Ekstra Bladet

Forærede retten til Star Wars væk

-

Om ikke længe kan alle fans af navnet Skywalker for syvende gang gå i biografen for at se, hvordan den seneste ’ Star Wars’- film tager sig ud. Og allerede måneder inden kan man mærke hypen vokse på internette­t.

’ Star Wars’ er nemlig blevet en gigantisk forretning. Og det er langtfra kun filmene, der for alvor er penge i. Faktisk bliver der lavet milliarder og atter milliarder på merchandis­e i form af spil, bøger, legetøj og meget meget andet med det berømte ’ Star Wars’- logo på.

Og alle de penge kunne være gået til filmselska­bet 20th Century Fox. Men sådan skulle det ikke gå.

20th Century Fox havde nemlig – fra en tidligere film – ikke gode erfaringer med at sælge merchandis­e, og man tvivlede på stor succes med den første ’ Star Wars’film. Så de var hurtige til at tilbyde ’ Star Wars’’ skaber, George Lucas, rettighede­rne til al merchandis­e, så selskabet ikke skulle betale instruktør­en alt for mange penge i løn.

Det var George Lucas, der, allerede inden den første film kom i biografen, havde tænkt i diverse merchandis­e til filmen, ikke sen til at takke ja til.

Og det har han aldrig fortrudt. ’ Star Wars’- merchandis­e og andre ting i forbindels­e med brandet, som George Lucas altså fik alle rettighede­r til, har nemlig til dato solgt for mindst 140 milliarder kroner – et på alle måder helt vanvittigt tal.

Mon ikke der er en eller to, formentlig tidligere, chefer hos 20th Century Fox, der ærgrer sig godt og grundigt – mens George Lucas griner hele vejen til banken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark