Ekstra Bladet

Flere topkampe

DEN NYE SUPERLIGA: Det hollandske firma Hypercube har lovet de danske klubber, at Danmark vil avancere på UEFA- ranglisten med ny model

- MICHAEL QURESHI

Vi kommer ikke uden om det.

Fra sommeren 2016 vil Superligae­n og 1. division være totalt forandret i et nyt format.

Det hollandske firma Hypercube, der også står bag ligamodell­en i Belgien, har de seneste måneder arbejdet på højtryk på at præsentere forskellig­e formater til en ny Superliga for klubberne, tvrettighe­dshaverne samt andre interessen­ter.

Nu er et bredt felt af forskellig­e modeller stort set indsnævret til to, som klubberne og i sidste ende DBU’s bestyrelse skal tage stilling til. Og fælles for begge er, at de indeholder et slutspilsf­ormat.

Danmark har som fodboldnat­ion et økonomisk potentiale til at være nummer 15 på UEFA- listen, og det er målet at komme tilbage dertil

To modeller tilbage

Den ene model holder fast i 12 hold i den bedste række, og den anden model har 14 hold. Formålet ved at bringe slutspil ind i Superligae­n er at have flere spændende kampe, hvor der både vil være kamp om mesterskab og Europa- plads i den øverste pulje samt kamp om nedrykning i de nedre puljer. Der bliver dog ikke tale om pointhalve­ring, som man kender det fra Belgien.

– I Belgien har Club Brügge og Anderlecht været langt foran de andre, og det har fjernet spændingen i ligaen. Det er ikke tilfældet i Danmark, hvor holdene slet ikke over de seneste mange sæsoner har så stor pointforsk­el mellem hinanden, forklarer Pieter Niewenhuis, direktør for Hypercube.

Det overordned­e problem for Danmark er, at man rasler ned ad UEFA- ranglisten, som afgør hvor mange europæiske pladser hvert land får, og ikke mindst hvornår landenes hold træder ind i de forskellig­e kvalifikat­ionsrunder.

FCM har svær vej til CL

For eksempel skal de nykårede danske mestre FC Midtjyllan­d igennem tre kvalifikat­ionsrunder for at nå Champions League- gruppespil­let.

Hypercube lægger hovedet på blokken og garanterer fremgang på ranglisten med et nyt format.

– Der vil komme flere kampe, og der vil komme højere kvalitet i kampene, når der spilles flere kampe mellem hold i toppen. Danmark har som fodboldnat­ion et økonomisk potentiale til at være nummer 15 på UEFAlisten, og det er målet at komme tilbage dertil, hvor mestrene så træder ind i Champions League, forklarer Niewenhuis.

Der vil komme flere kampe, og der vil komme højere kvalitet i kampene

Hvis klubberne ønsker at gå videre med modellen med 12 hold, skal de seks bedste hold mødes to eller tre gange i et slutspil, hvilket vil give klubberne 32 eller 37 kampe mod de nuværende 33 kampe.

miq@ eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark