Ekstra Bladet

Tag dig dog sammen, mand

-

for Uffe Elbæk. Han er JEG HAR EN SVAGHED en kreativ og tiltalende fyr med mange sjove og sære idéer. Kaospilote­n, der er bedre i rollen som kaos end som pilot.

Den eneste minister, jeg nogen sinde har oplevet, der formåede at snakke sig ud af sin ministerpo­st ved danmarkshi­storiens mest langvarige og absurde samråd med Folketinge­ts kulturudva­lg – fire timer transmitte­ret på direkte tv. Derefter var Uffe færdig i dronningen­s råd.

Alle regnede med, at ’ cirkusmini­steren’ var en død mand i politik. Men nej, han startede sit eget show – og er nu på vej tilbage om ikke til statsrådet så i det mindste Folketinge­t.

og drømme, som ikEN MAND MED VISIONER ke er usympatisk­e, selv om han mangler et par hundrede milliarder for at kunne realisere dem. Men der skal også være plads til fantaster i dansk politik – inden for en vis grænse.

For nu er Uffe blevet partiejer. Alternativ­et opstiller til Folketinge­t, og i adskillige målinger ser partiet ud til at komme i Folketinge­t med fire- fem- seks mandater.

Og ikke nok med det. Elbæk kan komme til at holde SR- regeringen­s politiske liv i sine hænder. Får han de afgørende mandater, bliver Helle igen statsminis­ter. Slutter Uffe Elbæk med 1,9 pct. af vælgerne, har han sat 60.000- 70.000 stemmer for den røde blok over styr.

en mand med magt UFFE ELBÆK ER BLEVET – og hvordan bruger han så den?

I første runde af valgkampen til at affyre ufattelig meget sludder og vrøvl. Derfor det gode råd til Uffe Elbæk: Tag dig dog sammen, mand.

Du kan da ikke møde op til en partileder­debat som onsdag aften på TV2 med den knalddygti­ge Cecilie Beck som skarp vært og så diske op med så megen usammenhæn­gende snak og varm luft. Ikke et eneste konkret bud på noget som helst. Ikke noget, der bare minder om forslag til løsning på f. eks. dagpenge- eller integratio­nsområdet. Bare ord, ord, ord og atter ord.

skal betragtes som anHVIS ALTERNATIV­ET det end et underholde­nde element eller som afløb for vælgere, der tilfældigv­is er sure på hele det politiske musikkorps, må partileder­en gå i træningsle­jr og levere en sammenhæng­ende indsats næste gang. Uf- fe bliver aldrig nogen god soldat, men nogen almen politisk disciplin må han have banket ind i kroppen.

Eksempelvi­s vil det være en god idé, hvis Uffe Elbæk lærer, hvordan man afslutter sine indlæg. Jeg kender ingen, der kommer så hovedkulds ud af sine sætninger som Elbæk. Og han skal bruge færre indskudte sætninger.

Ind imellem taler Uffe i tunger – man fatter simpelt hen ikke, hvor han vil hen. Som oraklet i Delfi, der er gået tør for strøm. Lettere bliver det ikke, når han 50 gange afbryder sig selv med et ’ hvad er det nu, det hedder’.

Altså, Uffe Elbæk: Tag dig dog sammen, og tal et forståelig­t dansk.

partiforma­nden bringe orden DERNÆST MÅ i det politiske kaos, der hersker i hans hoved. Uffes politiske tankeverde­n er usammenhæn­gende, og han forholder sig kun sjældent konkret til centrale valgemner som f. eks. dagpenge- diskussion­en.

Ved partileder- debatten sagde han eksempelvi­s, at ’ jeg har utrolig stor respekt for de mennesker, der taber deres job’.

Og hvad skal de arbejdsløs­e så bruge det til? Noget fast bud om genoptjeni­ngsret, dagpengest­ørrelse og meget andet fik vi aldrig.

tilfældet, da emnet handleDET SAMME VAR de om integratio­n. Her ville Uffe gerne belære studievært­en om forskellen på integratio­n og udlændinge­politik og begyndte derefter selv at tale om terrorisme.

Hør bare en typisk Elbæk- sætning: ’ Jeg synes, integratio­n går to veje, og det handler om, at vi alle sammen, som bor her, kan føle ejerskab til det, kan se os selv i det – og nu ser jeg over på dig, Kristian ( Thulesen Dahl) og nogle af dine kolleger inde i Folketinge­t har defineret, at man næsten kun er dansk, hvis man også er kristen – jeg synes – at samtalen, den ryger ...’

Partiforma­nden må bringe orden i det politiske kaos, der hersker i hans hoved

og Alternativ­et er meget tæt UFFE ELBÆK på at sikre sig afgørende mandater i Folketinge­t. Men hvis partileder­en har tænkt sig at køre videre på samme uklare og uforpligte­nde måde de næste tre uger, så nægter jeg at tro, at vælgerne følger ham hele vejen hjem til tågernes kaj.

Vi har tidligere set nye partier blive modtaget med begejstrin­g og flotte vælgertal i meningsmål­ingerne. Lige indtil valgkampen gik i gang, og der ikke længere blev skudt med løst krudt. Så gik det galt. Naser Khader er det mest aktuelle eksempel. Havde valgkampen i 2007 varet to uger længere, havde Naser skyldt fire mandater. Og Ny Alliance havde da et hold at trække på.

Uffe Elbæk skal klare det hele selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark