Ekstra Bladet

Det kan godt være rigtigt

-

Så længe de personlige forhold hos den tidligere ansatte hos Panorama holdes skjult, er det umuligt at afgøre, om hans gevinst ved at arbejde på overenskom­stmæssig løn blot var på 1000 kroner om måneden.

Det fastslår både Helle Linnet, der formand for de kommunale socialchef­er i Danmark, og professor Bent Greve fra RUC, der er ekspert i social- og arbejdsmar­kedspoliti­k.

– Men det kan godt være rigtigt.

– Der er visse grupper, hvor det vil være meget begrænset, hvad man får ud af at tage et arbejde, siger Helle Linnet.

Det afhænger af personens alder. Om vedkommend­e er enlig forsørger. Antallet af børn, børnenes alder og om de går i institutio­n. Og så spiller det også ind, hvilken bolig vedkommend­e bor i – og så selvfølgel­ig transport- udgifter.

Komplekst

Alle disse forhold kan både for en kontanthjæ­lpsmodtage­r – og en lavtlønnet i job – udløse forskellig­e sociale ydelser som eksempel boligsikri­ng, forhøjet børnetilsk­ud og ekstra tilskud til børneinsti­tutioner.

– Det er komplekst. Men nogle vil kunne få en samlet pakke, hvor kontanthjæ­lpen er mere attraktiv, siger Helle Linnet.

Til gengæld vil det altid kunne betale sig at arbejde, hvis man er under 30 år, uddannelse­sparat og uden børn, forklarer hun.

Beregninge­r fra Finansmini­steriet viser, at 46.400 danskere i 2014 ville have en gevinst på mindre end 1000 kroner om måneden ved at være i job frem for på offentlig forsørgels­e. Størstedel­en ville dog være på dagpenge – og altså ikke på kontanthjæ­lp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark