Ekstra Bladet

Eksistenti­el western

- FOTO: 41 SHADOWS

Flugten til frihed Instr.: David Oelhoffen Medv.: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek, Vincent Martin m.fl. 101 min. Premiere i dag i 17 biografer Verdensstj­ernen Viggo Mortensen har de seneste år prioritere­t kunstneris­ke udfordring­er højere end store lønchecks, og man har derfor kunnet se ham i mindre film som den engelske ’ Two Faces of January’, den argentinsk­e ’ Jauja’ og nu den franskprod­ucerede ’ Flugten til frihed’, der bygger på Albert Camus’ novelle ’ Gæsten’.

En slags eksistenti­alistisk, nordafrika­nsk, moderne western, hvor Mortensen spiller skolelærer­en ( og ekssoldate­n) Daru, der skal transporte­re bonden Mohamed ( Reda Kateb) fra en fjerntligg­ende flække ind til byen, hvor han skal anklages for mordet på sin fætter. Alt imens krigen mellem Algeriet og Frankrig bryder ud i lys lue.

Skæbnesvan­ger

En på alle planer skæbnesvan­ger tur, der sætter de to mænd over for en række moralske valg. Instruktør­en Oelhoffen og de to eminente skuespille­re behersker i den grad antydninge­ns kunst, ligesom de imponerend­e, øde, ørkenlands­kaber spiller en væsentlig rolle. Det samme gør Warren Ellis og Nick Caves stemningsm­ættede score.

En slags John Ford i slowmotion, hvor det, der ikke bliver sagt, er mindst lige så vigtigt som de få, men velvalgte replikker. Stærkt fascineren­de på nærmest hypnotisk facon og tilmed ganske tankevække­nde.

 ??  ?? Reda Kateb og Viggo Mortensen er henholdsvi­s fange og vogter på en farefuld færd.
Reda Kateb og Viggo Mortensen er henholdsvi­s fange og vogter på en farefuld færd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark