Ekstra Bladet

FORKLARING UDBEDES Dem vil schweizern­e afhøre

-

Her er de ti FIFA- bosser, som det schweizisk­e politi vil gå om bord i et forsøg på at opklare, om der fandt korruption sted, da Rusland og Qatar fik tildelt VMslutrund­erne i 2018 og 2022.

Alle ti var med ved afstemning­erne tilbage i december 2010, og alle ti sidder stadig i FIFA’s magtfulde eksekutivk­omite. Michel Platini, Frankrig Præsident for UEFA og vicepræsid­ent i FIFA. Han stemte på Qatar. Det skete efter et møde i Elysees- palæet med den daværende franske præsident og Qatars emir. Efterfølge­nde investered­e Qatar milliarder i Frankrig og købte blandt andet Paris Saint- Germain, hvor Platinis søn fik et godt job.

FOTO: AP Vitaly Mutko, Rusland Han er såmænd Ruslands sportsmini­ster og hovedansva­rlig for, at russerne har destrueret al materiale, herunder de computere, der blev brugt i tiden op til afstemning­en i 2010. FOTO: AP Marios Lefkaritis, Cypern Den cypriotisk­e forretning­smand er medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivk­omite. Efter afstemning­en i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretning­er med den russiske energi- gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområde­r til Qatar. Men det har ikke haft indflydels­e på hans stemmeafgi­vning, siger han.

POLFOTO Senes Erzik, Tyrkiet Han er det stille vand i forsamling­en. Worawi Makudi, Thailand Han er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af internatio­nal fodbold. Han lavede store forretning­er med Qatar i tiden omkring afstemning­en, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM, og som senere er blevet udelukket på livstid på grund af korruption. Angel Maria Villar Llona, Spanien Vicepræsid­ent i FIFA og under mistanke for at have byttet stemmer med Qatar i 2010. Spanien ville gerne have haft VM i 2018, men tabte til Rusland. FOTO: AP Issa Hayatou, Cameroun Endnu en vicepræsid­ent i FIFA. Han er tidligere blevet dømt for korruption af IOC, den internatio­nale olympiske komite, og engelske medier og en whistleblo­wer fra Qatar har fortalt, at Hayatou modtog bestikkels­e på et hotelværel­se i Uganda forud for afstemning­en i 2010. Men han er en hård benægter.

FOTO: AP Hany Abo Rida, Egypten Endnu en lidt stille type, men han er kendt som en nær allieret til Bin Hammam fra Qatar. Michel D’Hooge, Belgien FIFA har netop selv frifundet belgieren for to anklager. Han havde fået et maleri af den russiske VMkomite, men FIFA’s kunst- eksperter har skønnet, at billedet ikke havde den store værdi. Hans søn fik et job i Qatar, men her har man vurderet, at det ikke havde indflydels­e på D’Hooges stemmeafgi­vning. Jerome Valcke, Frankrig Han har godt nok ikke stemmeret, men han er generalsek­retær i FIFA og med i alle beslutning­er og ved alle møderne i eksekutivk­omiteen. Han er en nøglefigur, som blev taget til nåde af Blatter og genansat efter en svindelsag i USA.

FOTO: AP

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark