Ekstra Bladet

Død på stedet

80- årig fik hovedet i klemme i gammel paternoste­r- elevator

- JAN SØGAARD

En 80- årig mand er blevet dræbt under en ulykke med en såkaldt paternoste­r- elevator på Axelborg i København. Han var på en rundvisnin­g på Axelborg, oplyser politiet til Ekstra Bladet.

Paternoste­r- elevatorer kører konstant ' i ring', og man stiger af og på, mens elevatoren kører.

Ulykken blev overværet af flere chokerede vidner fra gruppen, der var på rundvisnin­g. Den 80- årige kom i klemme med hovedet mellem elevatoren og en jerndrager, som er en del af konstrukti­onen, erfarer Ekstra Bladet.

Det er endnu uvist, hvordan den 80- årige mand kunne komme i klemme, men politiet oplyser, at Arbejdstil- synet skal undersøge årsagen til ulykken. Vidnerne blev tilbudt krisehjælp.

Paternoste­r- elevatorer er især kendt fra Christians­borg og findes stadig enkelte andre steder i Danmark som Axelborg, der er en af Københavns markante bygninger.

Pakket ind og fragtet væk

Københavns Brandvæsen­s specialtje­neste blev tilkaldt til stedet kl. 16.47 med meldingen ’ fastklemt i elevator’, og der blev også sendt akutlæge og ambulance.

Operations­chef Kristian Næsted, Københavns Brandvæsen, bekræftede kort efter ulykken, at en person var blevet frigjort fra elevatoren, formentlig på tredje sal på Axelborg. Først fik brandfolke­ne slukket for strømmen til elevatoren og derefter fik brandvæsen­et med hjælp af et hydraulisk ' sprede- værktøj’ gjort manden fri.

Men den 80- åriges liv stod ikke til at redde. En akutlæge erklærede den ældre mand for død på stedet.

Ekstra Bladets reporter på stedet oplyste, at den dræbte blev båret ind i en ambulance helt pakket ind, og at redningsma­ndskabet holdt en debriefing på stedet.

Ulykken blev overværet af flere chokerede vidner

Kendt risiko

Der er en kendt risiko for tilskadeko­mster i paternoste­relevatore­r, hvor man kan snuble ved af- og påstigning. Derfor opføres der ikke nye af slagsen, men de gamle elevatorer i historiske bygninger bevares.

js@ eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark