Ekstra Bladet - Tipsbladet

’JEG ER MEGET SPAENDT PÅ SUPER LEAGUE’

- TROELS BAGER THØGERSEN

Frank Arnesen har vaeret med til det meste som direktør, leder og bestyrelse­smedlem i flere klubber i Premier League og i det andet hjemland Holland. Han er meget spaendt, og ikke helt afvisende, overfor tanken om en stor Super League. Tipsbladet har taget en sidste snak med landsholde­ts store firser-ikon.

Det er svaert ikke at vaere optimist, hvis man er Frank Arnesen. Han sidder i PSV Eindhovens rådgivende udvalg, og han har kunnet følge førstehold­et vinde rub og stub, i ordets bogstaveli­gste forstand, i første halvdel af saesonen i AEresdivis­ionen, hvor man første i søndags tabte point med 1-1 mod Utrecht og derfor måtte nøjes med at tangere PSV's egen rekord for sejre siden saesonstar­ten, en rekord der stammede fra Arnesens tid som spiller i 1988.

Feyenoord, hvor Arnesen hjalp til for få år siden, vandt titlen sidste år og har gjort en god figur de seneste saesoner efter års ørkenvandr­ing med absolut ingen midler på klubkontoe­n.

”Det går jo virkelig godt for os i PSV. Nogle tror, Feyenoord ikke er lige så gode som sidste år, hvor de vandt mesterskab­et. Men de har faktisk samme pointantal, som de havde på samme tidspunkt i turneringe­n for et år siden. Det er bare os, der bogstaveli­g talt vinder alt i ligaen. Vi fik lavet nogle gode ting, mens jeg var i Feyenoord, fik sat nogle processer op og hyret en fantastisk traener i Arne Slot,” siger Frank Arnesen.

HAVDE EB FOR AT FÅ TIPSBLADET

Frank Arnesen er en af dem, der adskillige gange har vaeret på forsiden af Tipsbladet, som tilbage i juli 1979, hvor man simpelthen havde vaeret hjemme hos familien Arnesen med fotos i sofaen, frem til tiden som sportsdire­ktør i Chelsea tre årtier senere og efterfølge­nde jobs i blandt andet Hamburger SV.

”Tipsbladet er hovedårsag­en til, at jeg valgte at have abonnement på Ekstra Bladet i stedet for B.T, fordi I var med i EB om fredagen,” siger Frank Arnesen i telefonen hjemme fra Eindhoven.

”Tipsbladet var den seriøse fodboldavi­s. Man lavede et interview, der drejede sig om fodbold. Per Høyer var en fantastisk journalist. Han fulgte os overalt. Og Niels Idskov havde også virkelig styr på hollandsk fodbold,” siger Arnesen om to af Tipsbladet­s markante skribenter.

”Selvfølgel­ig var vi uenige nogle gange, men det, vi havde et problem med, var, hvis nogen skrev noget, der ikke passede. Det var sådan noget, man blev sur over. Jeg har aldrig haft problemer med at få kritik, eller at nogen har skrevet det, hvis jeg spillede dårligt. Selvfølgel­ig var jeg nogle gange uenig i vurderinge­r, men der stod aldrig noget, der ikke passede,” siger Frank Arnesen.

BOSMAN VAR DET STØRSTE

Frank Arnesen spillede frem til 1988, hvor knaeet ikke kunne holde til mere topfodbold.

Han kastede sig over en rolle som assistentt­raener for Bobby og siden sportsdire­ktør i PSV, hvor han spillede sine sidste saesoner. Det var også i PSV, han var med til at kapre Ronaldo for snuden af et hav af større klubber og saette turbo på karrieren for hollandske stjerner som Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy og Jaap Stam.

Danske spillere havde PSV også, men det virkelig store job var det i Chelsea som sportsdire­ktør i en raekke af de første vilde år med Roman Abramovitj som ejer.

Han har arbejdet med nogle af de største navne nogensinde i fodboldbra­nchen, og det, der virkelig satte fut i de sidste år i PSV og årene i Chelsea, var efter Frank Arnesens vurdering Bosman-dommen i 1996, der både åbnede for transferfr­i klubskifte­r efter kontraktud­løb og et ubegraense­t antal udlaending­e i de fleste europaeisk­e ligaer.

”Jeg mener, at Bosman-dommen er det største, der er sket i fodbold. Man er gået fra at have 1-2-3 udlaending­e per trup til, at en klub må have 11 udlaending­e i startopsti­llingen.”

”Det har isaer vaeret en fordel for de største, mest pengestaer­ke ligaer, mens det har vaeret svaerere for klubber fra Holland, Belgien, Portugal, Danmark og andre mellemstor­e lande at følge med. Du kan jo se det på, at der ikke har vaeret et såkaldt lille hold siden FC Porto i 2004 med José Mourinho, der har vundet Champions League. Og så er Portugal endda en meget speciel fodboldnat­ion, fordi man allerede for mange år siden kunne nationalis­ere brasiliane­re på seks måneder og spille med så mange af dem, man ville,” siger Frank Arnesen.

SUPER LEAGUE SER REEL UD

Naeste logiske skridt kunne ifølge flere klubber vaere en liga, hvor de er garanteret at spille et hav af kampe hver saeson.

Det sker egentlig allerede med udvidelse af Europa-turneringe­rne til sommer og et stort klub-VM fra 2025, men det kan blive meget vildere, tror Frank Arnesen.

”Jeg er meget spaendt på, hvad der sker nu med Super League, nu hvor EU har sagt, at UEFA ikke har eneretten på at ar

Midtbanesp­iller 1974-1975: Fremad Amager

1975-1981: Ajax – 209 kampe/75 mål

1981-1983: Valencia – 32 kampe/13 mål

1983-1985: Anderlecht – 50 kampe/15 mål

1985-1988: PSV – 55 kampe/11 mål

1973-1976: Danmark unglandsho­ld – 18 kampe/5 mål

1977-1987: Danmark – 52 kampe/14 mål

Som traener og leder 1991-1994: PSV (assistentt­raener)

1994-2004: PSV (sportsdire­ktør)

2004-2005: Tottenham Hotspur (teknisk direktør)

2005-2010: Chelsea (sportsdire­ktør)

2011-2013: Hamburger SV (sportsdire­ktør)

2014-2014: Metalist Kharkiv (sportsdire­ktør)

2015-2016: PAOK (sportsdire­ktør)

2019-2019: Anderlecht (sportsdire­ktør)

2020-2022: Feyenoord (teknisk direktør)

2023- : Medlem af PSV’s oversigtsr­åd

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark