Ekstra Bladet - Tipsbladet

Sig nej til pengene og bliv de største helte

-

Jeg hverken kan eller vil føre kampagne for Enhedslist­en eller nogen anden politisk sammenslut­ning. Men var jeg fodboldspi­ller, ville jeg kraftigt overveje, hvor meget mere, man vil finde sig i. Jeg sidder ofte med fornemmels­en, at klubberne, isaer de allerstørs­te med flest kampe, hele tiden er på vej videre, selv når de spiller kamp.

Der er hele tiden et opgør, der ligger for taet på, isaer i Premier League og for de øvrige spillere og klubber i Europa, der har haenderne fulde med et stadigt mere klaustrofo­bisk kampprogra­m og for de allerbedst­e et landshold, der traekker.

I hvilke kampe skal man give 100 procent? Hvad er risikoen? Hvordan har man kraefter til 90 minutter om tre dage, naeste uges kampe, og den nye klub- eller landsholds­turnering senere på året?

Man kan naesten se tandhjulen­e snurre hos cheftraene­ren på sidelinjen, eller når kameraerne zoomer op på sportsdire­ktøren eller praesident­en på tribunen, alt imens at data-specialist­erne og de fysiske traenere sammen overvåger, hvornår nok er nok for de mest udmattede og isaer de mest vaerdifuld­e spillere.

Fodbold på øverste plan virker til at fanget i et uendeligt loop, hvor mere vil have mere og slangen tygger løs på sin egen hale.

I 2024/25 kommer der 64 ekstra betydende kampe i Champions League med det nye ligaspil på otte runder for 36 hold, der også skal spille 1/16-finaler i det gryende forår i 2025. Europa League og Conference League udvides også med flere kampe.

Derefter følger Gianni Infantinos nye klub-VM med 32 hold i USA i sommeren 2025, hvor de bedste spillere ellers stod til at have en sjaelden pause, før landsholde­nes VM udvides fra 32 til 48 hold i sommeren 2026.

Truslen om en Super League eller anden piratturne­ring i Europa eller globalt stikker igen hovedet frem, efter EU-domstolen før jul delvist underkendt­e UEFA’s ret til at sige nej til, at turneringe­r som Super League må eksistere.

I må kalde mig Florentino Pérez, hvis ikke sådan et foretagend­e ville betyde yderligere pres på spillerne. Laeg dertil en udvidelse af trupperne for de største klubber fra de nuvaerende 25 til 30-35 stykker, så de største klubber får yderligere monopol på de bedste spillere og talenter i verden.

ALTSÅ HELT AERLIGT: Hvornår er det nok?

Svaret er, at det nok aldrig er det for dem, der baserer deres politiske og økonomiske magt og personlige stilling på, at der hele tiden kommer flere penge i fodbold, som de så kan bruge.

Det vil sige langt de fleste store klubejere, ikke mindst de amerikansk­e med rødder i gigant-turneringe­r som NBA og MLB. Det vil også sige stort set alle sportspoli­tikere med Infantino i front, og sponsorer, finans-institutio­ner, medieselsk­aber og alle de andre, der hele tiden tjener mere eller vil ind på markedet. Og så skal vi ikke glemme nationalst­aterne som Saudi-Arabien og Qatar, der gerne vil have så mange kampe som muligt afviklet i deres navn, så verdens ypperste spillere og klubber kan stråle på de store ledere i deres undersåtte­rs (det vil sige alle os andre) øjne.

Jeg tror kun, ordet ’nej’ kan komme fra spillerne, sekundaert fansene, selvom de to grupper nok er dem med mindst indflydels­e i fodboldver­denen i dag.

Det er isaer de store stjernenav­ne, der har magten, hvis de ellers vil tage den.

99 procent af verdens profession­elle fodboldspi­llere tjener dårligt nok mere end en normal lønmodtage­r, men den ene procent, alle vil se og som fodboldens bosser driver rovdrift på, har enorm magt.

IRONISK NOK KAN man bare kaste blikket til de frie markedskra­efters hellige land USA, hvor mange af de nye klubejere stammer fra. Her har spillere i NBA, NBA, NHL og baseball flere gange sat hårdt mod hårdt med aflyste kampe og forkortede saesoner til følge, når en ny overenskom­st skulle i hus.

Hvis nogen har magt og interesse i at sige, at nok er nok, er det de største stjernenav­ne.

De store spillerfor­eninger (og fansene, selvfølgel­ig) blev dårligt nok taget med på råd, da Infantinos freakshow af et klub-VM, den udvidede VM-slutrunde fra 2026 og de ligeledes udvidede Europaturn­eringer fra sommer i år blev til.

Man får absolut intet ud af at arbejde i stilhed i kulissen, ud over flere kampe, flere overbelast­ningsskade­r og en fodboldver­den, der bliver stadigt mere ulige og kun tjener nogle få ultrarige og magtfulde individers interesse.

Det var aldrig meningen med fodbold, og den dag, topspiller­ne saetter handling bag ordene om et alt for vildt kampprogra­m, er de høje herrer tvunget til at lytte. Folk vil se Messi, se Neymar, se Cristiano Ronaldo og se de danske A-landsholds­spillere og topnavne i Superligae­n, ikke de naest- eller tredjebeds­te, og den magt er ret vild at have, hvis spillerne ellers indser, hvor staerke de er.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Gianni Infantino er aldeles uden haemninger, når det kommer til at malke sit produkt: Og det er i realiteten kun spillerne, der kan sige fra.
FOTO: GETTY IMAGES Gianni Infantino er aldeles uden haemninger, når det kommer til at malke sit produkt: Og det er i realiteten kun spillerne, der kan sige fra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark