Ekstra Bladet - Tipsbladet

SAVNER IKKE LAENGERE TRAENERJOB­BET

-

Michael Laudrup spillede for otte forskellig­e klubber som aktiv samt det danske landshold, og han har såmaend også vaeret traener på otte forskellig­e hold, hvis vi medregner de to år som assistent-landstraen­er for Morten Olsen fra 2000 til 2002.

4. februar er det 10 år siden, Michael Laudrup blev fyret som manager for Swansea, og efter to traenerjob­s i Qatar har Laudrup ikke vaeret tilknyttet et hold siden 2018.

Laudrup nød traenerrol­lerne og det, han så og oplevede undervejs, men det lader ikke til, at et nyt traenerjob eller en stor rolle i en storklub ligger i kortene i de kommende år.

”For hver dag er fristelsen mindre. Da jeg stoppede senest som traener, savnede jeg det meget. Jeg savnede den daglige kontakt og udviklinge­n af spillere. At se spillere blive bedre og opnå noget.”

”Når jeg er ude nu, ser jeg traenere, der er glade den ene måned og helt grå i ansigtet den naeste. Det er hårdt. Og det bliver ikke mindre hårdt, jo aeldre man bliver. Jeg er også et andet sted i livet end for fem år siden. Jeg er meget tilfreds og kan overhovede­t ikke se, hvilket job, det skulle vaere,” siger Laudrup.

”Det er ikke fordi, jeg ikke har set hoteller, busser og lufthavne indefra.”

Det med at tage en mindre presset rolle eller mindre profileret klub er ikke noget, Laudrup for alvor tror på, eller at han bare kan gå ind til et job og sige til sig selv, at han ikke skal slide sig selv op.

”Nogle baerer det forskellig­t. Ser du på Ancelotti, tror du, han er rolig. Men indeni koger han lige så meget som Diego Simeone. Der er altid en til traeningsl­ejr, udekamp. Hvornår er det så, du skal nå resten af tingene? I de fire-fem uger om sommeren og fire dage ved jul? Så sidder du der, og lige pludselig kan det vaere for sent,” siger Michael Laudrup.

”Jeg kan ikke se et scenarie, hvor jeg skulle blive traener i stedet for det, jeg laver nu,” siger Michael Laudrup. poet er langt højere, som man kan forvisse sig om ved at se Laudrups kampe fra 80'erne og 90'erne. Men han og andre offensive profiler fra den epoke havde også haft plads i fodbold i dag, mener Michael Laudrup.

”Før min tid kunne man komme langt på talent. Flid betød mere, da jeg spillede. Og i dag har man et problem, hvis man ikke bryder sig om den fysiske traening. Men dengang som i dag kom man naturligvi­s laengst på at kombinere de to faktorer.”

”Michel Platini og jeg havde tre traenere dengang. Cheftraene­r, assistentt­raener og en fysisk traener. I dag havde vi haft, hvad, 15 personer omkring holdet? Når jeg nogle gange ser traening i en topklub og ser alle dem i traeningsd­ragter omkring holdet, taenker jeg 'hold da kaeft'.”

TRANSFERAM­OK

Som tidligere topspiller i Italien og Spanien og traener i en raekke staerke klubber har Michael Laudrup prøvet sit på transferma­rkedet.

Han blev, mere eller mindre uden selv at kende til manøvren på forhånd, flyttet fra

Juventus til Lazio på leje i naeste åndedrag efter skiftet fra Brøndby IF, fordi 'Juve' ikke havde plads til ham i udlaending­ekvoten.

Og som traener har han sammen med sportsdire­ktører og praesident­er jongleret køb og salg for vilde summer, der er blevet endnu større, siden han var traener i Premier League.

Der skal meget til at ryste en mand, der har levet med Italiens vilde Calciomerc­ato, men hele somre i klubskifte­rnes navn er for meget for Laudrups smag.

”Jeg synes ikke, det giver nogen mening at lade et transfervi­ndue løbe til 31. august. Jeg ved godt, ligaerne ikke begynder samtidig, men det burde vaere muligt at finde en dato for de største ligaer, der uanset hvad er toneangive­nde. Det kunne vaere 8. august. 10. august,” siger Michael Laudrup.

”Det dur ikke, at traenere, direktører og praesident­er går og ryster i bukserne, når ligaen er startet. De kan først ånde lettet op til midnat, den dag transfervi­nduet lukker.”

”Det er helt fint, at Sky Sports står med en mand på deadlineda­g i hver klub og rapportere­r om, hvad der sker. I kan også skrive om transfers på Tipsbladet uden for transfervi­nduerne, det er der jo intet, der forhindrer, selv om transferpe­rioden bliver forkortet.”

”Da jeg var i Swansea, havde vi et møde med alle managers, og alle uden undtagelse, også i topklubber­ne, ville have en tidlig, faelles transferde­adline. Det kan godt vaere, det ligger 31. august for at tilgodese de klubber, der spiller i Europa, men det kan da ikke nytte at indrette alle reglerne efter, hvad der passer nogle få klubber i hvert land,” siger Michael Laudrup.

DANMARK TIL EM

Til sommer er det 40 år siden, Michael Laudrup spillede sin første slutrunde til EM i Frankrig.

Det var en stor oplevelse, og nu er der igen EM i et af de helt store fodboldlan­de.

”Der kommer vildt mange danskere. Jeg kan huske vores første slutrunde i Frankrig og alle de danskere, der kom derned. Der kommer jo endnu flere til Tyskland, man skal bare køre over graensen. Der bliver en vild opbakning,” siger Michael Lau

drup. VM 2022 i Qatar var en gigantisk skuffelse sportsligt, 2023 var bestemt heller ikke efter forventnin­gerne, hverken blandt spillerne eller de danske fans.

Det kan holdet vende til sommer, mener Michael Laudrup, men det er ikke nogen let opgave.

”Vi var nok for højt oppe i 2021. Man glemmer, at holdet gik videre efter to nederlag og så møder Wales og Tjekkiet. Og havde kampen på Wembley. Der var nogen, der nok spillede en anelse over deres normale topniveau. Det kan man godt i en kort periode. Joakim Maehle lignede jo en mand, der kunne spille for ethvert klubhold i verden,” siger Michael Laudrup.

”Et er de fodboldmae­ssige kvaliteter. Der er også det mentale, hvor man skal samle sig igen. Kasper Schmeichel var ved seneste EM i Leicester og har siden haft lidt udfordring­er på klubplan siden. Det gaelder også med Simon Kjaer i Milan, der har haft skader. Pierre-Emile Højbjerg er gået fra at vaere første mand på holdkortet i Tottenham til at vaere reserve. Christian Eriksen ryger ind og ud af holdet i Manchester United. De vigtigste spillere er i en anden position, end de var ved seneste EM.”

”Landsholde­t skal vise, hvad det kan. Man var helt oppe i 2021, også båret af det, der desvaerre skete med Christian Eriksen. Stemningen derefter var helt utrolig. Alle ville Danmark det bedste. Kampen efter mod Belgien, det var ikke bare en god stemning, når 30-40.000 mennesker er samlet. Det var så intenst,” siger Michael Laudrup.

”Det er gået den anden vej siden, og det har landsholde­t fået hug for, fuldt fortjent. Nu skal de udnytte, at slutrunder har deres eget liv, og at man får et afbraek før turneringe­n, som man ikke fik op til VM 2022.”

Tre timers interview og fodboldsna­k er ved at vaere slut. Vi kunne have fyldt det meste af bladet med Laudrups anekdoter fra fodboldens maskinrum gennem mere end 40 år, men alt har en ende.

The world moved on, skrev Stephen King i Dark Tower-serien, og det gør fodboldver­denen, Michael Laudrup og Tipsbladet også mod nye eventyr, skandaler og fascineren­de historier fra et simpelt spil, der bliver ved med at fange og faenge os alle.

 ?? ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ??
FOTO: LARS POULSEN
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Med landsholde­t prøvede Michael Laudrup som spiller at vaere med til gode slutrunder i 1984, 1986 og 1998, og skuffelser ved EM-slutrunder­ne i 1988 og 1996. Laudrup er varsom med at konkludere, at en halvlunken kvalifikat­ion i 2023 varsler et dårligt EM i Tyskland, men der er udfordring­er for såvel traenertea­met som nøglespill­ere, hvoraf flere sandsynlig­vis skal til deres sidste eller naestsidst­e slutrunde..
FOTO: LARS POULSEN Med landsholde­t prøvede Michael Laudrup som spiller at vaere med til gode slutrunder i 1984, 1986 og 1998, og skuffelser ved EM-slutrunder­ne i 1988 og 1996. Laudrup er varsom med at konkludere, at en halvlunken kvalifikat­ion i 2023 varsler et dårligt EM i Tyskland, men der er udfordring­er for såvel traenertea­met som nøglespill­ere, hvoraf flere sandsynlig­vis skal til deres sidste eller naestsidst­e slutrunde..

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark