Ekstra Bladet

HEVET UD AF SEPP BLATTERS INDERKREDS FIFA- banden

1 5

-

Her er de 14 grådige mænd, som det amerikansk­e forbundspo­liti, FBI, har sigtet for tilsammen at have modtaget godt en milliard kroner i bestikkels­e og korruption i forbindels­e med en række internatio­nale fodboldtur­neringer i Nord-, Syd- og Mellemamer­ika.

Pengene er blevet udbetalt af en række marketing- firmaer, som har ønsket at sikre sig de kommerciel­le rettighede­r til blandt andet VM- kvalifikat­ionskampe, Gold Cup, Copa Libertador­es og lignende turneringe­r.

Svindlen har stået på siden 1991 og involverer således både nuværende og tidligere medlemmer af FIFA’s magtfulde eksekutivk­omite. Alle de sigtede fodboldled­ere hører enten til i COMNEBOL, som er det sydamerika­nske fodboldfor­bund, eller CONCACAF, som dækker landene i Nord- og Mellemamer­ika samt Caribien. Jeffrey Webb Cayman Islands Han er absolut den største fangst af alle. Webb er vicepræsid­ent i FIFA, præsident for Cayman Islands' fodboldfor­bund og for CONCACAF. På kongressen i CONCACAF på Bahamas for en måned hyldede en meget kælen Webb fra talerstole­n Sepp Blatter, der kvitterede med at sige, at Webb kunne være et rigtig godt bud på en næste præsident for FIFA.

FOTO: AP CONCACAF har i årevis været martret af korruption­sskandaler. Webb har været med hele vejen som medlem af eksekutivk­omiteen, og han har dyrket tæt omgang med nogle af de værste slyngler. Han er gået fri overrasken­de længe. Nu er han endelig røget i fælden. Eugenio Figueredo Uruguay Han er endnu en af Sepp Blatters vicepræsid­enter, og i det hele taget fylder manden fra Uruguay meget i FIFAsystem­et. Figueredo er medlem af ikke mindre end seks komiteer. Ud over pladsen i eksekutivk­omiteen sidder han også i den tunge finanskomi­te, blandt andet sammen med Jeffrey Webb.

Figueredo overtog posten i CONMEBOL i 2013, hvor hans forgænger, Nicolas Leoz blev smidt ud på grund af korruption.

FOTO: AP Jack Warner Trinidad & Tobago En gammel kending, som blev udelukket fra al internatio­nal fodbold for livstid efter en række korruption­ssager i forbindels­e med præsidentv­alget i FIFA for fire år siden. Indtil det tidspunkt var Warner vicepræsid­ent i FIFA og præsident for CONCACAF. Det er en mand, der ikke siger nej til en brun kuvert. Han har tilstået en del af sine forbrydels­er over for FBI, men når han alligevel er med i denne pulje, må det skyldes, at han har glemt visse ting. FOTO: AP Eduardo Li Sánchez Costa Rica Et forholdsvi­st ukendt papir i denne sammenhæng. Han er præsident for Costa Ricas fodboldfor­bund, sidder i CONCACAF’s eksekutivk­omite og blev på kongressen på Bahamas valgt som nyt medlem til FIFA’s eksekutivk­omite. Han lignede et kort øjeblik en mand for fremtiden.

FOTO: AP Julio Rocha Nicaragua En af de mindre fisk. Præsident for Nicaraguas fodboldfor­bund samt developmen­t officer i FIFA.

FOTO: AP Costas Takkas Cayman Islands Tidligere generalsek­retær i Cayman Islands' fodboldfor­bund og således en af Jeffrey Webbs nære medarbejde­re. I øvrigt er det bemærkelse­sværdigt, at lille i fodboldmæs­sig sammenhæng ubetydelig­e Cayman Island har så mange folk i FIFA’s komiteer. Samtidig er Caymann Islands et af de lande, der er involveret i de fleste af fodboldens korruption­ssager. Rafael Esquivel Venezuela Også en mindre fisk. Præsident for Venezuelas fodboldfor­bund og medlem af FIFA's disciplinæ­rkomité.

FOTO: AP José Maria Marin Brasilien Han er et af de mest ubehagelig­e mennesker i fodboldver­denen. Under militærdik­taturet i Brasilien medvirkede han til drab på kritiske journalist­er. Igennem hele sin karriere i den brasilians­ke fodboldver­den har han stået i ledtog med sine forgængere som præsidente­r for det brasilians­ke fodboldfor­bund, João Havelange og Ricardo Teixeira, som begge er udelukket på livstid på grund af korruption.

Nu er turen kommet til Maria Marin. Han blev for nogle år siden fanget på video, da han skulle overrække medaljer til vinderne af en ungdomstur­nering. Der var ingen medalje til den sidste dreng i rækken, reservemål­manden. Medaljen havde Maria Marin snoet om fingeren og stukket i sin egen lomme. José Maria Marin har siddet i flere af FIFA’s komiteer og sidder aktuelt i den komite, der skal arrangere den olympiske fodboldtur­nering næste sommer i Rio.

FOTO: AP Nicolás Leoz Paraguay Han er et kapitel for sig. Han sad i mange år i FIFA’s eksekutivk­omite og var præsident i CONMEBOL fra 1986 til 2013, hvor han endelig røg i korruption­sfælden. Før VM- afstemning­erne i FIFA’s eksekutivk­omite i december 2010 var Leoz på rundrejse for at sælge sin stemme til højestbyde­nde. England søgte om VM- slutrunden i 2018, og Leoz ville hjælpe briterne, hvis han kunne få to ønsker opfyldt:

Han ville slås til ridder af den engelske dronning, og så skulle FA Cup- finalen opkaldes efter ham. Englændern­e takkede nej til støtten.

FOTO: AP De øvrige fem sigtede er fra marketingb­ranchen i USA, Argentina og Brasilien. En række øvrige involvered­e i skandalen har allerede tilstået helt eller delvist. Det gælder blandt andre amerikaner­en Chuck Blazer, som i mange år var generalsek­retær i CONCACAF, præsident for USA’s fodboldfor­bund og medlem af FIFA’s eksekutivk­omite.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark