Ekstra Bladet

De sidder, til de ikke længere anses for at være farlige

-

10. oktober 2004: Under påskud af at skulle have hjælp til at åbne en bil ved Nørrevoldg­ade i det indre København lokker Henrik Andersen i nattetimer­ne en ung kvinde hen til sig. Han slår en halvfyldt flaske i hovedet på hende, banker hendes hoved ned i asfalten og udsætter hende for voldtægt. Derefter bliver kvinden, en 22- årig litauer på au pair- ophold i Danmark, slæbt halvnøgen gennem gaderne i det indre København og voldtages yderligere to gange, ved en kirke og ved en legeplads, ligesom Henrik Andersen tildeler hende hårde skaller og slag. Efter nogle ti- mer stikker han af og efterlader den blødende kvinde i fire graders varme uden tøj på.

10. oktober 2014: Præcis ti år efter sin første udåd voldtager Henrik Andersen en kvinde i dennes hjem på Amager. Det er ét ud af en stribe overgreb mod kvinden, som han har et forhold til. Den dømte sexforbryd­er ser angiveligt også stadig sin ekskæreste, som han har tre børn sammen med, på dette tidspunkt. Den nye kæreste bliver ved flere lejlighede­r udsat for sexovergre­b, hvor Henrik Andersen ikke Forvaring er sammen med livsvarigt fængsel den strengeste fængselsst­raf i Danmark, fordi den er på ubestemt tid. I gennemsnit sidder forvarings­dømte godt 12 år, før de skønnes så ufarlige, at de kan løslades.

Forvarings­dømte kan først løslades, når de ikke længere anses for så farlige, at forvaring er nødvendig.

Forvaring er en fængselsst­raf, og selv om de forvarings­dømte ofte har brug for psykologis­k eller psykiatris­k behandling, er de ikke i lovens forstand sindssyge. Forvaring må ikke forveksles med en dom til anbringels­e på et psykiatris­k hospital. Forvarings­dømte har oftest en per

sonlighed, som tidligere blev kaldt ’ psykopat’ eller ’ karakteraf­viger’. Forvaring blev indført i 1973, da ’ psykopat- forvaring’ blev afskaffet.

Tre krav skal være opfyldt

De fleste afsoner straffen på Anstalten ved Herstedves­ter, der er et lukket statsfængs­el, men også en behandling­sinstituti­on for psykisk afvigende. Her skal den dømte Henrik Andersen også sidde.

En kriminel kan kun dømmes til forvaring efter straffelov­ens § 70, hvis tre krav er opfyldt:

1. Han er skyldig i drab ( eller forsøg), røveri, frihedsber­øvelse, alvorlig vold, trusler på livet, brandstift­else, voldtægt eller anden alvorlig sexforbryd­else.

2. Han skal frembyde ’ nær- kan styre sig. Blandt andet på en ferie på Rhodos, hvor han gennembank­er kvinden. Henrik Andersen er dømt for voldtægt og grov vold mod kvinden, selv om retten ikke har kunnet dokumenter­e det eksakte tidspunkt for alle overgreben­e.

7. december 2014: Efter en våd aften tager Henrik Andersen en 23- årig kvinde, han har mødt i byen, med til Kalvebod Brygge for at finde et værelse på Danhostel, hvor de kan have sex. Der lykkes ikke, og i stedet finder han en ulåst skurvogn tæt ved kajkanten til formålet. I skurvognen æn- liggende fare’ for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

3. Forvaring i stedet for fængsel skønnes nødvendig for at forebygge denne fare.

Anklagemyn­digheden har pligt til at holde øje med, at en dom til forvaring ikke varer længere end højst nødvendigt. Det er retten, som ved kendelse afgør, om den forvarings­dømte skal løslades. Det sker efter en indstillin­g fra fængslet, anklagemyn­digheden og en psykiatris­k vurdering af den dømtes farlighed.

En forvarings­dømt har ret til selv at søge om løsladelse.

En undersøgel­se viste, at i perioden 1984 til 1994 sad en forvarings­dømt i snit syv år og ti måneder i fængsel. Afsoningst­iden er senere steget til godt 12 års fængsel. drer Henrik Andersen fuldstændi­g karakter, han flår tøjet af den foruretted­e og slår hende flere gange bevidstløs. Det er uklart, hvad Henrik Andersen herefter udsætter den 23- årige kvinde for, men han er i forbindels­e med episoden dømt for forsøg på voldtægt.

Til sidst slæber sexmonstre­t sit offer ud til havnekante­n og smider hende i det ni grader varme vand, hvor hun overlades til sin egen skæbne. Hun er iført tungt vintertøj, men ved først at spille død i det iskolde vand og derefter kæmpe sig ind til kajen, redder hun livet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark