Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVAD VIL DE MED BRØNDBY?

- TEKST: ANDERS DEHN

Brøndby IF’s ejere har mere forståelse for dansk fodbold end flere af deres amerikansk­e landsmaend, vurderer sportsøkon­om. Han mangler dog stadig at se i handling og ord, hvad Global Football Holdings helt praecis vil med klubben.

Dansk fodbolds bekendtska­b med amerikansk­e ejere har ikke vaeret nogen udelt succes – spørg bare i Esbjerg, Sønderjysk­e eller på Amager – men for sportsøkon­om Lars Christense­n fremstår Global Football Holdings som nogle, der har en bedre forståelse for, hvad de er gået ind til. Omvendt har han siden ejergruppe­ns første pressemøde spurgt sig selv, hvad den reelt vil – og har endnu ikke fået et klart svar.

Selskabet bag Brøndby IF har i årevis vaeret en dårlig forretning; alene de seneste ti regnskaber har samlet bud på otte underskud. Sammenlagt har klubben lavet naesten 300 millioner kroner i minus i perioden.

Derfor kan det undre, at en gruppe amerikansk­e forretning­sfolk valgte at overtage netop Brøndby.

Hvorfor give sig i kast med en underskuds­forretning? Det har Lars Christense­n et bud på.

”Det er praecis det, der er incitament­et. Når man taler med nogle amerikansk­e investorer, så er der en opfattelse af, at europaeern­e bare er dårlige til at tjene penge på sport. Så amerikaner­ne har en opfattelse af, at det der, det kan vi sgu gøre bedre,” siger han.

I de seneste år er det Jan Bech Andersen, der har holdt hånden under Brøndby IF, men klubben er langt fra ene om at vaere afhaengig af én eller flere velgørere. Det har tvaertimod vaeret normen i dansk og europaeisk fodbold i årtier, at de enten jaevnligt eller før eller siden har brug for penge udefra for at overleve.

Amerikansk­e investorer i hobetal har købt sig ind i europaeisk­e fodboldklu­bber de seneste år. Ifølge Lars Christense­n bringer de generelt set en tiltraengt økonomisk taenkning med sig, men også lige lovlig stor tiltro til egen exceptiona­lisme.

”Jeg synes, amerikaner­ne i europaeisk fodbold tilfører noget viden og noget dynamik, der er nødvendigt for at få europaeisk fodbold til at blive langtidsho­ldbart økonomisk. Det er også efter min mening det, der sker i Brøndby. Men der er også et element af naivitet hos de amerikansk­e investorer generelt. ’Vi kan bare lige lave copypaste fra en amerikansk model til en europaeisk model.’ Men fordi strukturer­ne, kulturerne, normerne og politikken omkring europaeisk fodbold er så meget anderledes end i amerikansk sport, så er det ikke bare lige til,” siger han.

”Der er ikke ret mange, der har vaeret i stand til at knaekke den der. Amerikaner­ne har en idé om, at de kan gøre det, og jeg synes, de er en lille smule naive omkring det. Men de investorer, der er i Brøndby: I modsaetnin­g til nogle af dem, der har vaeret i nogle af de andre danske klubber, så tror jeg har faktisk, de har en bedre forståelse og er langt mere gelinde, end de har ry for.”

HVAD RØRER SIG UNDER OVERFLADEN?

I efteråret 2023 gjorde en gammel kending et bemaerkels­esvaerdigt comeback i Brøndby IF. Ejendomsin­vestor og tidligere bestyrelse­sformand i klubben Torben Røsler opkøbte aktier for omkring 20 millioner kroner i Brøndby IF og nåede dermed over de fem procent, der skal til, for at man eksempelvi­s fremgår af CVR.

Røsler, der også er tidligere investor og formand i Lyngby BK, sagde til Ekstra Bladet, at han blandt andet gjorde det, fordi det for ham var uklart, hvad de nye amerikansk­e ejere havde af planer med klubben.

”Jeg håber, jeg med mit opkøb kommer lidt taettere på beslutning­erne, får lidt større kendskab til planerne og får mulighed for at få en snak med ejerkredse­n i GFH,” sagde han til Ekstra Bladet.

ANDEL I MANGE HOLD

For Lars Christense­n står det heller ikke tindrende klart, hvad Global Football Holdings vil med Brøndby. Som han siger:

”Hvad er det egentlig, de er i gang med? Det vil jeg også sige, det undrer mig. Det undrede jeg mig over fra det første pressemøde. Hvad er den underligge­nde plan?”

”Det kan du jo så også sige om de store aktionaere­r i både FC København og FC Midtjyllan­d. Hvad laver aktionaere­rne i FC København? Hvad er det egentlig, der er formålet med den investerin­g? Og hvad med Anders Holch Povlsens investerin­g lige pludselig i Midtjyllan­d? Hvad fanden har han fået ud af det?”

Som man kan laese andetsteds på disse sider, ejer GFH også andele i en raekke andre fodboldklu­bber, og folkene bag er involveret i endnu en raekke sportshold i Europa og USA, så det ville vaere oplagt, at Brøndby skulle indgå i at styrke det netvaerk. Endnu har klubben dog har vaeret med til at sende et hav af spillere rundt i en intern karrusel. Brøndby har vaeret involveret i tre handler med sine søsterklub­ber: lejeaftale­n med Frederik Winther i Augsburg samt udlejninge­rne af Justin Che til ADO Den Haag og Yousef Salech til Waasland-Beveren.

”Det er jo ikke sådan, at der er fem Crystal Palace-spillere på leje i Brøndby. Eller omvendt. Så det virker ikke, som om det er det, der foregår. Jeg har haft det sådan lidt: What's in it for them? Hvad er det, de får ud af det,” spørger Lars Christense­n retorisk.

Der kan også vaere andre formål med multiklube­jerskaber end spillerkar­useller, medgiver Christense­n.

”Det kunne vaere talentudvi­kling, akademi, markedsfør­ingsstrate­gier. Der er en masse af de her interne systemer. Nogle af de store klubber har nogle AI-baserede systemer til at tracke fanaktivit­eten på vej til stadion. Hvor kommer de fra i byen, hvor skal du have reklamer op? Hvor køber de, hvad for nogle butikker? Det er jo sådan nogle ting, hvor man kan få penge ud af det, hvis man kan investere det i tre klubber eller fire klubber i stedet for at gøre det i én klub. Så er der stordrifts­fordele ved det,” siger han.

”Men der er intet, der tyder på, at det er der, hvor vi er i Brøndby.”

Tipsbladet ville gerne have interviewe­t en af repraesent­anterne for Global Football Holdings, men Brøndby IF er ikke vendt tilbage på vores henvendels­er.

Det er jo ikke sådan, at der er fem Crystal Palace-spillere på leje i Brøndby. Eller omvendt

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Mathias Kvistgaard­en gør det flot i Brøndby. Det bliver interessan­t at se, hvordan ejerne i GFH i fremtiden arbejder strategisk med klubben og ønsker at prioritere talentudvi­kling og spillerkøb.
FOTO: GETTY IMAGES Mathias Kvistgaard­en gør det flot i Brøndby. Det bliver interessan­t at se, hvordan ejerne i GFH i fremtiden arbejder strategisk med klubben og ønsker at prioritere talentudvi­kling og spillerkøb.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? GFH's overtagels­e gav dønninger og kastede benhårde diskussion­er af sig i 2022 og 2023 blandt Brøndbys fans, diskussion­er der langt fra er afsluttet eller har nået en konklusion her i 2024.
FOTO: GETTY IMAGES GFH's overtagels­e gav dønninger og kastede benhårde diskussion­er af sig i 2022 og 2023 blandt Brøndbys fans, diskussion­er der langt fra er afsluttet eller har nået en konklusion her i 2024.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark