Ekstra Bladet

Rigspoliti­et: Proptrække­r er ikke en ulovlig foldekniv

-

En proptrække­r med en lille kniv beregnet til at skære det øverste folie af en vinflaske skal formentlig ikke betegnes som en ulovlig foldekniv.

Det er i hvert fald vurderinge­n fra Rigspoliti­et, der i anledning af den seneste tids debat om foldeknive har fået til opgave at udarbejde en udtalelse til Justitsmin­isteriet om lovlighede­n af nogle konkrete knive.

I den forbindels­e har Rigspoliti­et undersøgt seks knive eller lignende, og det er her proptrække­ren og et multiværkt­øj, ser ud til at gå fri.

Er ikke foldekniv

– I forhold til proptrække­ren har Rigspoliti­et lagt vægt på, at knivbladet ikke umiddelbar­t blev vurderet til at kunne foldes ud ved brug af en hånd, skriver Rigspoliti­et i en pressemedd­elelse.

– Rigspoliti­et har dog bemærket, at uanset om dette måtte have været tilfældet, kan det give anledning til tvivl, om en sådan genstand overhovede­t skal betragtes som en kniv/ foldekniv i våbenloven­s forstand, lyder det videre.

Debatten om foldeknive fik nyt liv i sidste uge, da en forretning­sindehaver på Fyn blev idømt en bøde på 100.000 kr., fordi 44 knive, der var til salg i hans butik, var ulovlige.

Med en hånd

Problemet med knivene, der blev solgt i Tommerup Jagt & Fiskeri, var, at de kan åbnes med en hånd, og det er ulovligt efter våbenbeken­dtgørelsen.

En dom i Østre Landsret har tidligere slået fast, at forbuddet gælder uanset kni- vens størrelse, eller om den er beregnet til at åbne med én hånd. Hvis det er muligt at åbne den med én hånd, er den forbudt.

Stadig ulovligt

Justitsmin­isteriet har nu bedt Rigspoliti­et og Rigsadvoka­ten om snarest muligt at afgive en fælles indstillin­g til Justitsmin­isteriet om, hvordan forbuddet mod foldeknive, der kan betjenes med en hånd, kan præciseres.

– Der er indtil videre ikke ændringer i den måde, politiet håndterer sager om eventuelle ulovlige knive på.

– Man kan for eksempel stadig blive sigtet for besiddelse af sådanne ulovlige knive, og der er ikke indført en frit lejde- ordning eller lignende, fastslår Rigspoliti­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark