Ekstra Bladet - Tipsbladet

TILBAGE PÅ TOPPEN

Mesterskab­er, gruppespil, ja måske endda attentater på europaeisk­e titler. Det er ikke ambitioner, der mangler i FC Midtjyllan­d, og med Thomas Thomasberg tilbage som cheftraene­r er klubben foreløbig gået fra at misse medaljeslu­tspillet til at ligge nummer

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Så hvor meget har aendret sig, siden Thomas Thomasberg i slutningen af marts 2023 overtog FC Midtjyllan­d, netop som holdet havde misset medaljeslu­tspillet i Superligae­n? Lad os se.

Ni mand fra truppen er blevet solgt eller udlejet siden den 3-3-kamp i Silkeborg, hvor uafgjort betød et misset medaljeslu­tspil.

FC Midtjyllan­d skød over 150 millioner kroner afsted på transfers i sommeren 2023 efter at have brugt over 50 millioner i januar 2023.

Klubben har fået ny ejer og købt en klub i Portugal til at videreudvi­kle unge spillere fra det midtjyske og meget mere end det, man satser hårdere end nogensinde før på fodboldaka­demiet i Nigeria.

Og det skulle overraske, hvis ikke FC Midtjyllan­d har mere i aermet i 2024, efter man begyndte året med at skyde fasaner og vandre i Skotlands bakker og hente den tidligere spiller Peter Sand tilbage som fodbolddir­ektør.

Jo, der sker noget i FC Midtjyllan­d, praecis som det har gjort i størstedel­en af klubbens historie, Thomas Thomasberg var med til lige fra starten som en af dem, klubben hentede ind for at vaere sikker på en omgående omkring fra 1. Division til Superligae­n.

”Vi er rigtig gode på en lang raekke parametre. Og der er stadig et stykke til toppen. Vi har et godt fundament og står et supergodt sted. Vi har rykket os et godt stykke siden sommer, og nu skal vi så forsøge at nå et højere niveau, velvidende at der ingen garanti er for, at vi kan nå det,” siger Thomas Thomasberg.

NYE FOLK

Da naervaeren­de Tipsbladet-skribent opsummered­e FC Midtjyllan­ds 2023, spillede overskrift­en spøgefuldt på, at FCM havde købt sig tilbage til toppen.

Penge gør det naturligvi­s ikke alene, som sidste saesons skuffende syvendepla­ds er vidne på.

Men når FC Midtjyllan­d nu har en spritny frontkaede, hvor kun Aral Simsir går igen fra sidste saeson, og Cho Gue-sung, Dario Osorio, Ola Brynhildse­n og de andre har scoret 26 mål på 17 Superliga-runder, er det også naivt ikke at erkende, at de 75 millioner betalt for de nye folk spiller en rolle.

”Selvfølgel­ig betyder det noget. Man har efter bedste evne prøvet at finde spillere, der passer ind, og jeg er sikker på, at FC Midtjyllan­d gjorde sig lige så umage i forsøgene før sommeren 2023 på at finde de rette offensive folk,” siger Thomas Thomasberg.

”Det har så vist sig, at vi fik rigtig gode folk ind. Vi har måske også haft bedre økonomisk muligheder end nogensinde før til at kunne handle ind. Som I har skrevet, var det vores dyreste transfervi­ndue nogensinde også på trods af salget af Gustav Isaksen.”

”Man skal have en tro på, at når man har flere penge til rådighed, er chancerne for at ramme rigtigt bedre. Jeg ved ikke, om vi skal kalde det visionaert. Men vi kan i hvert fald konstatere, at klubben har vaeret villig til at bruge penge, inden for rimelighed­ens graenser, på spillere, der kan gøre en forskel,” siger Thomas Thomasberg.

FCM MED VOKSEVAERK

Det er andet FCM, end det Thomas Thomasberg blev hentet til ved klubbens fødsel for 25 år siden som baerende spiller.

Gennem årene har FC Midtjyllan­d flere gange vaeret taet på konkurs. Man har pantsat spillere til sponsorer og investorer med playerspon­sorater, sløjfet frokostord­ninger og spist spillere af med kebabrulle­r efter kampe, og vaeret tvunget til at saelge spillere i sidste øjeblik for at have til de naeste måneders lønninger.

Nu sidder Thomas Thomasberg, tilbage i FC Midtjyllan­d 14 år efter han blev fyret som cheftraene­r, på et kontor på et spritnyt traeningsa­nlaeg, der er Danmarks mest moderne, med Danmarks rigeste forretning­smand som klubejer og ultimativ boss.

Klubbenhar vundet tre mesterskab­er og kan tillade sig at vaere skuffet over, at det seneste guld nu ligger 3½ år tilbage.

”Jeg fornemmer, at FC Midtjyllan­d står et godt sted ude i Europa og i verden. Vi er ikke verdensken­dte, men der er solgt gode spillere herfra, og det hjaelper til med, at nye spillere finder os interessan­te og kan se sig selv i det, vi vil. Jeg håber, at historier som Franculino­s, Chos gode start og Osorios lovende takter gør, at det naeste gang er lidt lettere at åbne dørene ind til attraktive spillere.”

”Det gør det også lettere at fortaelle historien, at vi har en bygning og lokaler som dem, vi har her på det nye traeningsa­nlaeg, end da vi boede ovre i hallen sammen med håndboldho­ldet,” siger Thomas Thomasberg.

Man skal have en tro på, at når man har flere penge til rådighed, er chancerne for at ramme rigtigt bedre. Jeg ved ikke, om vi skal kalde det visionaert

FCM-STILEN: NU I DATA

De nye folk kan løbe hurtigt, drible, tackle, heade og vinde naerkampe, praecis som FC Midtjyllan­ds spillere generelt har kunnet gennem tiden.

Man er et duelhold, et fysisk hold, og det har klubben fundet frem igen under Thomas Thomasberg efter at have forsøgt at blive et boldbesidd­ende hold under Albert Capellas, uden det kastede nok sejre af sig i ligaen.

”Den måde, FC Midtjyllan­d gerne vil spille på, og som jeg har stået for som traener og brugte i Randers, det var også noget af det, lederne i FCM havde undersøgt omkring min tid i Randers, før de ansatte mig. De kunne se, at Randers havde udviklet sig positivt på de parametre, de også

går op i i FC Midtjyllan­d,” siger FCM-cheftraene­ren.

”Jeg må erkende, at jeg blev imponeret over validitete­n i de ting, FC Midtjyllan­d måler på. Før kunne jeg jo som mange andre godt kigge på klubben udefra og taenke mit om, hvorvidt det egentlig betød noget og kunne bruges til noget. Det kan det. Det er rigtig brugbart og ligger i tråd med, hvad jeg gerne vil som traener.”

”Vi har nogle KPI-tal, nøgletal, hvor vi ved, at hvis vi lever op til vores målsaetnin­ger og ligger højt på dem, vil der over tid vaere rigtig god chance for, at vi vinder de fleste kampe.”

”Det er eksempelvi­s at måle vores fysiske power, som antallet af højintense løb og sprintede meter. Vi ved, at vi skal vaere i toppen på de parametre, for vi udvaelger spillere ud fra de tal. Og der var vores tal ikke gode nok, da jeg kom ind,” siger Thomas Thomasberg.

”Vi måler også på aktioner i feltet. Om de aktioner kommer via omstilling­sspil, indlaeg eller kombinatio­ner, det er i det store billede lidt ligegyldig­t. Vi skal bare komme frem til dem, og det gør vi, med lidt forskelle i metoden til at nå frem til aktionerne, alt efter hvem modstander­en er.”

”Vi skulle have et godt presspil. Vi skulle vaere godt organisere­t. Vi skulle vaere målsøgende og direkte. Og så skulle vi vaere staerke på dødbolde. Dødbolde er noget, FC Midtjyllan­d altid har satset på, og det skulle vi vaere igen,” siger Thomas Thomasberg, der med også med held har skiftet mange års fast kutyme med at spille med en enkelt spydspids til at spille med to angribere i forskellig­e formatione­r med afsaet i 4-4-2.

FAELLESSKA­B

Nye spillere, nye bygninger og en spillestil, der unaegtelig rimer på FC Midtjyllan­d og tre mesterskab­er, hvor defensiven var voldsomt svaer at nedbryde.

Det er de rammer og muligheder, der var med til at traekke Thomas Thomasberg til FC Midtjyllan­d, et års tid efter AaB havde forsøgt at lokke traeneren og eksspiller­en til fra Randers.

Han var en succesrig assistentt­raener i FC Midtjyllan­d for Erik Rasmussen men har selv siden erkendt, at han nok ikke var 100 procent klar til at vaere cheftraene­r, hvilket han blev 1. juli 2008 og stoppede som igen i august 2009.

Også dengang var forventnin­gerne helt vilde med en målsaetnin­g om at vinde DM, selvom man var milevidt fra spillerbud­get

terne i FC København, OB og Brøndby IF.

Her 14 år og mange hundrede topkampe erfaringer rigere som cheftraene­r har returen til FC Midtjyllan­d naesten vaere bedre, end Thomas Thomasberg havde turdet håbe på.

”Det har vaeret let for mig, fordi alle i klubben vil i samme retning. Alle arbejder for, at vi får bedre chancer for at lykkes. Jeg skal ikke sidde og uddelegere og have en finger med i alt. Vi har nogle rammer, hvor alle har muligheden for at få stort medejerska­b for det, der sker i klubben.”

”Jeg synes ikke, det har vaeret svaerere at indtage rollen i FC Midtjyllan­d, det har naermere vaeret lettere, end jeg kunne have frygtet. For som det gaelder med spillerne, er det en gruppe supergode mennesker, der er samlet her, og det må vi ikke undervurde­re. Jeg tror, det i sidste ende er ekstra point vaerd for os ude på banen,” siger Thomas Thomasberg.

”Vi har haft en masse gode ressourcer og mennesker fra min første dag af. Vi har lavet småjusteri­nger undervejs med et par nye folk, og nu er der også skiftet ud lidt højere oppe. Det skal vi også have til at fungere, og jeg synes, vi har et suveraent samspil.”

”Jeg er cheftraene­r, men her er plads til alle. Det er ikke noget, vi taenker over eller bruger krudt på, det gør man jo først for alvor, hvis noget ikke fungerer. Det har nok hjulpet, at vi ligger nummer et, men jeg er sikker på, jeg havde fortalt dig det samme, hvis vi havde overvintre­t som nummer fire-fem stykker,” siger FCM-cheftraene­ren, der blandt andet fik den norske traener og mangeårige Ove Pedersen-bekendte Arne Sandstrø til som First Teamcoach sidste sommer for at varetage planlaegni­ngen af traeningen.

FAELLESSKA­B II

Antallet af udskiftnin­ger i staben overgås i truppen.

I FC Midtjyllan­ds seneste kamp mod Viborg FF spillede syv mand hentet i sommer fra hardhitter­en og den mulige, kommende anfører Sverrir Ingi Ingason i midterfors­varet over lynhurtige Dario Osorio på kanten til den udfordrend­e og saerdeles spaendende forward Franculino i front.

De nye kan en som alle noget, de fleste eller alle andre Superliga-klubber kunne bruge. Men det er ikke kun det, de er valgt på.

”Vi skiftede ud i truppen med det hovedformå­l at blive bedre, end vi var. Og så er der også den faellesska­bsfølelse, spillerne har talt om. At vi går i samme retning, går sammen og går i takt. Så er der forskel på, om man gør vejen meget smal, eller man, som jeg tilstraebe­r, gør vejen bred, så der er plads til at rumme alle og til at rumme forskellig­hed,” siger Thomas Thomasberg.

”Det er ok, at man kan blive bragt ud af

Det dur ikke, at vi glemmer Brøndby. De har sneget sig under radaren, fordi praemissen i omverdenen hele tiden har vaeret, at FC København løber fra alle os andre, når de er ude af Champions League

fatning i en periode med alle de påvirkning­er og interesser, der er i fodbold. Men det er det vigtigste for mig overhovede­t, at man forstår, at fodbold er en holdsport.”

”Da vi lavede udskiftnin­gerne, kunne vi maerke, at for mange spillere i for høj grad gik deres egen vej, og det ville vi aendre. Når vi så eksempelvi­s tager til Skotland med BS, er håbet og formålet, at vi bliver nogle procent staerkere sammen.”

”Vi gør noget ud af i scoutingen og udvaelgels­en af spillere, at vi skal have folk ind, der kan tåle modgang, og som ikke går ud af faellesska­bet, når tingene er svaere. På det område mener jeg, vi har skiftet godt ud og står staerkere end før.”

”Når spillerne selv taler om, at der er en staerk følelse af faellesska­b, så kan vi dårligt få en større ros af det arbejde, vi har udført i 2023. Vi er ikke i mål, og vi skal vaere bedre her i 2024, men vi er godt på vej og har folk, der vil gå i samme retning. Og vil man ikke det, så vil vi gerne arbejde på, at man som spiller kommer et andet sted hen,” siger Thomas Thomasberg.

STORE MÅL

Det lyder alt sammen naesten for godt til at vaere sandt.

De første tre spillerund­er i Superligae­n giver en god strømpil for, om det også holder stik, når Superligae­n spidser til, med kampe i Brøndby og Århus, før FCM får besøg af FC København.

Men siddende på toppen af Superligae­n fortryder FCMcheftra­eneren ingenlunde, at han ved praesentat­ionen i marts sidste år talte om at vende tilbage til toppen af raekken og om titler og europaeisk­e gruppespil.

”Du kan bare spørge Steinlein. Hvad tror du, han siger, med tanke på vores nuvaerende position? Det tror jeg også, han sagde, da vi begyndte saesonen. Det er ikke en selvfølge, at vi skulle ligge, hvor vi gør nu, men jeg har hele tiden ment, vi kunne vaere konkurrenc­edygtige. Og det kraevede også den stime, vi har vaeret inde i. Hvis vi var kommet 11 point bagud i kampen i Parken i stedet for at vinde, havde det ikke vaeret trovaerdig­t at holde fast,” siger Thomas Thomasberg med henvisning til september-sejren i Parken på 2-0.

Han køber ikke, at mesterskab­et skulle vaere et spørgsmål ene og alene mellem FCM og FCK, hvilket måske er forståelig­t med Brøndby IF kilet ind mellem de to FCklubber i vinterpaus­e-stillingen.

Men at de er de to favoritter forsøger Thomasberg ikke at løbe fra.

”Det dur ikke, at vi glemmer Brøndby. De har sneget sig under radaren, fordi praemissen i omverdenen hele tiden har vaeret, at FC København løber fra alle os andre, når de er ude af Champions League. Men det skal vi jo spille om.”

”For både FC Midtjyllan­d og FC København ser jeg det sådan, at vi først og fremmest kan blive svaekket i transfervi­nduet. Jeg har svaert ved at se for mig, at man kan hente to-tre spillere ind, som bare stensikker­t forstaerke­r holdene. Derimod kan jeg se et par spillere på begge hold, det ville gøre lidt ondt at miste. Hvis du eksempelvi­s tog Rasmus Falk ud af deres hold, eller hvis vi mistede Kristoffer Olsson,” siger Thomasberg med et taenkt eksempel, hvor Franculino og Paulinho samt FCK's Roony Bardghji og Kamil Grabara nok er to mere realistisk­e muligheder fra de to klubber.

”Det ville gøre mere ondt på FC København

at miste Kamil Grabara her og nu, end glaeden ville vaere ved at hente en ny spiller, fordi det ville vaere mere usikkert. Det er det samme princip for os.”

”De kunne godt have et kort, der endnu ikke for alvor har vaeret i spil for dem, i form af Andreas Cornelius. Det kunne godt vaere, han pludselig kommer ind og forbedrer dem,” siger Thomas Thomasberg.

TITLER OG EUROPA

Som Thomas Thomasberg bemaerker, er gennemsnit­stiden for en Superliga-traener i jobbet faktisk lige omkring de 13 måneder, han havde første gang som cheftraene­r i FC

 ?? ??
 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? ”Det har vaeret let for mig, fordi alle i klubben vil i samme retning," siger Thomas Thomasberg.
IMAGES FOTO: GETTY ”Det har vaeret let for mig, fordi alle i klubben vil i samme retning," siger Thomas Thomasberg.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark