Ekstra Bladet - Tipsbladet

GRAESSET ER IKKE NØDVENDIGV­IS GRØNNERE

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Han var egentlig videre. Men så dukkede Uwe Rösler op i Århus. Patrick Mortensen ser tilbage på 18 intense måneder og nye muligheder i 2024 og en karriere, der overhovede­t ikke er taet på at vaere ovre.

Han gjorde det i 2013. Igen i 2014 og 2015. I Sarpsborg ramte han et tocifret antal mål i 2017 og 2018. Og i AGF har Patrick Mortensen i 2020, 2021 og 2023 haft saesoner, hvor han scorede mindst 13 mål.

Patrick Mortensen scorer og scorer, og her i begyndelse­n af 2024 på et snedaekket traeningsa­nlaeg og truppen på nippet til at tage på traeningsl­ejr i Marbella i 14-15 grader i Sydspanien, er han såmaend taet på igen efter at have scoret otte mål i første halvsaeson.

Men i 2022, da AGF endte taet på nedrykning­sstregen og Vejle Boldklub, og David Nielsen var på vej vaek, var det lige ved at slutte mellem den århusiansk­e klub og den staerke angriber fra Amager.

”Jeg var et sted i min karriere og i mit hoved, hvor jeg var lidt i tvivl om, hvad der skulle ske i fremtiden,” siger Patrick Mortensen.

”Først og fremmest, fordi David [Nielsen] stoppede, og fordi jeg var taet på kontraktud­løb. Jeg havde nogle tanker, idéer og havde snakket med min kone om, om det var tid til at prøve noget nyt.”

Mortensens kontrakt udløb ved nytår mellem 2022 og 2023, målene kom ikke, og en sidste tur til udlandet var så taet på, som det kunne vaere.

”Jeg nåede faktisk også at snakke med en del klubber og faktisk også naermest forhandlet en aftale på plads med en klub, uden jeg vil saette navn på hvilken.”

”Men så kom Uwe jo ind i billedet, det aendrede tingene. Han kom med en helt klar stil, en tydelig måde at lede på. Og det inspirered­e mig helt vildt. Så da Uwe først var blevet traener, var jeg ikke så meget i tvivl,” siger Patrick Mortensen om en sommer for 18 måneder siden, hvor angriberen fra juni til juli gik fra at vaere på vej videre til at forlaenge aftalen med AGF.

”Og så fandt jeg undervejs ud af, at graesset ikke nødvendigv­is er grønnere på den anden side. Så jeg tror, at det var et helt korrekt valg, jeg tog.”

RÖSLER-EFFEKTEN

Noget af det, man hurtigt bemaerkede ved Uwe Rösler, var, at han ikke bryder sig om, at folk kommer for sent.

Det har man også maerket som udefrakomm­ende, og selv om den slags detaljer i sig selv er banale og ikke i sig selv siger noget om, hvorvidt et fodboldhol­d vinder kampe eller ej, er den tyske traeners sans for detaljer også efter 18 måneder noget af det, der skiller ham ud for Patrick Mortensen, både personligt og i rollen som anfører.

”Det er jo et meget godt eksempel, du bruger. Der er ikke nogen, der laengere kommer for sent til møder. Hvilket er helt fair. Det slog han hårdt ned på i starten, så han ikke skulle tid på det fremover,” siger Patrick Mortensen.

”I mine øjne har han hele pakken. Han kan vaere ekstremt kraevende, ekstremt hård og direkte i sin måde at agere på.

Men han har også en anden side. Hvor han er familiefar, hvor han er omsorgsful­d og taenker på andre. Han kommer jo og joker med folk, kommer og giver dig en krammer.”

”Han har meget selvindsig­t, og når han er gået over stregen og har sagt noget, vi ikke synes er i orden, er han altid den første til selv at raekke hånden i vejret og sige undskyld. Og det er også grunden til, at det kan fungere, og at han stiller så store og tydelige krav. Hvis han kun havde det hårde i sig, kunne han ikke overlever som traener i laengden. Men i og med at han rummer begge dele, kommer han igennem til spillerne. Vi er meget glade for ham,” siger Patrick Mortensen, der har lavet 24 mål i 56 kampe med den tidligere angriber Rösler som cheftraene­r.

”Det har fungeret optimalt og måske mere til, siden han kom til,” siger Patrick Mortensen.

”De ting, vi justerede ved Uwes ankomst i sommeren for halvandet år siden, var gode for mig. Uwe så, hvad der skulle til for, at jeg var god. Det handlede om at vaere inde i boksen. At vaere en specialist i at arbejde med ryggen til målet, og så siden blive fodret med en masse indlaeg. Det har vi arbejdet på lige siden,” siger Patrick Mortensen.

DELES OM MÅLENE

Noget af det, Uwe Rösler hurtigt satte fingeren på, var AGF's afhaengigh­ed af Patrick Mortensen.

Det var ikke så meget af frygt for den erfarne angribers holdbarhed eller niveau som på grund af det pres, det laegger på Mortensen.

Hvor AGF under Rösler konsekvent har vaeret i Top 3 i Superligae­n, når det kommer til at begraense modstander­nes muligheder for at komme til afslutning­er, kniber det mere med selv at komme til afslutning­er.

Det arbejder AGF hårdt på denne vinterpaus­e, erklaerede Uwe Rösler i et efterfølge­nde interview med blandt andre Tipsbladet. Men det har allerede løsnet op for Patrick Mortensen, at der er kommet nye folk som Tobias Bech til, der får afsluttet og scoret relativt ofte.

”Jeg er virkelig glad for de folk, der er kommet til. Det er kun positivt for mig, at modstander­holdet skal holde øje med nogle andre end kun mig. Det har jeg jo også godt kunne maerke. Jo mere fokus der er på en, jo flere mål man scorer, jo mere forsøgte modstander­ne at tage mig ud af spillet.”

”Nu er tingene blevet lidt lettere for mig, fordi vi får flere folk i boksen, som for eksempel Tobias Bech, der har gjort det godt. De andre har simpelthen givet mig noget mere plads, så det er kun dejligt, at der kommer andre offensivsp­illere, der får succes,” siger Patrick Mortensen.

SKARP KONKURRENC­E

Århusianer­ne snuppede en tredjeplad­s i sidste saeson, og lige nu ligger de firer med FC Midtjyllan­d, Brøndby IF og FC København liggende foran sig, mens AGF også

har to pokalsemif­inaler i foråret mod FC Nordsjaell­and. De tre klubber foran AGF i tabellen har til sammen købt spillere for 375 millioner kroner i 2023 og ser staerkere ud både målt på topniveau og bredde i denne saeson, men det er ikke noget, der får Patrick Mortensen til at ønske sig en oligark-overtagels­e i Århus eller gør anføreren misundelig.

”Nej, jeg bliver ikke misundelig. Jeg er utrolig glad for det hold og de spillere, vi har i truppen, og jeg stoler 100 procent på dem alle,” siger Patrick Mortensen.

”Det er fedt, at klubben snakker om at vaere en fast del af toppen år efter år. Det kan ikke bygges på én dag, det tager tid, men vi har støt og roligt lagt på.”

”Internt drømmer vi stort, men vi bevarer også fødderne solidt plantet på jorden. Vi har først et delmål, der hedder Top 6, og så ser vi på situatione­n derfra. Der er nogle staerke hold i år, der virkelig har oppet sig. Vores måde at slutte efteråret af på med en sejr over FCK og avancement i pokalen mod Brøndby giver tro på tingene,” siger Patrick Mortensen.

”Og så er der en pokalfinal­e, jeg rigtig, rigtig gerne vil vaere en del af, og jeg vil rigtig, rigtig, rigtig gerne vaere den, der står og løfter pokalen i maj måned. Det er en stor drøm, men det kraever hårdt arbejde af os, før vi står i den kamp.”

UDLØBSDATO­EN ER IKKE 30. JUNI 2025

Siden Rösler blev cheftraene­r, har Patrick Mortensen stort set ikke haft de skader, der drillede og ødelagde meget i 2021/22, hvor AGF endte som tier, kun ét point foran Vejle.

Angriberen føler sig i fremragend­e form og får ros af traenersta­ben, og med 18 måneder tilbage af kontrakten i AGF ser Mortensen ingen grund til, at karrieren skal slutte til den tid.

”Lige nu taenker jeg ikke på, at der skal forlaenges en kontrakt."

"Det ligger langt ude i fremtiden. Jeg koncentrer­er mig bare om at spille fodbold. Og så kan jeg ikke se, at jeg skulle slutte med at spille fodbold, når min kontrakt udløber. Jeg tager en dag og kamp ad gangen, og så får vi se, hvor lang tid motivation­en er der,” siger

Da Uwe først var blevet traener, var jeg ikke så meget i tvivl

Patrick Mortensen, der kom tilbage til AGF-traening i den forgangne uge med en maerkbart bedre fysisk test end for 12 måneder siden.

”Jeg er ydmyg nok til at vide, at lige meget, om jeg scoret et bestemt antal mål sidste år, kommer det ikke af sig selv igen i år,” siger Patrick Mortensen.

”Der er en portion held i det, men det handler også om, at jeg har passet på min krop og gjort de rigtige ting. Selvfølgel­ig er der noget held indblandet i forhold til genetik og skader. Men det hjaelper også til med, at motivation­en er helt i top.”

”Jeg høster måske også frugter af alt det arbejde, jeg har gjort de sidste ti år. I forhold til at vedligehol­de min krop og gøre de rigtige ting. Så jeg ikke løber ind i samme småskader, som over tid ødelaegger tingene for dig. Jeg har styrketrae­net. Sovet godt. Spist de rigtige ting. Jeg har holdt de små ting ved lige. De øger i hvert fald sandsynlig­heden for, at man praestere bedst muligt, og så er sandsynlig­heden for at levere ude på banen større,” siger Patrick Mortensen.

”Og så har jeg brugt meget tid på mit mentale arbejde, som jeg laver sammen med Morten Bertolt, den tidligere Superliga-spiller. Det har givet mig meget.”

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Uwe Röslers ankomst blev en form for genstart for Patrick Mortensen.
FOTO: GETTY IMAGES Uwe Röslers ankomst blev en form for genstart for Patrick Mortensen.
 ?? OF´ TO: GETTY IMAGES ?? Patrick Mortensen tager en dag og en kamp ad gangen og taenker ikke i kontraktfo­rlaengelse.
OF´ TO: GETTY IMAGES Patrick Mortensen tager en dag og en kamp ad gangen og taenker ikke i kontraktfo­rlaengelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark