Ekstra Bladet

Satser hele butikken Vind eller forsvind

- FOTO: STINE BIDSTRUP/ POLFOTO, JENS DRESLING/ POLFOTO

og Helle ThorFOR LARS LØKKE RASMUSSEN ning- Schmidt startede i går den mest afgørende periode i deres politiske liv: Kampen om en statsminis­terpost, hvor den ene tager det hele, og den anden er færdig i dansk politik.

Vinder Løkke det kommende valg, vil Helle Thorning være ude hurtigere end lynet. Også selv om hun sikrer et rimeligt valgresult­at for S. Formentlig sætter hun sig ned på bagerste række i den socialdemo­kratiske folketings­gruppe og sikrer sig fire års clearing fra Folketinge­t. Ingen udvalgspos­ter, ingen større synlighed.

Vinder hun, vil Lars Løkke til gengæld være tvunget til i løbet af sommeren at finde et nyt job ude i det virkelige liv. Han vil få hele skylden for, at fire års enstemmigt blåt flertal i meningsmål­ingerne blev tabt på gulvet.

Begge satser de hele butikken. MEN DE HAR MERE tilfælles: Løkke og Helle bryder sig ikke specielt meget om hinanden, men de har på mange måder haft samme politiske skæbne de seneste år: Få toppolitik­ere har skullet tage flere tæsk i medierne, fra vælgerne fra eget bagland og tillidsfol­k.

Socialdemo­kratiske borgmestre ville ikke se Helle i deres by under kommunalva­lget. Venstre- borgmestre bad Løkke pakke sammen og overlade formandspo­sten til en anden. Begge er blevet hånet, bagtalt og til dels forsøgt kuppet fra egne rækker – men har overlevet.

Thorning har været involveret i skattesage­r, leasing- sag, skole- sag og andet skidt. Og Løkke huskes kun alt for tydeligt for GGGI- og bilagssage­rne. Taberen skal ikke regne med megen tak fra partifælle­rne. Vinderen vil blive hyldet for et historisk comeback. Men hvad kan Helle gøre for at vinde valget? Hun skal først og fremmest bruge sig selv meget. Hverken Morten Østergaard, Pia Olsen Dyhr eller Johanne Schmidt- Nielsen kan vinde det kommende valg. Heller ikke Uffe Elbæks sære Alternativ­et. Der er kun et parti, som har styrken til at trække stemmer over midten – nemlig S.

Thorning er den eneste, der kan få DF’s og Venstres vælgere i tale – især de, der tidligere stemte S, men de seneste år er passeret til DF. For den gruppe vælgere er der to temaer, som tænder: en stram udlændinge­politik og mere velfærd. De gider ikke hørte om flere nedskæring­s- reformer, halvering af dagpenge og slagtning af efterlønne­n.

Thorning er nødt til at køre parløb med de radikale og forsøge at bagatellis­ere de radikales krav om flere reformer. Og så skal tonen i forhold til SF og EL være i orden – uanset at de to partier vil hamre løs på S på grund af dagpengene og flygtninge­politikken.

Thorning står i alle personmåli­nger stærkere end Lars Løkke, hvilket er godt for hende, men kun i begrænset omfang kaster stemmer af sig til hendes parti. Hun må prøve at skabe en bro mellem sin egen relative popularite­t og partiets magre resultater – og så også bruge de stærkeste på S- ministerho­ldet, bl. a. Mette Frederikse­n og Nicolai Wammen.

Nick Hækkerup skal også i store omdrejning­er på sundheds- politikken, som vil veje tungt. Og så må hun gerne virke lidt mere humørfuld i de store tv- debatter. Thorning har let ved at fremstå noget fornærmet og påståelig – rager let i mundhugger­i med andre. Især Lars Løkke.

– nu i stærkt slanket VENSTRES FORMAND og solbrændt udgave – er kommet godt fra start med meningsmål­inger, der fortsat viser blåt flertal og med den verbale styrke, som hans skarpe retorik og betydelige saglige ballast giver ham. Løkke er simpelt hen en formidabel debattør, der kan vælte tal og statistikk­er ud over enhver åndeligt svagere kørende modstander.

I modsætning til Thorning er hans regeringsp­rojekt uskarpt. Både når vi taler detaljer i Venstres politik, og hvem han i givet fald vil gå i regering med. Altså: Hvad vil en blå regering egentlig kunne enes om? Det ved Løkke ikke engang selv.

Løkkes ’sager’ har slidt på facaden, og derfor skal han primært tale politik. Han må frem for alt ikke fremstå arrogant og nedladende. Han må udvise en passende ydmyghed, men ikke så meget, at det bliver pinligt. Danske vælgere stemmer ikke på folk af medlidenhe­d. Og hvad sker der så, når enten Helle eller Løkke vinder? Helle vil blive en stærk, formentlig særdeles kontant statsminis­ter. Der vil komme en ministerro­kade – formentlig ikke helt lille. Hun skal forhandle regeringsg­rundlag med R, men det bliver ikke Det Sorte Tårn om igen. Morten Østergaard vil stille krav – også besværlige krav – men S vil denne gang kunne forhandle ud fra en anden styrkeposi­tion end i 2011. Altså hvis der er rødt flertal.

Lars Løkke vil som regeringsc­hef i første omgang styre efter en regering med DF, og han kommer til at give store indrømmels­er, hvis det skal lykkes. Herunder afgivelse af centrale ministerie­r til Thulesen Dahl. Løkke vil også være tvunget til at fordele Venstres minister- poster på en måde, så Kristian Jensen- fløjen føler sig fuldt ud tilgodeset. Alternativ­et er konstant ballade på bagsmækken., Og det har Løkke ikke råd til. Siger DF nej til ministerpo­ster, kan han vælge at køre alene eller invitere Søren Papes konservati­ve med. Men selv da vil han mangle 50 mandater for at opnå et flertal.

Løkke kan gøre det mest indlysende – nemlig at invitere alle fire blå partier ind i regeringen. Det siger DF nej til. Thulesen Dahl vil ikke med 20 pct. af vælgerne behandles sideordnet med Papes fem pct. Og det hele vil kræve så mange indrømmels­er og kompromise­r, at ingen af de fire partiers vælgere gider det. Konklusion­en? At vi kan stå over for en langt mere ustabil periode i dansk politik, end vi har oplevet de seneste 30 år.

Der er tre uger til det kommende valg. Og måske kun halvandet år til det næste igen.

Begge er blevet hånet, bagtalt og til dels forsøgt kuppet fra egne rækker – men har overlevet

 ??  ?? Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen er begge færdige som partileder­e, hvis de taber valget.
Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen er begge færdige som partileder­e, hvis de taber valget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark