Ekstra Bladet

BAGGRUND:

-

ZÜRICH (Ekstra Bladet): Anholdelse­rne i går i Zürich kom som et chok for FIFA- familien, og for mange andre har det været en overraskel­se, at det amerikansk­e forbundspo­liti, FBI, har stået bag hele sagen.

Hvad har FBI lige med FIFA og internatio­nal fodbold at gøre?

Det har sin naturlige forklaring. CONCACAF, som er en af FIFA’s seks konføderat­ioner, har sit hovedkvart­er i Miami i Florida. Desuden har FBI et usædvanlig­t kronvidne, nemlig en mand, som i mange år har været helt tæt på både Sepp Blatter og de øvrige hovedperso­ner i denne historiske affære.

Indtil for to år siden havde vidnet sin faste plads ved siden af Sepp Blatter i FIFA’s eksekutivk­omite, og samtidig var han præsident for fodboldfor­bundet i USA og generalsek­retær for CONCACAF.

Navnet er Chuck Blazer, en godt 200 kilo tung, korrupt og korpulent amerikaner, som har suget mere end 150 millioner kroner ud af fodbolden. Pengene blev brugt til at købe ejendomme i New York, Miami og Bahamas.

Lejlighed til sine katte

Blandt andet købte han en lejlighed i det mondæne Trump Tower på Manhattan til sine katte.

Selv boede han i lejlighede­n ved siden af. Han var et kendt ansigt i bybilledet, når han på Fifth Avenue kørte på sin scooter fra en restaurant til den næste. Altid de dyreste af slagsen. Det var også på gaden i New York, at Blazer blev knaldet. To agenter fra FBI passede ham op og gav ham et valg:

Han kunne blive lagt i håndjern på stedet, eller han kunne samarbejde og blive agent for de amerikansk­e justitsmyn­digheder. Chuck Blazer valgte det sidste.

FBI og skattevæse­net havde kulegravet Blazers økonomi, og de havde beviser for, at den store mand ikke havde betalt skat i mere end ti år. Han stod til flere år i brummen.

Det er avisen New York Daily News, der har afsløret, at Blazer de sidste fire år har arbejdet som hemmelig agent for FBI, og at han i den periode har holdt møder med en række af de folk, som er under efterforsk­ning.

Først i 2013 blev Blazer endelig smidt ud af FIFA og udelukket fra al fodbold. Men FBI hyrede ham som agent allerede i 2011, og det vil sige, at han i to år pumpede sine kolleger uden deres viden. Og Chuck Blazer gjorde sig umage.

Den helt store scene

FBI satte den helt store scene op i forbindels­e med OL i London i 2012. Chuck Blazer tog til legene i sin egenskab af medlem af FIFA’s eksekutivk­omite.

Forinden havde han sendt mails til russiske, ungarske, australske og amerikansk­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark