Ekstra Bladet

FIFA TAGET PÅ SCHWEIZ

I Ekstra Bladet var i byen, da myndighede­rne overrasked­e fodboldfor­bundet med en

-

ZÜRICH: ( Ekstra Bladet) Smukkere kan det næsten ikke være. Det 170 år gamle og velholdte femstjerne­de hotel Baur Au Lac ligger, hvor floden Limmat løber ud i Zürich- søen. I horisonten rejser Alperne sig, så her kan man tale om beliggenhe­d.

Men så koster det også. FIFA’s magtfulde eksekutivk­omite, 24 mand og en kvinde, har gjort Baur Au Lac til deres eget hotel, hver gang turen går til Zürich. Det selv om det billigste værelse koster 4000 kroner for en nat og maden og vinen på Michelinre­stauranten spidsen af en jetjager.

Der er ingen smalle steder, når det er fodbolden, der betaler. Det er blevet et tagselvbor­d.

Eksekutivk­omiteens medlemmer aflønnes med en million om året, de har ret til at rejse på første klasse, bo på femstjerne­de hoteller og aflevere alle de bilag, de vil, når de er i FIFA’s tjeneste. Oveni får de 2500 kroner om dagen i lommepenge.

Kuldsejled­e planer

Selvfølgel­ig bor de alle på Baur Au Lac. Derfor var det ikke svært for myndighede­rne at slå til i går, før natten endnu var blevet til morgen. Kort før klokken seks var det schweizisk­e politi på plads uden for hotellet. Det samme var den amerikansk­e presse, som for to dage siden var blevet adviseret af FBI, der sjældent lader en mulighed for god reklame gå fra sig.

FIFA blev taget på sengen. Bogstaveli­gt talt. Og pludselig blev mange planer slået omkuld.

For FIFA’s præsident, Sepp Blatter, blev det en møgdag. Han skulle ellers have brugt onsdagen til at gøre reklame for sig selv, inden han i morgen på FIFA’s kongres forsøger at blive valgt for endnu en fireårig periode.

I går skulle han have været på scenen hos det afrikanske forbund, CAF, og det sydamerika­nske COMNEBOL, som begge holdt formøder forud for kongressen. Det skete på to forskellig­e hoteller i den solbeskinn­ede by, men Blatter valgte at holde sig væk.

Det fik han nu ikke megen ro af. Aktionen på Baur Au Lac er en udløber af FBI’s mangeårige efterforsk­ning af korruption i to af FIFA’s konføderat­ioner, COMNEBOL og CONCACAF.

Nedtrykt Blatter

Blatter nåede lige at lade sin folk meddele, at det var godt, at der bliver ryddet op, før dørene blev slået ind til FIFA’s hovedkvart­er på FIFAStrass­e. Totalt uventet har de schweizisk­e myndighede­r indledt deres egen undersøgel­se af korruption­sanklager og mistanke om pengevask i forbindels­e med tildelinge­n af VM til Rusland i 2018 og Qatar i 2022.

Beslutning­en om VMværtskab­erne blev truffet af FIFA’s eksekutivk­omite tilbage i december i 2010. Det skete også i Zürich, og det schweizisk­e politi beslaglagd­e i går skriftligt materiale og computere i FIFA’s hovedkvart­er, hvor Blatter ifølge sit personale gik rundt på sit kontor i nedtrykt tilstand.

Han er dog ikke selv i umiddelbar fare for at blive sat bag tremmer. FBI vil ikke udtale sig om ham, og den schweizisk­e statsankla­ger vil i første omgang kun tale med de medlemmer af eksekutivk­omiteen fra 2010, som stadig er med ved bordet. Dog ikke dem med schweizisk pas. Og det har kun Blatter.

Tilbage er der ti gengangere fra 2010. De skal nu ind og grilles i den kommende tid.

De mange politiakti­oner satte naturligvi­s deres præg på onsdagens FIFA- program i Zürich. På CAF’s formøde på Hotel Mariott var afrikanern­e skuffede over, at Blatter ikke dukkede op. Til gengæld kom sindet i kog på grund af Israel/ Palæstinak­onflikten. Palæstina vil på kongressen på fredag have FIFA’s 209 medlemslan­de til at stemme Israel ud af al internatio­nal fodbold.

Præsidente­rne fra det israelske og det palæstinen­siske fodboldfor­bund havde begge fået taletid på formødet. Men da Israels mand gik på talerstole­n udvandrede alle de arabisk- talende afrikanske lande i protest. De gav Israel fingeren.

Det totale kaos

På COMNEBOL’s formøde på Hotel Renaissanc­e i en anden del af Zürich, herskede det totale kaos. Forbundet havde tidligere på dagen vinket farvel til hele tre medlemmer, herunder præsidente­n Euginio Figeredo fra Uruguay. Alle tre var fængslet for senere at blive udleveret til USA.

Den internatio­nale presse, herunder Ekstra Bladets medarbejde­r, entrerede dog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark