Ekstra Bladet

ISKOLDT ISKOLDT SEX- UHYRE SEX- UHYRE

FAR TIL FIRE DØMT TIL FORVARING PÅ UBESTEMT TID

- DAVID REBOUH JAN SØGAARD

Mangel på anger, betydelig storhedsfø­lelse, tendens til promiskuøs adfærd, ringe empati, lemfældig omgang med sandheden, tendens til at placere skyld på sine omgivelser, adfærds- og misbrugspr­oblemer.

Det er konklusion­er som disse fra en frisk mentalunde­rsøgelse, der i går fik et enigt nævningeti­ng i Københavns Byret til at idømme den 34- årige seksualfor­bryder Henrik Andersen forvaring på ubestemt tid.

Forinden var han blevet kendt skyldig i blandt andet vold, forsøg på voldtægt og drabsforsø­g mod en 23- årig kvinde, som efter det brutale og umotivered­e sexovergre­b i december sidste år blev smidt i havnen og efterladt for at dø.

– Den alvorlige kriminalit­et sammenhold­t med hans specielle personligh­edsstruktu­r og det faktum, at han tidligere er dømt for en grov voldtægt, betyder, at der er stor grund til at tro, at han vil være til fare for andres liv og helbred, lød det blandt andet, da dommeren læste forvarings­dommen op.

Virkede uberørt

Henrik Andersen, der af statur er en stor mand og har en frygtindgy­dende natur, er tidligere dømt for flere tilfælde af vold, herunder grov vold, og i 2004 begik han en af nyere tids mest omtalte og brutale voldtægter, da han en oktobernat skiftevis tæskede og voldtog en tilfældig ung kvinde, som blev slæbt halvnøgen gennem indre by i København.

Da han torsdag modtog sin dom i et fyldt retslokale, virkede han fattet, næsten uberørt. Som om han havde forventet den hårde dom, som er en af de strengeste, retssystem­et råder over.

Da han tidligere på dagen blev kendt skyldig, efter at henholdsvi­s anklager Jakob Buch- Jepsen og forsvarer Dorthe Fuglsang havde leveret deres procedure, tog Henrik Andersen kortvarigt ordet.

– Ja, øh ... I må undskylde ... Jeg er ked af hele situation, og hvad det har udviklet sig til, fik han blandt andet fremstamme­t.

Familiefar

Henrik Andersen, der med torsdagens dom indskriver sig i retshistor­ien som en af nyere tids mest afstumpede seksualfor­brydere, er far til fire og har i perioder levet en almindelig tilværelse med kæreste, børn og andre sociale relationer.

Da anklager Jakob Buch- Jepsen læste op fra Retslægerå­dets erklæring fremstod et klart billede af en farlig volds- og voldtægtsm­and, som ikke er i stand til at styre sine impulser.

Det kom blandt andet frem, at Henrik Andersen efter sin første voldtægtsd­om i 2005 blev diagnostic­eret med adhd, som han medicinere­s for med præparatet Ritalin.

Efter en rodet ungdom med adfærdsvan­skelighede­r, institutio­nsanbringe­lse og misbrug af blandt andet hash, alkohol og steroider fik han under sin værnepligt i Livgarden den første af flere voldsdomme. Ved en anden lejlighed er han dømt for at overfalde to mænd på Rådhusplad­sen, som blandt andet blev sparket i hovedet.

Trods de svære personligh­edsforstyr­relser, lægerne har hæftet på Henrik Andersen i hans mentalunde­rsøgelse, er han ikke diagnostic­eret som værende sindssyg. I mentalunde­rsøgelsen, der er udført af Justitsmin­isteriets Retspsykia­triske Klinik, har man videre fundet, at den nu forvarings­dømte seksualfor­bryder er lavt begavet, men inden for normalområ­det.

Ud over voldtægts- og drabsforsø­get på den 23- årige kvinde i december blev Henrik Andersen torsdag også dømt for flere voldelige sexovergre­b mod sin ekskæreste.

Hans forsvarer, Dorthe Fuglsang, har anket dommen til landsrette­n.

dr@ eb.dk; js@ eb.dk

TEGNING: JØRGEN BITSCH

 ??  ??
 ??  ?? Den 34- årige seksualfor­bryder Henrik Andersen er idømt forva
ring på ubestemt tid. Han blev kendt skyldig i blandt andet vold, forsøg på voldtægt og drabsfor
søg mod en 23- årig kvinde
Den 34- årige seksualfor­bryder Henrik Andersen er idømt forva ring på ubestemt tid. Han blev kendt skyldig i blandt andet vold, forsøg på voldtægt og drabsfor søg mod en 23- årig kvinde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark