Ekstra Bladet - Tipsbladet

’PÅ DAGEN HAR DANMARK EN CHANCE MOD ALLE’

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det er tid for Tipsbladet til at aflevere dansk fodbold efter 75 gode år. Vi har talt med Morten Olsen, der har vaeret med naermest siden Tipsbladet­s fødsel, og som er optimistis­k på dansk fodbolds og landsholde­ts vegne, også selvom det kneb med resultater­ne og spillet til VM 2022 og i EM-kvalifikat­ionen i 2023 for sidstnaevn­te hold.

Morten Olsen havde en strålende karriere på klubplan som spiller og traener. Han vandt tre mesterskab­er med Anderlecht, UEFA Cuppen med samme klub, blev årets spiller i Danmark to gange og tog som traener mesterskab­er med både Brøndby IF og Ajax.

Men det er ikke til at komme udenom 102 landskampe fordelt på 19 år i en aera, hvor kampprogra­mmerne overhovede­t ikke var lige så taetpakked­e som i dag, for ikke at tale om 15 år som Danmarks landstraen­er.

Så landsholde­t fylder for Olsen, og det samme gør spillet i Superligae­n og danske traenere og lederes gerninger i Danmarkstu­rneringen og isaer i udlandet.

Morten Olsen følger godt med fra hjemmet i Bruxelles, og han er optimistis­k på dansk fodbolds vegne.

Det var et hårdt VM i Qatar for Danmarks landshold med dårlig stemning over en slutrunde, de faerreste i Danmark mente, at Qatar burde have vaeret vaert for.

Meget bedre blev det ikke i 2023, hvor kvalifikat­ionen til EM ganske vist blev sikret før sidste runde, men som undervejs slet ikke var så stensikker som ventet og med unaturligt mange dårlige halvlege og kampe fra landsholde­ts side.

Det var ikke kønt, ikke tilnaermel­sesvist, men for Morten Olsen at se er der ikke grund til alarm eller tvivl om landsholde­ts indre kvaliteter.

”Vi har en landstraen­er, der holder et meget højt, internatio­nalt niveau, og to staerke assistente­r i Christian Poulsen og Morten Wieghorst, der selv har vaeret topspiller­e og nu arbejder med Kasper. Den del har landsholde­t helt på plads,” siger Morten Olsen.

VETERANERN­E

”Man har vist, man faktisk har chancen mod alle hold på dagen. Slutrunder handler meget om timing. Det handler om, hvem vi selv er, hvem modstander­en er, og hvordan de og vi står. Når vi skulle møde Portugal, gjorde det en enorm forskel, om Cristiano Ronaldo var med eller ej. De var et helt andet hold uden ham. Jeg synes, landstraen­eren har en god gruppe spillere med en god organisati­on omkring sig,” siger Morten Olsen.

Set udefra virkede det tydeligt, op til VM 2022 men isaer gennem 2023, at flere spillere på landsholde­t ikke var i samme form i deres klubber, som de havde vaeret i 2021 og første halvdel af 2022.

Pierre-Emile Højbjerg, Simon Kjaer, Kasper Schmeichel og Christian Eriksen oplevede på forskellig vis at ryge på baenken, eller at der opstod tvivl om deres plads, for Schmeichel­s vedkommend­e har der også vaeret klubskifte­r til Nice og siden Anderlecht siden EM 2021, mens det samme kan vaere i vente for Højbjerg fra Tottenham i den kommende uge eller til sommer.

Det er en landstraen­ers lod at håndtere den type udfordring­er, han ikke har nogen indflydels­e på, men der er ikke grund til fortvivlel­se efter det ellers dårlige 2023, mener Morten Olsen. ”Jamen, det er da også et svaert spørgsmål. Først og fremmest skal man huske, at fodbold er et holdspil. Det handler meget om konstellat­ioner, om at vaelge det, hvor spillerne gør hinanden bedre. Jeg ved godt, det er traenersna­k, men det er rigtigt. Man skal afveje de redskaber, spillerne har.”

”Da jeg spillede på landsholde­t i 70'erne, havde vi Kristen Nygaard, der gjorde det fremragend­e i AZ Alkmaar. Han havde nogle indlysende, individuel­le kvaliteter, hvor man taenkte, at han indiskutab­elt skulle vaere på landsholde­t. Og han var da også med. Men Sepp [Piontek, der kom til i 1979] valgte at tage andre spillere med, og det viste sig at vaere bedre for holdet trods Kristens store kvaliteter,” siger Morten Olsen.

”Det handler om de rette konstellat­ioner, og det kan også betyde, man tager spillere med, der ikke har spillet så meget i klubben, men som du i sidste ende tror på,” siger Morten Olsen.

Der var engang, hvor svenskerne havde mange traenere i udlandet, og vi naermest ikke havde nogen. Billedet nu siger en del om, hvor dansk fodbold står

SUPERLIGAE­NS GODE UDVIKLING

Noget, Morten Olsen bider maerke i som en styrke for landsholde­t, er udviklinge­n i Superligae­n, dansk klubfodbol­d generelt og ikke mindst talentarbe­jdet i klubberne og på ungdomslan­dsholdene.

Man fornaermer naeppe nogen ved at konstatere, at Superligae­n ikke altid var lige så staerk, som den er i øjeblikket, i de 15 år, Morten Olsen var A-landstraen­er siden årtusindsk­iftet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark