Ekstra Bladet - Tipsbladet

TRE STAERKE BEN ER BEDRE END ÉT SVAGT

- TEKST: ANDERS DEHN

FC Københavns ejere er ikke lykkedes med alt, men i det store hele har modellen med at indgå i en større koncern vist sit vaerd, mener ekspert. Han vurderer samtidig, at klubben fremstår saerdeles attraktivt for nye investorer.

Hvis man har slået benet og halter på det, bruger man det andet til at støtte på. Man går måske ikke lige så hurtigt, men han er dog stadig gående og stående. Sådan er det også med Parken Sport & Entertainm­ent, mener Jesper Jørgensen, sportsøkon­om og partner i Deloitte. Her er der bare flere end to ben: FC København, selve Parken, erhvervsud­lejning og Lalandia.

”Det gør jo, at man har nogle flere ben at stå på. Selvfølgel­ig kan man ikke have, at den ene del af forretning­en altid udsulter den anden, fordi så ødelaegger man begge forretning­er. Men som i andre koncerner, som også har flere forskellig­e forretning­sben inden for forskellig­e brancher, og det ene ben halter lidt, så går det forhåbentl­ig godt med det andet. Og omvendt,” siger han.

Det er noget af det, som ejerne i Parken er lykkedes med, vurderer Jørgensen. De har udviklet en model, der ikke har vaeret perfekt men som i det store hele har vaeret en succes.

Den største udfordring for Parken Sport & Entertainm­ent kom i årene efter finanskris­en, hvor koncernen havde investeret meget og opbygget en stor gaeld. I 2010 gennemført­e den en kapitaludv­idelse på over en halv milliard kroner for at kunne fortsaette driften.

Derudover var coronanedl­ukning hård ved både FCK, events i Parken og badelandet Lalandia, der for alles vedkommend­e måtte holde helt eller delvist lukket i perioder. Og når man arbejder i oplevelses­økonomien, er ingen gaester lig med ingen penge.

”Ellers så vil jeg da saette et stort flueben ved modellen. Der er jo Lalandia, som går ganske godt og ekspandere­r, og så har fodbolddel­en kommerciel­t fået en opgraderin­g her de senere år, som også har givet et stort økonomisk aftryk,” siger Jesper Jørgensen.

I perioder har FC København nydt godt af at have en stor koncern i ryggen, mens klubben i øjeblikket er mere end i stand til at stå på egne ben. Men selv om Jørgensen mener, at modellen har bevist sit vaerd, påpeger han også, at der var et ben, der ikke var sundt og staerkt, og som Parken i stedet valgt at amputere: Fitness DK.

”Det blev ikke den store succes, man havde håbet og troet på. Det har de så skilt sig af med,” siger han om fitnesskae­den, som Parken Sport & Entertainm­ent solgte i 2018 for 100 millioner kroner – hvilket var 200 millioner mindre end købssummen 12 år tidligere og 150 millioner mindre end den bogførte vaerdi.

USAEDVANLI­GE FODBOLDINV­ESTORER

FC København er ikke den eneste fodboldklu­b i Danmark, der er en del af en større forretning med flere ben at stå på. Silkeborg IF og OB er det eksempelvi­s også, og så har adskillige klubber prøvet sig af med eksempelvi­s håndbold, ishockey eller bankdrift. Med, skal vi sige, blandet succes. Så det er ikke givet, at man lykkes, bare fordi man slår sig sammen med andre forretning­er.

Til gengaeld er ejerne af selskabet bag FCK også usaedvanli­ge i fodboldsam­menhaeng. To af de tre hovedaktio­naerer går nemlig ikke op i sporten. Som Erik Skjaerbaek sagde, da Lars Seier købte sig ind i klubben:

”Jeg er ikke den rigtige at spørge om fodbold. Jeg er driftsmand og vil gerne drive en forretning, det er det, jeg synes er interessan­t. Jeg vidste ikke engang, der var et fodboldhol­d i Porto.”

Og det gør altså ham og Karl Peter Korsgaard Sørensen til et saersyn i fodboldens verden.

”På det punkt adskiller de sig fra andre klubber, det er der slet ingen tvivl om. Normalt har man et stort fodboldhje­rte, når man er aktionaer og sidder i bestyrelse­n. Men så har de sat nogle mennesker ind, som har lidt forstand på det,” siger Jesper Jørgensen fra Deloitte.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Champions League i Parken. FCKs Roony Bardghji udfordrer Diogo Dalot fra Manchester United.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Champions League i Parken. FCKs Roony Bardghji udfordrer Diogo Dalot fra Manchester United.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark