Ekstra Bladet

- n e t t a l B r e g a l s

Flere af FIFA- præsident, Sepp Blatters, modstander­e tror dog på, at

- JAN JENSEN

ZÜRICH ( Ekstra Bladet): Da FIFA’s præsident Sepp Blatter i aftes ankom til åbningscer­emonien til fodboldfor­bundets 65. kongres, blev han på det ene gadehjørne mødt af en gruppe højlydte palæstinen­sere, der spurgte ham om, hvor mange børn der skal dø i dag for Israels hånd. Palæstinen­serne vil have smidt Israel ud af FIFA, men Blatter svarede dem ikke.

På det andet gadehjørne, ved den røde løber, stod journalist­erne. De spurgte, hvorfor han ikke var gået af. Heller ikke her fandt Blatter anledning til at svare. Den 79- årige FIFA- præsident ligner en forpint mand, og selv hans nære og personlige ven siden 1990’ erne UEFA’s præsident, Michel Platini, sparkede i går benene væk under ham.

Platini fløj torsdag formiddag ind til Zürich fra Warszawa, hvor han aftenen før havde været til finalen i Europa League. På vejen fra lufthavnen lagde han vejen fordi FIFA’s imposante hovedkvart­er på FIFA- Strasse i Zürichberg.

Helst ville han have haft Blatter under fire øjne, men til stede var også en repræsenta­nt fra de øvrige fem konføderat­ioner i FIFA. Det fik dog ikke Platini til at lægge skjul på sit budskab. De seneste skandaler havde slået hovedet på sømmet.

– Ingen kan respektere FIFA, når de folk, der leder FIFA, ikke er respektabl­e. Jeg vil ikke have dig som præsident mere. Gå af nu. Nok er nok.

Alt preller af

Men Blatter vil ikke gå af, hvilket han også signalered­e i den tale, han holdt ved åbningscer­emonien. Her fralagde han sig som altid ansvaret for de dårlige sager i FIFA.

– Jeg kan ikke holde øje med alle hele tiden, men jeg vil ikke lade de få ødelægge det for de mange. Selvfølgel­ig har vi mistet troværdigh­ed. Den må vi så vinde tilbage. De næste par måneder bliver ikke lette. Der vil komme flere dårlige nyheder, sagde Blatter.

Tanken om at gå selv har han tydeligvis aldrig fostret. Tanken om, at han kunne blive væltet, har kun meget få været i nærheden af.

Det har ændret sig siden politiakti­onerne mod FIFA i onsdags. Masseanhol­delser og anklager om milliardsv­indel mod en række ledende FIFA- folk, herunder to vicepræsid­enter, har blæst ny optimisme ind i kredsen af modstander­e.

Flertallet tipper

Selvfølgel­ig har vi mistet troværdigh­ed. Den må vi så vinde tilbage. De næste par måneder bliver ikke lette. Der vil komme flere dårlige nyheder

Michel Platini tog direkte fra seancen hos Blatter til et fællesmøde med UEFA’s 53 medlemmer på Grand Hotel i udkanten af Zürich. Her opfordrede han alle 53 til at stemme på prins Ali fra Jordan ved præsidentv­alget i dag.

Det er Platinis fornemmels­e, at langt de fleste vil følge hans opfordring, og de få, der ikke straks vendte tomlen i vejret, bliver bearbejdet lige til det sidste. Samtidig meddelte prins Ali på mødet, at han forventer at kunne samle 60 stemmer uden for Europa. Hvis det viser sig at holde stik, bliver Blatter væltet i dag. FIFA har 209 medlemslan­de. Et flertal kræver 105 stemmer.

Men kan man overhovede­t stole på nogen i FIFA- kredse i disse dage? Det er det spørgsmål, der straks melder sig, når man tænker på, hvad FIFA har været igennem af skandaler i de sidste 20 år.

Der er før blevet flyttet stemmer i de sene nattetimer dagen før en afstemning. Ofte er det sket ved hjælp af brune kuverter. Det har været kulturen alle de år, Blatter har været ved roret. I FIFA er alt for mange til salg.

jaj@ eb.dk

FOTO: JENS WOGNSEN

 ??  ?? Allan Hansen har som medlem af UEFA’s eksekutivk­omité opfordret til
at vælte Sepp Blatter.
Allan Hansen har som medlem af UEFA’s eksekutivk­omité opfordret til at vælte Sepp Blatter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark