Ekstra Bladet - Tipsbladet

Vi starter, hvor vi sluttede

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Det lader til, at epicentere­t omkring VAR lige nu er i England og Italien. Det er i hvert fald derfra, at de store brøl kommer lige nu. Der er selvfølgel­ig de saedvanlig­e klynk fra traenere og andet godtfolk, som er utilfredse med kendelser – men heller ikke alle har forstået, hvad VARegentli­g går ud på.

Senest trak det nogle overskrift­er i kampen mellem Frosinone og Monza i Serie A, hvor der i mindst ét dansk netmedie blev gjort et meget stort nummer ud af, at et mål blev godkendt pr. mobiltelef­on.

Hvad man tilsynelad­ende har glemt – eller ikke vidste – er, at det er den helt etablerede nødprocedu­re, hvis VAR af den ene eller anden grund falder ud. Så kontakter VAR-rummet fjerdedomm­eren, som kan melde videre ind på banen.

Lad mig starte med at slå fast, at en kamp ikke bliver ugyldig, fordi VAR er ude af funktion i kortere eller laengere tid. Så meddeler man simpelthen holdene (og på storskaerm­en publikum), at nu kører vi uden VAR.

Tilsvarend­e selvfølgel­ig hvis maskinerie­t kommer op at køre igen. Det er ikke den mest elegante løsning, men det er nødløsning­er jo også sjaeldent. Interessan­t var det at se, at der var folk, der begyndte at pibe over, at der ikke var VAR på Carabao-Cup – semifinale­rne, fordi stadion i Middlesbro­ugh ikke var klar til det, hvorefter man meget fornuftigt besluttede at undlade VAR i alle kampene.

Mange tror, at man man bare kan smaekke nogle kameraer op, og så har vi VAR. Der er en del mere i det end som så. Når man skal tegne offside-linjer, skal det jo helst vaere nøjagtigt.

Samtlige danske Superliga-stadions er blevet målt igennem af en landmåler eller tilsvarend­e, så man kan saette de rigtige fikspunkte­r.

Og det kan man naturligvi­s ikke byde en klub, som for en gangs skyld er fremme ved en kamp, hvor VAR kunne vaere interessan­t. Så når VAR er der, har man nogen at skaelde ud på – når det ikke er der, er det minsandten også galt.

Det er nu engang betingelse­rne, når man kører med elektronis­ke hjaelpemid­ler. De kan vaere en meget stor hjaelp – men de kan også vaere en lige så stor forbandels­e, hvis tingene går galt.

MEN SKER DER en haendelse, mens VAR er nede, er man på den. Her traeder nødprocedu­ren med mobiltelef­onen i kraft. Så bruger man mobiltelef­onen for at skabe kontakten mellem VAR-rummet og fjerdedomm­eren i kraft. Han kan så informere dommeren om afgørelsen (og man kan så sige, at det er et af de sjaeldne tilfaelde, hvor det faktisk er VAR, der tager afgørelsen).

Det er der sådan set heller ingen grund til at vaere bekymret for, eftersom dommeren i VAR- rummet normalt er på samme niveau som ham inde på banen. En laeser er irriteret over, at spillerne stimler sammen omkring dommeren, mens han venter på VARs input. Det er jeg også – og løsningen kunne sagtens vaere, at man trak dommeren op i midtercirk­len og samtidig gjorde den til forbudt område for alle andre.

God idé – men det vil kraeve en aendring af VAR-protokolle­n og for den sags skyld fodboldlov­en, så det er ikke helt ligetil. VAR-protokolle­n er til gengaeld til konstant revision i baggrunden, så man kan da håbe.

Jeg vil i hvert fald tage den med mig, hvor jeg kommer frem. En anden laeser griber tilbage til en situation mellem Liverpool og Crystal Palace i starten af december, hvor der bliver dømt straffespa­rk, men hvor VAR kalder dommeren ud for at se den aktuelle situation, hvorefter straffespa­rket omstødes på grund af en forseelse i opspillet.

Jeg har ikke set situatione­n, men lad mig slå fast, at VAR kun må gribe ind for klare og åbenlyse dommerfejl. Det gaelder også situatione­r i opspillet. Vi havde et skraekek

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

sempel i en kamp mellem PSG og Real Madrid (tror jeg nok – ret mig, hvis jeg tager fejl. Hukommelse­n er ikke, hvad den var engang) for et par år siden, hvor et straffespa­rk blev annulleret på grund af en perifer berøring i midtercirk­len. Det er ikke meningen med VAR.

FOR LIGE AT skifte fra VAR for en stund, har en laeser også blandt meget andet spurgt, hvor laenge efter en kamp, at en dommer kan indberette en spiller. Det er et rigtig godt spørgsmål. Vi er nødt til at skelne mellem gule / røde kort og indberetni­nger.

Gule og røde kort kan anvendes for spillerne hele vejen fra omklaednin­gsrummet og tilbage igen.

Det vil sige, at der er ret stort spillerum, hvis man tager Kløvermark­ens bane 31 (eller hvad den nu hedder, den laengst ude). Jeg har selv som dommer haft fornøjelse­n af at dømme en kamp på alleryders­te bane, som på det naermeste rammer naeste postnummer.

Dér kan man godt nå at høre nogle gloser, som ikke lige står forrest i ordbogen, når man skal tilbage til omklaednin­gsrummet. Vi har endda haft eksempler på Superligan­iveau, hvor en spiller blevet vist det røde kort i selve spillergan­gen efter kampen. Han var dybt uforståend­e. Det kastede også en protest af sig – som blev afvist.

Indberetni­nger er en anden sag, og her har man en flydende graense. Dommeren kan til hver en tid indberette en spiller (også hinsides omklaednin­gsrummet). Men hvor går graensen? Cafeteriet efter kampen OK. Men på vej hjem i bussen ? Det er der andre instanser, der må tage bestik af.

Men instruktio­nen er klar – indberet, hvis man oplever uartig opførsel af den ene eller anden art.

Samme laeser spørger, hvor mange fejl en dommer egentlig kan begå, før det diskvalifi­cerer ham fra at dømme på højt niveau. Nu opererer vi ikke med begrebet ’diskvalifi­kation’.

Vi slår alle skaevere fra tid til anden, men det er selvfølgel­ig et problem, hvis det bliver en tilbageven­dende begivenhed.

Systemet er således indrettet, at der til enhver kamp på højt niveau er en dommerobse­rvatør, som indberette­r, hvad han har set (og selvfølgel­ig har afstemt med dommeren forinden, for observatør­ens vinkel behøver jo ikke vaere den optimale). På basis af alle observatør­rapporter står man til sidst med et slutproduk­t. Og på baggrund af det rykkes dommerne så op eller ned. Observatør­rapportern­e er ikke det eneste afgørende. Der er også andre parametre indover, f.eks. personligh­ed, antal afbud, praestatio­ner i fysisk og teoretisk test osv. Men det afgørende er, at vi ikke ligger og fører ølregnskab over antal fejl. Sådan fungerer verden bare ikke. Vi har ikke en fejlfinder­kultur.

SÅ HAR JEG også en laeser, der er glad for VAR, men ikke kan forstå millimeter­afgørelser­ne omkring offside og de mere eller mindre tvivlsomme hands-kendelser.

Det vil det nok føre for vidt at komme ind på lige her – men den ligger på lageret til videre behandling. Vi kan glaede os over, at dagen er blevet godt 20 minutter laengere nu. Det er der i hvert fald mange, der gør, inklusive fuglene i haven.

Nu er der snart kun godt en måned til, at det går løs med fodbolden herhjemme igen.

FLERE HAR SPURGT mig, hvad der sker med klummen, nu hvor Tipsbladet­s papirudgav­e går ind den 26. januar. Der er styr på det, inklusive en løsning. Så man behøver ikke at slippe for mig.

Måske bliver det en anelse mere besvaerlig­t – men det foregår i samme univers. Så glaed jer ikke for tidligt – jeg er der endnu. Og nu tilbage under dynerne.

Denne her omgang med forkølelse og luftveje er godt nok noget af det vaerste og mest langvarige, som jeg har prøvet i mit lange liv.

Men jeg deler det jo med det halve af resten af Danmark, hvilket er en fattig trøst, men det er altid rart at vide, at man ikke er alene.

En laeser er irriteret over, at spillerne stimler sammen omkring dommeren, mens han venter på VARs input. Det er jeg også

 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? i kampen mellem Frosinone og Monza i Serie A i januar blev et mål godkendt pr. mobiltelef­on. Monza vandt kampen på Stadio Benito Stirpe med 3-2 og fejrer sejren her med tilrejsend­e fans.
FOTO: GETTY IMAGES i kampen mellem Frosinone og Monza i Serie A i januar blev et mål godkendt pr. mobiltelef­on. Monza vandt kampen på Stadio Benito Stirpe med 3-2 og fejrer sejren her med tilrejsend­e fans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark