Ekstra Bladet

Tjernobyl koster stadig liv

-

Verdenshis­toriens dyreste fejltagels­e skal vi ikke finde i køb eller salg. Den skal findes i den atomare verden – på atomkraftv­ærket Tjernobyl i Ukraine.

26. april i 1986, hvor Ukraine stadig var en del af Sovjetunio­nen, gik en test på atomkraftv­ærket nemlig helt galt. En eksplosion på værket og en efterfølge­nde brand sendte en stor mængde radioaktiv­t materiale ud i luften, og store dele af det vestlige Sovjetunio­nen og Europa blev ramt af det radioaktiv­e materiale fra værket.

31 mennesker døde i forbindels­e med eksplosion­en Flere tusinder er efterfølge­nde blevet syge af den radioaktiv­e stråling.

FOTO: AP/ SERGEI CHUZAVKOV og den efterfølge­nde oprydning.

Tusindvis af mennesker måtte leve og lever med eftervirkn­inger som kræft og misdannels­er fra ulykken.

Det er anslået, at ulykken, omregnet til nutidens priser, har kostet mere end 5000 milliarder kroner. I 1989 var olietanker­en Exxon Valdez på vej fra Alaska til Californie­n. Men den løb på grund i det naturskønn­e område Prince William Sound i Alaska og fik en fatal læk. Over 40 mio. liter olie løb ud i sundet.

Det var en katastrofe for dyrelivet. 2000 km kystlinje blev ramt. 250.000 fugle, 3000 oddere, 300 sæler, 250 ørne og 22 spækhugger­e døde som resultat af olieudslip­pet.

Manden, der var ansvarlig for, at tankeren løb på grund, var kaptajnen, Joseph Hazelwood. Han indrømmede efterfølge­nde, at han havde drukket vodka, inden han gik om bord på skibet. Men han blev senere frifundet for at have sejlet skibet beruset.

Det tog mange år, før forurening­en var bare nogenlunde væk. Samlet endte regningen for oprydninge­n med at blive, hvad der svarer til ca. 55 milliarder kroner. FOTO: AP

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark