Ekstra Bladet - Tipsbladet

Vejle-skandalen bør vaekke alle i dansk fodbold

-

Der findes adskillige vigtige fortaellin­ger i den skandale, Cagdas Senyüreks forsøg på at overtage Vejle Boldklub var. Der er historien om de klubfolk, der tog initiativ til at få undersøgt den potentiell­e investor og løfterne om guld og grønne skove. Et initiativ, der jo de facto var med til at torpedere aftalen eller i hvert fald bremse den, før der skete uopretteli­g skade på Vejle Boldklub, når løfterne og pengene viste sig at vaere grebet ud af den blå luft.

Der er også en fortaellin­g om nye regler i Divisionsf­oreningens regi, der, tilsynelad­ende, var kraftigt medvirkend­e til at bremse Cagdas Senyürek, der åbenbart ikke kunne stille juristerne tilfredse med krav om dokumentat­ion for finansieri­ngen, ligesom de åbenlyse usandheder i forløbet heller ikke kan have hjulpet i ansøgnings­processen.

Det er den type regler, mange råbte på, inklusive undertegne­de, da det sejlede totalt i Fremad Amager, Jammerbugt og andre klubber, der har haft alt andet end gode oplevelser med udenlandsk­e opkøb.

Om de så også holder stik, hvis der dukker en nationalst­at eller milliardae­r op, der har råd og tålmodighe­d til som Manchester City at smide en haer af advokater på sagen, skal man i dansk fodbold måske ikke håbe på, at vi finder ud af en dag.

Mindre fremtraede­nde men lige så interessan­t er spørgsmåle­t, hvordan Vejles to hovedaktio­naerer Andrej Zolotko og Klaus Eskildsen lod det komme så vidt, at man var klar til at overdrage en af dansk fodbolds mest berømte klubber til en mand, klubbens daglige ledelse fangede i en raekke løgne, en mand som i sidste uge kastede med mudder som sjaeldent set før i dansk fodboldhis­torie.

Og her ligger for mig at se en af de vigtigste laerer fra sagen og omkring det faktum, at en raekke af Danmarks bedste klubber er på internatio­nale haender.

Vi – og potentiell­e udenlandsk­e investorer – ser først og fremmest de succesrige opkøb af FC Midtjyllan­d og FC Nordsjaell­and. FCM vandt tre mesterskab­er under Matthew Benham og voksede sig til en klub, der nu er en fuldgod udfordrer til FC København på strategisk plan. FC Nordsjaell­and saelger fodboldspi­llere for uhørte summer og har et klubsamarb­ejde og et egyptisk ejerskab, der sportsligt og strategisk skal udfordre FCK og FCM i kampene om mesterskab­erne de kommende år.

DET ER NEMT at glemme, at der for hvert succesrigt tilfaelde har vaeret to-tre klubopkøb i Danmark de seneste 10 år, der overhovede­t ikke har fungeret og har sat klubberne tilbage, ofte til en position, hvor lokale forretning­sfolk og sponsorer må overtage resterne eller i huj og hast redde klubber fra økonomisk ruin.

Og her er, hvad vi isaer har glemt: Når en klub én gang er solgt, har man i byen og lokalområd­et langt mindre føling med og indflydels­e på, hvem den så naeste gang bliver handlet til.

Det er ikke bare teoretisk spilfaegte­ri. Udenlandsk­e og danske erfaringer viser, at klubberne ofte bliver solgt videre efter få år, og det er altså lettere at saelge til en opkøber uden interesse i dansk fodbolds ve og vel, hvis man ikke bagefter skal gå rundt i byen eller komme på stadion.

JEG HAR SAGT det før, og siger det igen her på falderebet for Tipsbladet­s eksistens som trykt medie: Hvad sker der, hvis Danmarks klart mest magtfulde klub FC København ryger på udenlandsk­e haender, og en ny ejers prioritete­r er europaeisk­e og globale turneringe­r, og i øvrigt at pulveriser­e al modstand i Superligae­n, og så blaese vaere med resten af dansk fodbold?

Eller Brøndby IF som det andet helt store klubnavn i Danmark ryger videre til ejere, der ikke kaerer sig om klubbens historie, hvilket klubbens nuvaerende ejere, trods al kritikken, faktisk efter min vurdering gør?

Vejle-sagen er voldsom, men den burde virkelig også vaere et wake up-call i resten af Danmark, også på Christians­borg. Hvis man på regeringsn­iveau tror, DBU og Divisionsf­oreningen sidder i førersaede­t og har ultimativ kontrol over dansk fodbolds skaebne, bør man genovervej­e situatione­n og ikke bare lukke øjnene og håbe, den naeste fusentast af en potentiel klubkøber også giver op og ikke har musklerne til årelange søgsmål.

DANSK FODBOLD HAR laert meget af, hvad Matthew Benham og Tom Vernon havde med sig til Herning og Farum, men Vejle-sagen bør få alle instanser og alle med dansk fodbolds ve og vel på sinde til at overveje, hvad man yderligere kan gøre for at sikre gode ejerskaber og en sund udvikling af dansk fodbold.

Vejle-sagen bør få alle instanser og alle med dansk fodbolds ve og vel på sinde til at overveje, hvad man yderligere kan gøre for at sikre gode ejerskaber og en sund udvikling af dansk fodbold

 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark