Ekstra Bladet

SIGTET FOR INDSPRØJTN­ING AF KNUSTE TABLETTER Sosu’er på vej bag tremmer

- KARSTEN GØTTLER PRIVATFOTO

En usædvanlig grov overtrædel­se af alle regler om medicingiv­ning, som i sommeren 2013 kostede en ældre mand livet, kan resultere i ubetinget fængsel til to yngre og uerfarne sosu’er fra Aarhus.

Kravet om frihedsstr­af kom i anklager Rikke Hyttels procedure ved retten i Aarhus i går i straffesag­en mod den 33- årige AD og den 27- årige MA.

De er begge tiltalt for uagtsomt manddrab.

Mennesker er ikke robotter, og det skal man tænke på, når sådan noget her sker

Ville bare hjælpe

For at hjælpe en synkehæmme­t beboer af med stærke smerter på plejehjemm­et Sifgården i Åbyhøj valgte de at knuse den ældre mands piller og opløse dem i saltvand for så at sprøjte blandingen ind i et drop på hans hånd.

Men metoden slog fejl. Den 88- årige Jørgen Jensen døde næsten øjeblikkel­igt, og dagen efter var begge sosu’er bortvist og meldt til politiet.

Utrolig uagtsomhed

– De har udvist en utrolig uagtsomhed og overtrådt alle regler på det groveste, sagde anklageren. Hun understreg­ede, at begge kvinder var blevet advaret af kolleger forud for den fatale injektion.

Derfor krævede anklageren tre måneders fængsel og et par års frakendels­e af retten til at uddele medicin, hvilket i realiteten er det samme som et jobforbud i sundhedsse­ktoren.

Den 33- årige AD fortalte grædende, at hendes liv var blevet ødelagt af sagen.

– Jeg vil aldrig mere arbejde som sosu. Jeg vil aldrig kunne arbejde med pleje af mennesker. Og andres tillid til mig vil nok også få det svært, sagde hun i vidnestole­n, hvor hendes forsvarer Karsten Isaksen måtte rykke ud med papirservi­etter.

De vil frifindes

Fuldstændi­g modsat reagerede den 27- årige medtiltalt­e MA, som er i fuld gang med en sygeplejer­skeuddanne­lse. Hendes karriere i sundhedsvæ­snet er afhængig af, om Sundhedsst­yrelsen efter en eventuel skyldig- dom vil frigive hendes autorisati­on.

Begge forsvarere, Karsten Isaksen og Henrik Garlik, krævede pure frifindels­e af de tiltalte.

– Sagen har afsløret et stort ledelsessv­igt på Sifgården, sagde Karsten Isaksen, der pointerede, at den 33- årige AD handlede i god tro, fordi hendes erfarne kolleger havde sagt god for at sprøjte knuste tabletter ind i Jørgen Jensens blodbaner.

Impulsiv handling

Advokat Henrik Garlik sagde på vegne af sin 27- årige klient, at hun handlede hurtigt og impulsivt med det formål at lindre den ældre mands smerter.

– Mennesker er ikke robotter, og det skal man tænke på, når sådan noget her sker.

Retssagen blev overværet af fire af den omkomnes nære pårørende samt familie og tidligere kolleger til de to tiltalte. Ingen af de pårørende ønskede at tale med pressen.

Dommen bliver forkyndt fredag morgen.

Jeg vil aldrig mere arbejde som sosu. Jeg vil aldrig kunne arbejde med pleje af mennesker

kag@ eb.dk

 ??  ?? Den nu afdøde Jørgen Jensen var 88 år, da han døde i hænderne på to uerfarne sosu- assistente­r på Sifgården.
Den nu afdøde Jørgen Jensen var 88 år, da han døde i hænderne på to uerfarne sosu- assistente­r på Sifgården.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark