Ekstra Bladet

HELLES RØDE REDNINGSKR­ANSE

JOHANNE SCHMIDT- NIELSEN OG UFFE ELBÆK er yderst vigtige for Thorning i kampen for at bevare magten

- JAMES KRISTOFFER MILES SVERRE QUIST JANUS ØSTERGAARD

Pyhaaa ... Hun nåede det alligevel.

Enhedslist­ens frontfigur, Johanne Schmidt- Nielsen, blev lige akkurat reddet af statsminis­ter Helle Thorning- Schmidts valg- gongong. Den 31- årige socialist kan derfor stille op til sin tredje valgperiod­e i Folketinge­t på det yderste kalenderbl­ad, før hun i næste weekend ville være faldet for Enhedslist­ens sindrige rotationsp­rincip. Og dermed kan stem- meslugeren måske komme til at udgøre en vital støtte for Thorning, når vælgerne skal sætte kryds 18. juni.

Sammen med Alternativ­ets Uffe Elbæk kan Johanne Schmidt- Nielsen nemlig trække de afgørende mandater hjem til rød blok, hvilket hun da også sagde til Ekstra Bladet i går.

– Nu kan du stille op til en periode mere. Du må have draget et lettelsens suk her til morgen?

– Jeg har slet ikke tid til at sukke. Men jo, jeg er rigtig glad for, at jeg kan stille op igen. For jeg er slet ikke færdig med at kæmpe. Nu skal vi sørge for, at Lars Løkke ikke kommer tilbage i Statsminis­teriet.

11år på Borgen

Enhedslist­en- profilen har nu udsigt til at få en betydelig længere periode i Folketinge­t end de otte år, som partiets rotationsp­rincip ellers lægger op til.

Hun har nemlig mulighed for at sidde den kommende valgperiod­e ud, og da hun blev valgt ind i Folketinge­t i november 2007, kan hun snildt få på den gode side

af

Uffe Elbæk kan blive valgets helt store joker. Men han kan også blive valgets joke

Hans Engell 11 år i træk i Folketinge­t. Johanne Schmidt- Nielsen afviser dog, at det faktum gør hende til en karrierepo­litiker.

– Nej, det synes jeg virkelig ikke, at det gør. Det er sådan, vores regler er. Og vi har set det

FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN, KRESTINE HAVEMANN/ POLFOTO, COLOURBOX med både Line Barfod og Per Clausen. Det er sådan, vi har valgt at lave reglerne, siger hun.

– Men du kan sidde i over 11 år sammenlagt. Er det virkelig ånden i jeres rotationsp­rincip, at Enhedslist­ens politikere kan sidde så længe på tinge, når der er lagt op til, at man kun skal sidde i to perioder?

– Sådan er de ikke. Reglerne siger, at man kan stille op inden for den periode.

Selv om Uffe Elbæk kan bli- ve regeringen­s store redningsma­nd, kan det lige så godt gå den modsatte vej, advarer Hans Engell:

– Uffe Elbæk kan blive valgets helt store joker. Men han kan også blive valgets joke. Man ved aldrig med ham. Han kan gøre det o. k., og så har han altså også en evne til at gøre sig selv helt til grin, siger Ekstra Bladets politiske kommentato­r.

– Og hvis han ender under spærregræn­sen, er det et kæmpe problem for Thorning, for så er stemmerne

spildt. kristoffer@ eb.dk sq@ eb.dk jao@ eb.dk

 ??  ?? Johanne Schmidt- Nielsen og Uffe Elbæk kan trække de afgørende stemmer hjem til Helle Thorning.
Johanne Schmidt- Nielsen og Uffe Elbæk kan trække de afgørende stemmer hjem til Helle Thorning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark