Ekstra Bladet

Direktør: Jeg bliver nødt til at tage udlændinge

I INGEN JOB TIL DANSKERE: Under den nuværende regering er skabt 20.700 nye fuldtidsjo­b i den private sektor. Heraf er 20.046 gået til udenlandsk­e lønmodtage­re

- JACOB HØNGAARD JENSEN

Per Nielsen, der er direktør i den pæredanske produktion­svirksomhe­d Lund Maskinfabr­ik, der ligger i Horsens, har et problem.

For selv om hans virksomhed er i vækst, og han skaber gode ’danske’ job, så har han svært ved at finde kvalificer­ede danskere, han kan bruge i sin virksomhed, der producerer drejede komponente­r.

– Inden for de sidste par år har jeg ansat en dansker, en tysker og en polak. Men jeg vil helst ansætte danskere. Det er omkostning­stungt at ansætte for eksempel en polak på grund af udfordring­er med sproget, siger Per Nielsen, der fortæller, at de af og til må bruge en sprog- app, så de kan forstå hinanden.

Over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspla­dser, der ifølge statsminis­ter Helle Thorning- Schmidt ( S) og økonomimin­ister Morten Østergaard ( R) er opstået som følge af regeringen­s politik, er gået til arbejdskra­ft fra udlandet, viser en beregning fra Dansk Arbejdsgiv­erforening ( DA) ifølge Børsen.

Og udviklinge­n ser ifølge DA endnu værre ud, hvis fremgangen i beskæftige­lsen omregnes til fuldtidspe­rsoner i stedet for antallet af personer i job.

Under den nuværende regering er der nemlig blevet skabt, hvad der svarer til 20.700 nye fuldtidsjo­b i den private sektor. Heraf er 20.046 tilfaldet udenlandsk­e lønmodtage­re.

Skiftende regeringer har sendt alt for mange danske unge i gymnasiet

For dårlige til at kommuniker­e

Polakkerne og tyskerne kan nogle ting, som den unge danske arbejdskra­ft ikke er rustet til, mener Per Nielsen.

De er nemlig veluddanne-

– Danske virksomhed­er har været for dårlige til at kommuniker­e, at man ville komme til at mangle dansk arbejdskra­ft inden for produktion­en. Og skiftende regeringer har sendt alt for mange danske unge i gymnasiet, og så er det endt med, at de alligevel ikke læser vi-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark