeret for Hermansen og Leicester, der får gode bedømmelse­r sammen, og hvor Leicester på mange måder ligner og spiller som et Premier League-hold, noget der ellers plejer at vaere taet på umuligt i den draebende hårde Championsh­ip.

Hermansen ligner en kommende fast målmand i en Top 5-liga, og en mand der vil gøre sig gaeldende på A-landsholde­t efter Kasper Schmeichel.

Hákon Haraldsson

Offensiv midtbane/kantspille­r FC København til Lille

Sådan gik 2023: 3

Potentiale for et bedre 2024: 4

Hákon Haraldsson spiller nu knattspyrn­a for Lille efter en god saeson i Superligae­n og Europa for FC København.

Det var måske overrasken­de, at der kom så mange penge i kassen for islaending­en, og der skal noget tilvaennin­g til i den franske topklub, hvor konkurrent­en er Ivan Cavaleiro, 30-årig portugiser i stald hos Jorge Mendes' Gestifute, og med adskillige saesoner i Fulham og Wolverhamp­ton.

Selv om Lille har oplevet en del ustabilite­t gennem årene, har man også for vane at saelge spillere videre til nogle af Europas helt store klubber, så der er noget at opnå for Haraldsson efter Lille, hvis han får succes i den nordfransk­e fodboldby.

Yann Aurel Bisseck Midtstoppe­r

AGF til Inter

Sådan gik 2023: 3

Potentiale for et bedre 2024: 5

Det var et stort skifte, også meget stort, Bisseck foretog.

Der har uden tvivl vaeret en lang raekke klubber, hvor vejen til at spille mere fast var langt kortere end hos en Champions League-finalist.

Bisseck er reserve, men han har spillet relativt regelmaess­igt i de første måneder i klubben, og igen er det svaert at fatte, at den unge tysker ikke fandt mere fodfaeste i Köln, Holstein Kiel, Roda eller Vitoria Guimarães.

Tyskeren er bygget og bevaeger sig som en OL-atlet, og klarer han skolingen i Inter, hvilket naturligvi­s er et stort 'hvis', venter der noget af en karriere.

Yankuba Minteh

Kantspille­r

OB til Newcastle

Sådan gik 2023: 4

Potentiale for et bedre 2024: 5

Kunne Minteh overhovede­t få et minut i Newcastle? Eller i Feyenoord, han blev udlejet til i samme minut som salget fra OB?

Det var et vildt skridt, Yankuba Minteh tog, ikke mindst med tanke på, hvor uerfaren gambieren var på seniorplan før og under opholdet i Odense.

Nogle gange faldt Minteh ud af kampene i Superligae­n, andre gange var han ustyrlig, og i Holland har Minteh haft uventet god succes på et mesterhold, der også spillede i Champions League i efteråret.

Minteh er en afslutter, og selvom AEresdivis­ionen ikke er voldsomt meget bedre end Superligae­n, er det opløftende, at en unge kantspille­r straks klarer sig så fint.

Ernest Nuamah

Kantspille­r

FC Nordsjaell­and til Lyon

Sådan gik 2023: 2

Potentiale for et bedre 2024: 5

Lyon har klaret sig aldeles raedselsfu­ldt, men det kan dårligt bebrejdes den purunge ghaneser, der kom i slutningen af transfervi­nduet og nu er på sin tredje cheftraene­r i en helt igennem kaotisk saeson.

Balladen kan spores tilbage til John Textors indtog som ejer, der er ledsaget af fejder med den tidligere ejer Jean-Michel Aulas, fransk fodbolds finanstils­yn og omtrent alle andre i fransk fodbold, praecis som Textor også er i strid med alle i Brasilien efter et køb af Botafogo.

Nuamah har langt svaerere ved at komme til muligheder på det kriseramte Lyonhold, end han havde i 18 fremragend­e måneder i FC Nordsjaell­and, men det skulle vaere maerkeligt, hvis ikke landsholds­spilleren finder sit mojo igen i bedre tider i Lyon eller i en anden klub.

Anton Gaaei

Højre back

Viborg FF til Ajax

Sådan gik 2023: 2

Potentiale for et bedre 2024: 3

Anton Gaaei er kommet maegtig meget i vaelten i Holland med svaere kampe midt i Ajax' vaerste periode i efteråret og nogle barske udtalelser om hans spil, der aerlig talt virker langt ude og overdrevne.

Men de nye spillere, der blev hentet ind i tyske Sven Mislintats meget korte og katastrofa­le tid som sportsdire­ktør, får ekstra meget af skylden for Ajax' kollaps.

Ajax er tilbage oppe på femteplads­en, og Gaaei har vaeret med til at spille Amsterdam-klubben vaek fra bunden.

Der er stadig håb for Gaaei, men Ajax er milevidt fra at vaere den klub, der for fem år siden spillede med til semifinale­n i Champions League.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGESD ?? Pione Sisto (tv for Alanyaspor) har mildt sagt haft et udfordret fodboldår. Anderledes lovende ser det ud for Yankuba Minteh (herover) i Feyenoord.
FOTO: GETTY IMAGESD Pione Sisto (tv for Alanyaspor) har mildt sagt haft et udfordret fodboldår. Anderledes lovende ser det ud for Yankuba Minteh (herover) i Feyenoord.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark