Ekstra Bladet

’Stor forskel’ – hvad mener manden?

- POLFOTO/ NIELS HOUGAARD

kære læser: HUSK DET,

Man skal altid give plads til holdninger, man er uenig i. Ellers kan man til sidst ikke finde ud af, hvad man selv mener. Intet er mere fordummend­e end udelukkend­e at lytte til eller ene og alene læse ’sine egne’.

blandt andet derfor, jeg læser PoliDET ER tikens ledere.

Her er stor hjælp til at finde sig selv. Oftest ved at gumle lidt på bemeldte lederes påstande som et klovdyr, hvorpå jeg konstatere­r, at det da vist ikke er helt frisk kløver, hvorefter jeg er nødt til kort efter indtagelse­n at spytte det hele ud igen.

et eksempel, hvor jeg anvenLAD MIG GIVE der ansvarshav­ende chefredakt­ør, Bo Lidegaards, leder fra torsdag om det netop udskrevne valg:

’ Det er lang tid siden, at forskellen mellem de politiske alternativ­er har været større. Og lang tid siden, at mere har stået på spil, når vælgerne træffer deres afgørelse,’ skriver Lidegaard.

Faktisk er vi her ude i en helt særlig variant af begrebet holdning. Det er velsagtens at betragte som en virkelighe­dsopfattel­se, der forcerer synspunkte­ts ind- hegning, løber vild i skoven og ender som nedgroet misinforma­tion.

ligner unægtelig noget andet. SANDHEDEN Jeg skrev selv i ’ Undskyld, er I ikke enige’ fra ’ Kastrups Verden’ ( 24.04.15) om netop rød og blå blok læst ind i Sigmund Freuds lidelsesbe­greb ’de små forskelles narcissism­e’.

i april ALLEREDE kunne man se det. Folketings­valget 2015 er meget langt fra, med rød og blå blok, at repræsente­re to samfundsmo­deller, som Politikens redaktør hævder. Venstre lancerede her en en kampagne under overskrift­en ’ Venstre har sikret Danmarks økonomi – nu gælder det fremtiden’. Og måneden inden lød det sådan her fra Socialdemo­kraterne: ’ Der er styr på økonomien – og vi skal videre’; underforst­ået, at det ikke er V, men derimod S, der har ’sikret Danmarks økonomi’. Er der nogen forskel?

leder, Lars Løkke RasOPPOSIT­IONENS mussen, kan kaste sig ud i mangt en debat med Socialdemo­kraterne om nulvækst kontra regeringen­s 0,6 procentvæk­st for den offentlige sektor. Eller omvendt. Begge dele er ’ udgangspun­kt’ for de respektive partiers økonomiske politik. ’ Udgangspun­kt’ betyder, at tallene er uden betydning. Man behøver blot forestille sig Venstre føre nulvæksts- politik med Dansk Folkeparti i øjenhøjde. ’ Som om’, som ens teenagerne siger.

Lars Løkke Rasmussen udbrød i efSOM teråret: ’ Vi har den samme økonomiske plan som regeringen. Vi har endda hjulpet med at lave den’. Det er dertil på den anden side indskrevet i det nuværende regeringsg­rundlag, at SR- regeringen­s økonomiske politik bygger på VK- regeringen­s økonomiske politik.

hensigt med at definere SIGMUND FREUDS lidelsen ’de små forskelles narcissism­e’ var som sagt oprindelig­t at forklare menneskers forkærligh­ed for at lægge vægt på små, banale træk, der adskiller dem fra andre. I den hensigt at hævde sig på trods af, at lighederne er langt større end forskellen­e.

Det foreståend­e valg kan vanskeligt fremstille­s som et egentligt politisk valg med stridende samfundsop­fattelser. Det ligner snarere et valg mellem personer, der med offentligg­jorte karrierepl­aner bejler til en række attraktive, administra­tive lederstill­inger.

Aldrig har der været talt, skrevet og kortlagt så omfattende, vidt og bredt om politik som i 2015. Engagement­et i befolkning­en burde være i zenit. Men blot fire procent af den danske befolkning er i dag medlem af et politisk parti. 70 procent af Folketinge­ts medlemmer er akademiker­e. En voldsom overrepræs­entation. Ikke alene ligner politikere hinanden i dag. Det samme gør deres politik for et meget bredt flertals vedkommend­e.

Ikke alene ligner politikere hinanden i dag. Det samme gør deres politik

af ovenståend­e, at Bo LideJEG UDLEDER gaard ikke gør som jeg. Han opsøger ikke holdninger fra anderledes tænkende og tygger på dem. Eller lader sig distrahere af virkelighe­den for den sags skyld. Ellers ville han vide, hvordan den smager.

Men det skal alt sammen åbenbart nødigt komme i vejen for den rette holdning.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark