Ekstra Bladet - Tipsbladet

PROBLEMET ANTONY

- TEKST: THOMAS PYNDT

Manchester United har netto brugt 2,75 milliarder kroner på nye spillere i løbet af det seneste halvandet år og det med meget begraenset succes. Symbolet på de mange spildte penge er blevet den brasilians­ke højrekant Antony, der kostede 712,5 millioner kroner, men hvorfor købte United ham så dyrt, hvad kommer han af, og hvorfor er det gået så skidt?

Starten kunne ellers ikke have vaeret bedre for nyindkøbte Antony den søndag i starten af september 2022. Solen skinnede over Old Trafford, og kampen var nyklassike­ren mod Arsenal, der kom til Manchester som ubesejret tophold efter de første fem runder af Premier League-saesonen. Gaesterne spillede også bedst i starten og fik et mål annulleret, mens Antony havde vist sig frem med en haelafleve­ring, der havde medført en stor chance til Christian Eriksen. Men efter 35 minutter blev den detalje i den grad overtrumfe­t.

Eriksen vinklede bolden frem til Bruno Fernandes, der rykkede mod venstre og blev faeldet voldsomt af Gabriel, uden der dog blev frispark af den grund. For bolden trillede videre til Jadon Sancho i venstresid­en, og han sendte den ind til Marcus Rashford på kanten af feltet. Han kunne afslutte selv, men i stedet valgte han en flad bold forbi Arsenal-backen Oleksandr Zinchenko ud til en helt fri Antony, og selv om vinklen var lidt spids, havde den dyrt indkøbte brasiliane­r ingen problemer med at løfte bolden over Aaron Ramsdales udstrakte ben.

Og så brød jublen ellers ud, både på laegterne og hos målscorere­n, der hamrede løs på både brystkasse­n og logoet, som også fik nogle kys på vejen ud mod tilhaenger­ne, før han blev indhentet af de lokale helte Rashford og Scott McTominay til knus og kram, mens Cristiano Ronaldo rejste sig fra den uvante baenk og klappede af den nye målscorer med haenderne over hovedet.

Det endte med en triumferen­de 3-1 sejr til Manchester United, og efter kampen var manager Erik ten Hag selvfølgel­ig godt tilfreds med indsatsen og den spiller, som han kendte så godt fra deres faelles fortid i Ajax og havde presset på for at få i hus, inden transfervi­nduet lukkede.

”Vi har allerede set den trussel, han er. Hurtighed og kreativite­t er altid farligt i Premier League, og det er han en del af. Jeg synes, at vi har savnet en spiller på højrekante­n, for alle de spillere, der kan spille der, som Jadon Sancho og Marcus Rashford, foretraekk­er at spille centralt eller i venstre side. Nu har vi fået en spiller, der kan spille rigtig godt på højrekante­n, og den brik har vi manglet. Det var hans første kamp i dag, han gjorde det godt, men han kan også gøre det bedre. Jeg kender ham fra Amsterdam. Jeg ved godt, at det er en anden liga, men han har potentiale, og det skal han nok forløse. Han vil blive endnu bedre, end han var i dag. Men i dag vil jeg godt allerede sige, at det var et fremragend­e mål,” lød det fra den hollandske manager.

Så ramte en landskamps­pause, der betød, at der gik fire uger, før United var i Premier League-kamp igen, og igen scorede Antony, denne gang da han opsnappede bolden foran en tøvende Jack Grealish og hamrede den halvhøjt i nettet fra 20 meter, hvilket nu kun var en reducering til 4-1 kort efter en miserabel halvleg for United i lokalopgør­et mod City, som man endte med at tabe 6-3. Ugen efter gik det så bedre med Everton som modstander på Goodison Park, for selv om hjemmehold­et kom foran, sørgede Antony for en hurtig udligning, da han rykkede tidligt på et Everton-boldtab, så Anthony Martial kunne stikke ham fri til en sikker scoring, før Ronaldo sørgede for sejrsmålet efter pausen med sit klubmål nummer 700 i karrieren. Det var det, der efterfølge­nde tog overskrift­erne, men Antony havde faktisk også skrevet historie som det første United-indkøb, der havde scoret i sine tre første ligakampe i traek.

Men siden da har han altså kun scoret ét mål og leveret to assists i de 38 Premier League-kampe, det er blevet til efter målet mod Everton, så i stedet for forbedring­er er det bare blevet dårligere og dårligere i en grad, så den nu 23-årige brasiliane­r står som symbolet på alt, hvad der er galt i Manchester United. Fordi han kostede så vanvittigt mange penge – 712,5 millioner kroner – og fordi han har vist sig mere og mere ineffektiv og blokerende for Uniteds spil, der i forvejen ikke er prangende.

Mandag aften spillede United FA Cupkamp ude mod Wigan og måtte undvaere Antony på grund af en mindre skade, men det var ikke noget, der vakte bekymring

noget sted. Tvaertimod gav det United mulighed for at eksperimen­tere med den nye trio i front, hvor den unge argentiner Alejandro Garnacho har vist sig som et bedre bud på den problemati­ske højrekant, for han er ikke lige så et-benet som den ekstremt venstreben­ede Antony, der hurtigt blev laest af forsvarern­e i Premier League.

Så nu er Antony på vej ud i kulden, og selv om han altid har set sig selv som en fighter, vil det vaere sensatione­lt, hvis det kan lykkes ham at kaempe sig tilbage i varmen blandt både United-tilhaenger­ne og den manager, der var med til at løfte ham op på toppen.

PINLIGE SCENER MOD FEYENOORD

Antony blev født og voksede op i Helvede – i hvert fald det lille helvede som favelaen i São Paulo hed. Og livet i Inferninho var ikke nemt.

”Vi var så vant til at se våben, at det ikke skraemte os. Det var bare en del af hverdagen. Vi var mere bange for, at politiet ville bryde vores dør ned, som de gjorde en gang, da de vaeltede ind i vores hjem, råbende og skrigende, på jagt efter en eller anden. Sådan noget husker man, når man er lille.”

”Nogle af de ting, jeg har set … Man skal have vaeret der for at forstå det. En morgen var jeg på vej til skole, otte-ni år gammel, og kom forbi en mand, der lå helt stille i en gyde. Da jeg kom taettere på, blev jeg klar over, at han var død. Men i favelaen bliver du immun over for den slags. Og det var den eneste vej til skole, så jeg lukkede mine øjne og hoppede over den døde krop,” som Antony selv har beskrevet sin opvaekst i en artikel på Players Tribune.

Men han havde kaerlighed­en til fodbold og talentet for spillet som vejen ud. Naboen lod ham låne nettet, så han kunne følge idolerne Ronaldinho, Neymar og Cristiano Ronaldo på YouTube, og hans bror tog ham altid med ned til det asfaltered­e område, hvor alle mødtes for at spille fodbold. Så Antony spillede mod gangstere og pushere, og han afdriblede dem alle sammen i en grad, så han blev opdaget af en lokal futsal-klub, før han som 14-årig blev en del af akademiet i São Paulo FC.

Derfra udviklede han sig til en stjerne, selv om han også løb ind i disciplina­ere problemer undervejs og tre gange var ved at blive smidt ud. Men klubben holdt fast på ham trods alt, og som tiden gik, blev han bedre og bedre. I 2019 blev han således turneringe­ns bedste spiller, da hans hold vandt en stor ungdomstur­nering i São Paulo, og samme år brød han også igennem på førstehold­et.

Kulminatio­nen var finalerne mod Corinthian­s i kampen om bymestersk­abet, som São Paulo godt nok tabte, men Antony scorede i en af kampene og blev kun et endnu varmere navn blandt de europaeisk­e klubber, der selvfølgel­ig havde opdaget talentet.

EFTERTRAGT­ET

Dortmund var interesser­et, men det blev Ajax, der løb af med den driblestae­rke kantspille­r for 120 millioner kroner, lige før coronaen ramte. Så den dengang 20årige Antony brugte ventetiden på at gøre sig fysisk klar og havde taget syv kilo muskler på, da han endelig stod klar i Amsterdam i sommeren 2020 som afløser for Hakim Ziyech, der var skiftet til Chelsea for 300 mio kr.

Så Ajax-traener Erik ten Hag havde en ledig plads på højrekante­n, og den tog Antony med bravour. Han scorede sejrsmålet i sin debut ude mod Sparta og stod noteret for fire mål og to assists i otte kampe, da han kom til Herning med Ajax og bragte hollaender­ne foran efter 48 sekunder af den tilskuerlø­se Champions League-kamp mod FC Midtjyllan­d, som gaesterne endte med at vinde 2-1.

Den første saeson endte med et mesterskab og 10 mål og 10 assists i 46 kampe, før Antony brugte sensommere­n på at vinde OL med Brasilien i Tokyo sammen med senere Premier League-kollegaer som Richarliso­n, Matheus Cunha, Douglas Luiz,

Bruno Guimarães og Diego Carlos, og han blev også noteret for den afgørende assist i finalen mod Spanien.

Den bedrift gav debut på det brasilians­ke landshold den 8. oktober 2021, og igen startede han fremragend­e med en scoring i 3-1 sejren ude over Venezuela, hvilket placerede ham i en fornem gruppe af målscorend­e brasilians­ke landsholds­debutanter, der også taeller Pele og Neymar.

Hjemme i Amsterdam fortsatte fremgangen også, specielt i Champions League, hvor Ajax vandt alle seks gruppekamp­e mod Sporting, Besiktas og Dortmund, og Antony specielt brillerede mod Erling Haalands Dortmund med et mål og to assists i de to sejre på 4-0 og 3-1. De forsvarend­e mestre placerede sig også i toppen af AEresdivis­ionen, og den 20. marts kom Antony for alvor i overskrift­erne, da han scorede sejrsmålet til 3-2 hjemme mod rivalerne fra Feyenoord, fik en advarsel for at smide trøjen i en overdreven jubelscene og fem minutter efter fik advarsel nummer to, da han kom til skade i en tackling med sin senere holdkammer­at i Manchester United, Tyrell Malacia, men haltede tilbage på banen og smed sig.

”Sådan en knaegt kan ikke taemmes af en traener,” sagde den tidligere landsholds­angriber Wim Kieft, mens en anden hollandsk målscorer var helt på samme bølgelaeng­de:

”Antony har sine evner, men han er ikke helt klar over, hvad han skal bruge dem

Antony har sine evner, men han er ikke helt klar over, hvad han skal bruge dem til

til,” sagde Marco van Basten, der også kaldte brasiliane­ren for barnlig.

Antony blev nu skadet i situatione­n og var ude resten af saesonen med ankelprobl­emer, så han var hverken med til at køre mesterskab­et hjem eller tabe pokalfinal­en til PSV, men han var klar, da den nye saeson åbnede op.

I mellemtide­n havde Ajax så mistet succestrae­neren Erik ten Hag til Manchester United, mens man også havde sagt farvel til en stribe profiler som Lisandro Martínez (Manchester United), Sébastien Haller (Dortmund), Ryan Gravenberc­h og Noussair Mazraoui (Bayern), Nicolás Tagliafico (Lyon) og målmand André Onana til Inter, så da United forhørte sig på Antony i slutningen af august, var man ikke overvaelde­nde salgsvilli­ge.

Men det blev man, selv om Antony startede saesonen med to mål og to assists i saesonens første tre kampe.

SAGERNE MOD ANTONY

Oppe i Manchester var Erik ten Hag nemlig løbet ind i problemer med det samme. Den planlagte Ajax-stil fungerede ikke i praksis, selv om han havde hentet både Lisandro Martinez og Tyrell Malacia fra AEresdivis­ionen for at hjaelpe til, mens Christian Eriksen også var vokset til som fodboldspi­ller med Ajax i blodet. For David de Gea var ude af stand til at agere spillende keeper, og de øvrige spillere havde heller ikke nemt ved at falde ind i systemet. Så

United tabte de to første kampe til Brighton og Brentford, før Ten Hag sadlede om på rekordtid, men selv om man så vandt de naeste par stykker over Liverpool og Southampto­n, følte den nye manager, at han manglede mindst én brik i puslespill­et. Og den brik skulle altså vaere Antony.

Så selv om United tidligere på sommeren havde forhørt sig om brasiliane­ren, men havde mistet interessen, da prisen blev sat til 450 millioner, så var situatione­n en anden nu – både for United og for Ajax, der ikke have brug for at saelge og lod de købende englaender­e vide, at der skulle noget saerligt til. Og det fik de så.

Antony blev solgt på falderebet for en kvart milliard mere, end United tidligere sagde nej til, og dermed blev kantspille­ren den naestdyres­te spiller i Manchester Uniteds historie efter Paul Pogba og det dyreste salg ud af Ajax og AEresdivis­ionen nogensinde. Selvfølgel­ig var der gået inflation i priserne, men at Antony skulle overgå potentiell­e generation­stalenter som Frenkie de Jong (Barcelona) og Mathijs de Ligt (Juventus) fra Ten Hags vidunderli­ge Ajax-hold fra 2019/20-saesonen var sensatione­lt.

Men trods den høje pris begyndte det altså godt, og selv om formen dykkede i løbet af sidste saeson, der også talte et skuffende VM, hvor han spillede fire kampe, var det alligevel ikke helt skidt for Antony, der spillede meget og scorede vigtige mål mod Barcelona og Betis i Europa League, var med til at vinde Liga Cuppen over Newcastle, men var ude med en skade, da en ellers fin saeson med en tredjeplad­s i ligaen blev afsluttet med en tabt FA Cup-finale til Manchester City.

Facit lød på otte mål og tre assists i 44 kampe, og selv om det ikke var imponerend­e, var det dog et sted at starte, selv om han undervejs i saesonen havde fået slået nogle skår i sit renommé med nogle cirkusakti­oner og de evige driblinger ind i banen, der virkede godt i bolddomine­rende Ajax med mange mand fremme og backs, der løb indenom og skabte både kaos og plads, men for laengst var blevet laest af modstander­ne i Premier League

USYNLIG PÅ BANEN

I den nye saeson var det så meningen, at Manchester United skulle tage et skridt mere mod toppen, Rasmus Højlund kom til som savnet angriber, Mason Mount som en mere bolddriven­de midtbanema­nd og målmand André Onana som den tredje mand fra Ten Hags gamle Ajax-mandskab, så nu skulle hullet op til City og Arsenal lukkes. Men sådan er det som bekendt slet ikke gået.

Både Højlund og Mount har skuffet og vaeret skadet, Marcus Rashford er langt fra den angriber, der scorede 30 mål i sidste saeson, Lisandro Martinez har vaeret ude med skade sammen med Luke Shaw som defensive nøglespill­ere, Onana har flakset for meget rundt på stregen, og endelig har Antony vaeret en skygge af sig selv, selv om Ten Hag havde store forventnin­ger på kantspille­rens vegne til den kommende saeson.

For selv om en tidligere kaereste tre dage efter FA Cup-finalen havde anmeldt Antony for vold til brasilians­k politi, beskyldnin­ger som Antony afviste med det samme, havde han vaeret med på Manchester Uniteds traeningsl­ejr i USA og scoret et par mål undervejs. Så Ten Hag var ikke bekymret for sagen.

”Resultatet i Brasilien var tydeligt. Han er i gang med en god pre-season og har også scoret nogle mål. Han kommer i flere situatione­r, hvor han kan true modstander­en … Han er på rette vej, og nu skal det gå hurtigere, for godt er ikke godt nok for os. Han må ikke lade sig distrahere, han skal fokusere på fodbolden og sin indsats,” sagde Erik ten Hag.

Men trods Ten Hags optimisme kom Antony ikke godt i gang med den aktuelle sae

Han er på rette vej, og nu skal det gå hurtigere, for godt er ikke godt nok for os. Han må ikke lade sig distrahere, han skal fokusere på fodbolden og sin indsats

son. Han spillede fra start i de fire første ligakampe, hvor United tabte ude til både Arsenal og Tottenham, og han spillede skidt og ineffektiv­t. Selv den evige dribling ind i banen var nu skåret ned, og tit endte han bare med at spille bolden tilbage igen efter forgaeves at have forsøgt sig med et par kropsfinte­r og lidt fodskifter.

Han blev dog stadig udtaget til det brasilians­ke landshold i september, som var under midlertidi­g ledelse af hans tidligere São Paulo-traener Fernando Diniz efter afskeden med Tite, men Antony kom aldrig i kamp. For da han havde sat foden på brasilians­k jord, gav hans tidligere kaereste et interview med detaljer om den anklage, hun havde rejst mod ham, og selv om han fortsat naegtede alt, blev han udelukket fra landsholde­t. Samtidig viste det sig, at sagen også var rejst ved politiet i Manchester, da der også havde vaeret problemer mellem parret i England, og situatione­n blev endnu vaerre for Antony, da to andre kvinder kom frem med lignende sager mod ham.

Det fik Manchester United til at give spilleren fri, mens han forholdt sig til de mange anklager, hvilket også involvered­e en fem timer lang samtale med politiet i Manchester, da han var hjemme fra Brasilien igen. Efter den samtale besluttede klubben så, at Antony var velkommen tilbage i truppen, og siden har en af de tre kvinder trukket sin anklage, men der er stadig to tilbage, mens kantspille­ren i England er flyttet sammen med en tidligere brasilians­k kaereste fra skoletiden i São Paulo, der også er mor til hans fireårige søn og i øvrigt er gravid igen.

Sat af efter elendigt efterår

Imens har Antony traenet og spillet med Manchester United-holdet, men her er nedturen fortsat. Han har endnu ikke lavet hverken et mål eller en assist i denne saeson, hans tal for afslutning­er er halveret og antallet af afgørende aflevering­er og vellykkede driblinger er også faldet i forhold til sidste saeson.

Alligevel spillede han de fleste kampe, mens hans rivaler på højrekante­n enten blev solgt (Anthony Elanga til Nottingham Forest) eller ragede uklar med Ten Hag og blev udelukket fra førstehold­et (Jadon Sancho). Men da Manchester United samtidig har vaeret meget langt fra sidste saesons niveau, har den ineffektiv­e og ekstremt dyre Antony vaeret et både oplagt og berettiget mål for mediernes og tilhaenger­nes modvilje.

Til sidst blev Antony sat af til kampen Boxing Day hjemme mod Aston Villa, hvor United fik vendt 0-2 til en meriterend­e 3-2sejr med Garnacho, Højlund og Rashford i angrebet, men til den naeste kamp ude mod Nottingham Forest var Højlund blevet syg, og så fik Antony chancen igen mod en modstander, som han faktisk brillerede mod i foråret med både mål og assist på City Ground.

”Han vil have en god følelse før kampen, og jeg taenker også, at det er en god mulighed for ham at vise, hvad han kan. Vi snakkede meget sammen i bussen herover, og vi har også traenet løbene bag forsvaret,” sagde United-manageren før kampen.

Men lige lidt hjalp det. Forest vandt 2-1 med den solgte Elanga som en af nøglespill­erne, mens Antony blev skiftet ud med baglårspro­blemer efter 54 minutter ovenpå en miserabel indsats.

Nu gaelder det så Tottenham hjemme på søndag, men selv om Antony skulle komme sig over sine muskelprob­lemer, vil det overraske, hvis han spiller fra start. Efter halvandet år med en formkurve, der kun er gået den gale vej, er han ikke kun et af Manchester Uniteds dyreste indkøb gennem tiderne, han begynder også at ligne et af de dårligste.

Bundesliga­en er i høj grad danskernes liga. Historisk set har kun Tyskland og Brasilien leveret flere spillere til Bundesliga­en end Danmark, og også i dette års udgave ligger Danmark højt på listen over nationer med flest repraesent­anter i den bedste tyske fodboldrae­kke.

Så det er ikke så underligt, hvis Kasper Hjulmand har blikket rettet mod Bundesliga­en, når han i løbet af foråret skal forsøge at laegge de sidste brikker til sin endelige EM-trup.

Da Danmark bookede billetten til EMslutrund­en i netop Tyskland, var det med fem spillere med fast adresse i Bundesliga­en i truppen, mens yderligere fem havde en fortid i det tyske.

Sammen med Bjarne Goldbaek, der er Bundesliga­ekspert hos det tyske ligaforbun­d, DFL, har en fortid som dansk landsholds­spiller og har tørnet ud for en raekke klubber i Tyskland, ser Tipsbladet naermere på de spillere, der har repraesent­eret det danske landshold i denne kvalifikat­ionsturner­ing og som må forventes at vaere i spil til en plads i den endelige EM-trup.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Det begyndte så lovende for Antony, men siden har brasiliane­ren slet ikke levet op til sin prislap.
FOTO: GETTY IMAGES Det begyndte så lovende for Antony, men siden har brasiliane­ren slet ikke levet op til sin prislap.
 ?? FOTO: GETT IMAGES ?? Erik ten Hag forsøger at forklare Antony, hvad han vil se på banen.
FOTO: GETT IMAGES Erik ten Hag forsøger at forklare Antony, hvad han vil se på banen.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? En "one trick pony" er Antony lidt hånligt blevet kaldt af Alan Shearer. Den tidligere topangribe­r har ikke lagt fingerene imellem i sine analyser af Antony på BBCs Match of the Day.
FOTO: GETTY IMAGES En "one trick pony" er Antony lidt hånligt blevet kaldt af Alan Shearer. Den tidligere topangribe­r har ikke lagt fingerene imellem i sine analyser af Antony på BBCs Match of the Day.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Antony anråber de højere magter: Frustratio­nerne har vaeret tydelige hos Manchester Uniteds brasiliane­r.
FOTO: GETTY IMAGES Antony anråber de højere magter: Frustratio­nerne har vaeret tydelige hos Manchester Uniteds brasiliane­r.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Bjarne Goldbaek giver sin vurdering af styrker og svagheder hos de danske EM-kandidater i den tyske Bundesliga.
FOTO: GETTY IMAGES Bjarne Goldbaek giver sin vurdering af styrker og svagheder hos de danske EM-kandidater i den tyske Bundesliga.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark